Uit de Collectie Nederland: Auguste Rodin in het Singer Laren

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 17: Auguste Rodin in het Singer Laren.

Na de zondeval worden Adam en Eva zich bewust van hun naaktheid. Rodin doet Eva daarom schaamtevol het hoofd buigen in bovenstaand beeld. Bovendien probeert ze haar borsten te verbergen met haar armen. Rodin maakte het beeld van Eva om naast zijn grote Hellepoort te staan, waar ook Adam een plaatsje zou krijgen.

Boijmans-versie van Eva

Rodin probeerde verschillende houdingen van Eva uit in zijn beelden. Maar uiteindelijk vond hij ze allemaal niet bij zijn Hellepoort passen en verkocht hij ze als losstaande beelden. In Museum Singer Laren is een bronzen uitvoering van Eva te zien. Maar binnen Nederland is een tweede gipsen versie te zien in Museum Boijmans van Beuningen. Het Singer Laren heeft de grootste Rodin collectie van Nederland. Naast Eva is onder andere de Denker in het museum te zien.Singer Laren

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: