Uit de Collectie Nederland: Ed van der Elsken in het Nederlands Fotomuseum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 15: Ed van der Elsken in het Nederlands Fotomuseum.

Ed van der van Elsken is de eerste echte Nederlandse straatfotograaf. In zijn loopbaan legt hij “zijn Amsterdam” vast op de gevoelige plaat. Vooral zijn vroege foto’s uit de jaren 50 tonen Amsterdam nog voordat het een wereldstad werd. Herkenbaar is de bijna dorpse sfeer waarin mensen nauwelijks hun eigen wijk uitkomen. Je hoort het Amsterdamse accent door te kijken naar de foto’s

Over bovenstaande foto zei Ed van der Elsken: “Dit vind ik heel aardige individualistische volksmensen. Prachtig gekleed en gekapt.” Inderdaad spat de mode van de jaren 50 van het beeld. Maar het meest sprekend zijn de uitdagende blikken van de geportretteerden. Dit zijn energieke, speelse jongeren die iets van hun leven gaan maken!Nederlands Fotomuseum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie