Uit de Collectie Nederland: Thérèse Schwartze in Paleis het Loo

Wilhelmina - Therese Schwartze

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 14: Thérèse Schwartze in Paleis het Loo.

Thérèse Schwartze behoorde eind 19e eeuw tot de meest populaire portrettisten van Nederland. De gehele vaderlandse beau monde werd gezien in haar atelier. Ook internationaal vestigde zij naam met opdrachten in heel Europa en de Verenigde Staten. Haar commerciële aanpak leverde haar ook kritiek op uit de kunstwereld. Criticus Jan Veth schreef: “Dat het mejuffrouw Schwartze niet verveelt al die rijke lui’s kinderen in pastel te vereeuwigen, begrijp ik niet. In alle gevallen, zou ik het zeer beleefd van haar vinden, er buiten noodzaak niet op elke tentoonstelling ook anderen mee te vervelen.”

De koninklijke familie zag dat anders. Thérèse Schwartze kreeg veel opdrachten van het koningshuis. Ze vereeuwigde Emma, Wilhelmina en Juliana op het doek. Bovenstaand schilderij werd gemaakt ter ere van de inhuldiging van Wilhelmina. Het portret is gemaakt aan de hand van foto’s, die speciaal werden gemaakt door Richard Kameke. Al snel werden reproducties van het schilderij verkocht in heel Nederland. Het origineel is tentoongesteld in Paleis het Loo, dat tot 2021 gesloten is voor een renovatie.Paleis het Loo

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: