Uit de Collectie Nederland: Marte Röling op Museum de Fundatie

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 12: Marte Röling op Museum de Fundatie.

Voor de Floriade van 2002 maakte Marte Röling drie enorme gouden duiven. Na de Floriade ‘vloog’ één van de drie duiven naar het dak van Museum de Fundatie. Deze ‘Dikke vette gouden vredesduif’ (zoals ze hem zelf noemde) werd in 2010 onthuld vanwege de tentoonstelling met portretten van Röling’s overleden man Henk Jurriaans.

Marte Röling maakte tijdens haar carrière meerdere duiven. Een zilveren vredesduif is te zien op het dak van de brandweerkazerne in Geldermalsen en een duiventil met kleinere duiven in Weesp. De gouden duiven die Röling op een brug in Alkmaar plaatste, werden meerdere malen gestolen en zijn daarom helaas vervangen. Marte Röling hoopt dat haar duiven de wereld overgaan. Maar de gouden duif op Museum de Fundatie blijft voorlopig nog lekker zitten! Museum de Fundatie

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: