Uit de Collectie Nederland: Duccio di Buoninsegna in Huis Bergh

Duccio - Engel

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 9: Duccio di Buoninsegna in Huis Bergh.

De vroege Renaissance kunstenaar Duccio di Buoninsegna kreeg rond 1310 de opdracht om een nieuw altaarstuk te maken voor de dom van Siena. Hij ontwierp een troon waarop Maria met Jezus op schoot zit, omringd door tientallen heiligen. Voor de bovenkant, de onderkant en de achterkant van zijn Maesta-altaarstuk maakte Duccio kleine paneeltjes met scenes uit het leven van Jezus en Maria. In de 18e eeuw werd het altaarstuk in stukken gezaagd en in losse delen verkocht.

Duccio – Maesta

Bovenstaand schilderij was onderdeel van de ‘kroon’ van het altaar, waarin zes engelen waren afgebeeld. Het paneel toont aartsengel Gabriël, tegen een achtergrond van goud. De scepter in zijn hand eindigt in een knop met een fleur de lis, het symbool van Maria. Het werk is in Huis Bergh onderdeel van een bijzondere collectie vroeg Middeleeuwse schilderijen, die landelijk weinig bekendheid heeft. Na deze coronacrisis is het kasteel zeker een bezoek waard!Huis Bergh

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: