Uit de Collectie Nederland: Marlene Dumas in het Centraal Museum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 8: Marlene Dumas in het Centraal Museum.

Een ‘groupshow’ is in de kunstwereld een tentoonstelling, waarin meerdere kunstenaars samen in een galerie of museum worden tentoongesteld. Altijd spannend voor kunstenaars, want hoe zal hun werk uitkomen tussen het werk van anderen? Groupshow is ook de titel van bovenstaand schilderij van Marlene Dumas. Tien figuren laten ons hun billen zien. Zie je hier 10 individuen? Ieder lichaam is immers anders. Of zie je toch een groep van gelijken? Het is het dilemma van een kunstenaar bij deelname aan een groupshow.

Marlene Dumas – Group Show

Opvallend is dat de huidskleur van de negen staande figuren wit is, terwijl de zwarte figuur op zijn knieën zit. Dumas lijkt hiermee de achtergebleven positie van zwarten te willen aangeven. Later maakte ze nog een tweede ‘groupshow’, van negen figuren die hun billen laten zien. Nu hebben ze allemaal een donkere huidskleur.Centraal Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie