Uit de Collectie Nederland: Stèle van Choe in het Rijksmuseum van Oudheden

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 7: Stèle van Choe in het Rijksmuseum van Oudheden.

Osiris was koning van Egypte, toen hij werd vermoord door zijn broer Seth. Zijn lichaam werd in stukken gesneden en over heel Egypte verspreid. De godin Isis, zijn vrouw, bracht zijn lichaamsdelen weer bij elkaar en wekte hem tot leven. Vanwege dit beroemde dodenverhaal, groeide Osiris uit tot god van de doden en het eeuwige leven. In Abydos (Midden-Egypte) werd een grote tempel voor Osiris gebouwd, omdat zijn hoofd hier begraven had gelegen.

Seti-Tempel in Abydos

Rijke Egyptenaren herdachten hun voorvaderen door gedenkstenen op te richten in Abydos, waar de tempel van Osiris stond. Op bovenstaande gedenksteen (stèle) is te zien hoe de familieleden offeren aan Osiris. De steen is vernoemd naar de ‘schrijver van de god’, Hetep-Choei, die in het midden is afgebeeld. Hij houdt een lange staf vast. Links van hem staan zijn broer en zijn zus, en in het klein ook zijn zoontje Ameny. Rechts van de offertafel zien we Hetep-Choei’s zoon en vrouw. In het Rijksmuseum van Oudheden zijn verschillende gedenkstenen uit Abydos te zien. Rijksmuseum van Oudheden

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: