Uit de Collectie Nederland: Marie Bilders-van Bosse in het Teylers Museum

Maria Bilders van Bosse - Teylers

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 6: Marie Bilders-van Bosse in het Teylers Museum.

Bovenstaand schilderij van Marie Bilders-van Bosse heet ‘In mei (voorjaar)’, maar door de bruine bladeren van de bomen zou je bijna denken dat het herfst was. Het is zonnig weer en Marie heeft zelf een mooi plekje in de schaduw gezocht. Marie Bilders-van Bosse behoorde tot de vernieuwende groep Nederlandse schilders, die buiten gingen schilderen in de Veluwezoom. Mogelijk is dit schilderij ook in dat gebied gemaakt.

Marie van Bosse was de dochter van minister van Financiën Pieter van Bosse. Ze wilde kunstenaar worden en ging daarom in de leer bij Johannes Bilders. In 1880 trouwde ze met haar leermeester. In bovenstaand schilderij is goed te zien hoe Marie werd geïnspireerd door de Franse schilders uit de Barbizon en misschien zelfs door de impressionisten. Ze exposeerde op de Parijse salon en won een bronzen medaille op de wereldtentoonstelling van 1889. Ondanks dit succes is ze tegenwoordig vrijwel vergeten. Teylers Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: