Uit de Collectie Nederland: Salomon van Ruysdael in Stedelijk Museum Alkmaar

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 5: Salomon van Ruysdael in Stedelijk Museum Alkmaar.

Salomon van Ruysdael – Gezicht op Alkmaar (Met)

De skyline van Alkmaar wordt bepaald door de Grote kerk (de Sint Laurenskerk). Op bovenstaand schilderij van Salomon van Ruysdael is de kerk het middelpunt. Salomon had een broer, Pieter de Gooyer, die in Alkmaar woonde en kwam daardoor vaak in de stad. De landschapsschilder maakte tenminste 14 schilderijen waarop Alkmaar te zien is. Bovenstaand schilderij is hiervan waarschijnlijk de oudste, maar er zijn ook versie te zien in het Metropolitan Museum of Art in New York en de National Gallery of Ireland.

Leuk zijn de vele details op het schilderij zoals het ooievaarsnest voor de kerk. Een ooievaar is zelfs opgevlogen en rechts op het dak van de kerk gaan zitten. Op de voorgrond zitten vissers in een bootje. Maar de meeste ruimte op het doek wordt ingenomen door de indrukwekkende Nederlandse lucht.Stedelijk Museum Alkmaar

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: