Uit de Collectie Nederland: Lourens Alma Tadema in het Fries Museum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven in Nederland platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 3: Lourens Alma Tadema in het Fries Museum.

Lourens Tadema werd in Friesland geboren, maar maakte internationaal furore met zijn schilderijen over het oude Rome. Vooral in Engeland en Amerika werden de schilderijen van ‘Sir Lawrence Alma Tadema’ populair. De toevoeging ‘Alma’ deed hij zelf om vooraan in de tentoonstellingscatalogi terecht te komen.

Bovenstaand schilderij toont de ingang van een theater bij de opvoering van ‘Het meisje van Andros’. Het doek valt op door zijn detail. Alma-Tadema maakte talloze schetsen en verzamelde een grote collectie boeken over het oude Rome. Het gebruikte deze kennis om de kleding, kapsels en voorwerpen in het schilderij zo realistisch mogelijk te schilderen. Alma-Tadema plaatste zelfs een acteurslijst van het opgevoerde stuk op de achterwand.

Fries Museum

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: