Uit de Collectie Nederland: Clara Peeters in het Mauritshuis

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven platgelegd. Nu musea gesloten zijn, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 2: Clara Peeters in het Mauritshuis.

We weten maar weinig van het leven van Clara Peeters. Ze kwam uit Antwerpen en trouwde pas toen ze 45 was, maar in veel schilderijen laat ze een beetje van zichzelf zien. Zo ook in dit schitterende stilleven uit het Mauritshuis. Als je goed kijkt, zie je haar reflectie in de dop van de kan midden op het schilderij. Het is een verstopt zelfportretje.

Clara Peeters – Stilleven (Derain)

Clara Peeters is één van de vroegste vrouwelijke kunstenaars in het Nederlands taalgebied. De technische kwaliteit van haar stillevens laat zien dat ze een goede opleiding moet hebben gehad. Op het werk van het Mauritshuis zijn naast de kaas ook krakelingen, amandelen, boterkrullen en brood te zien. Haar werk inspireerde latere kunstenaars. Een vergelijkbaar schilderij met kaas en krakelingen was bijvoorbeeld in het bezit van André Derain. Peeters signeerde haar werken altijd. In bovenstaand schilderij zit haar ondertekening verstopt in het mes.

Mauritshuis

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Annette van Erkel says:

Mooi!!!

Geef een reactie