Uit de Collectie Nederland: Jan Sluijters in het Noordbrabants Museum

De coronavirus-uitbraak heeft het volledige openbare leven platgelegd. Nu musea gesloten moeten blijven, selecteert //Vensters dagelijks een hoogtepunt uit een Nederlandse museum-collectie. Ook bij gesloten musea kunnen we zo van kunst genieten. Vandaag deel 1: Jan Sluijters in het Noordbrabants Museum.

Bovenstaand schilderij toont de familie Sluijters-Boelaars. Op het doek staan de ouders van kunstenaar Jan Sluijters: Gijsbertus Antonius Sluijters en Louisa Carolina Boelaars. Ook staan Jan’s ongetrouwde zussen, Marie en Jeanne, afgebeeld. De bleke huidskleur van de zus op de achtergrond benadrukt dat ze een hartafwijking had. Naar het schijnt heeft Sluijters lange tijd geworsteld met het portret van zijn moeder.

De stijl van dit groepsportret doet denken aan de werken van Henri Matisse. Sluijters maakte kennis met zijn werk tijdens zijn verblijf in Parijs. In deze tijd liet Sluijters zijn academische stijl los en begon vrijer en kleurrijker te werken. Jan Sluijters maakt twee versies van dit schilderij, de andere hangt in het Stedelijk Museum. In het Noordbrabants museum is het werk onderdeel van een permanente collectie-opstelling met verschillende doeken van Sluijters.

Lees alle artikelen “uit de collectie Nederland” terug op de overzichtspagina.

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie