De Niet-Bestaande Maanwandeling van Andy Warhol

Vandaag is het 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. Deze iconische gebeurtenis werd wereldwijd door miljoenen mensen gevolgd. Andy Warhol maakte een felgekleurde print van de eerste maanwandeling. Hij gebruikte hiervoor een foto die niet bestond!

Al in 1865 schreef Jules Verne over een poging om naar de maan te reizen in zijn boek ‘Van de aarde naar de maan’. Op 20 juli 1969 werd dit science fiction verhaal werkelijkheid met de landing van de maancapsule van de Apollo 11. Ongeveer een half miljard mensen hoorden Neil Armstrong live de woorden spreken: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind”. Armstrong maakte ongeveer 100 kleurenfoto’s op de maan, waarvan sommige beelden beroemd werden dankzij de vele afdrukken in kranten en tijdschriften.

Combi
Andy Warhol was gefascineerd door de ruimtereizen en de media-hype die hierbij hoorde. In zijn werk was Warhol altijd op zoek naar beelden uit de pop(ulaire) cultuur. Vaak bracht hij foto’s met zeefdruk op doek om vervolgens zelf verder te bewerken met kleur. Op dezelfde wijze verwerkte  hij ook foto’s van de maanlanding in zijn werk. In 1987 maakte Warhol op basis van de foto’s van Neil Armstrong de print ‘Moonwalk’.

Hoewel veel mensen het gevoel hebben dat Warhol een beroemde foto gebruikte, bestaat de afbeelding van Warhol eigenlijk niet. Warhol combineerde twee losse foto’s van de vlag en van astronaut Buzz Aldrin om de prints te maken. Warhol kleurde de foto verder in met felle neonkleuren zoals roze, geel en blauw. Opvallend genoeg liet hij de kleuren van de Amerikaanse vlag intact. Alsof hij de trots van de Amerikanen wilde benadrukken.

Maan Museum

Portfolio
Oorspronkelijk zouden de Moonwalk-prints deel uitmaken van een portfolio met de titel TV. Warhol probeerde hierin belangrijke beelden uit de geschiedenis van de televisie in Amerika te verzamelen. De andere prints zouden onder andere gaan over I Love Lucy, Martin Luther King’s “I Have a Dream” -toespraak en de eerste verschijning van de Beatles in de Ed Sullivan Show. Uiteindelijk was Moonwalk de enige compositie uit de serie die werd afgedrukt.

Vandaag herdenkt de wereld de eerste stap op de maan van Neil Armstrong met de Apollo 11. Andy Warhol was zelf ook betrokken bij een Apollo-missie. Samen met 5 andere kunstenaars liet hij een minuscuul ‘maanmuseum‘ naar de maan brengen met de Apollo 12. Ergens op het maanoppervlak moet dus een kunstwerk van Andy Warhol verstopt liggen…

Gerelateerde artikelen:

1 comment

Stan Coldewijn says:

Fijn verhaal Jeroen. Zijn de coördinaten van de verbergplek wel bekend? Ligt een klein vermogen op de maan te wachten op…ja eigenlijk waarop?

Geef een reactie