Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet. Ondanks dat de zomermaanden traditiegetrouw wat rustiger zijn, openen er in juli meerdere nieuwe tentoonstellingen!
//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:
12x Erwin Olaf
Vanaf 3 juli 2019 in het Rijksmuseum, Amsterdam
Het Rijksmuseum is voor Erwin Olaf al sinds zijn vroege jeugd een grote inspiratiebron. Rembrandt, Jan Steen, Breitner en andere Nederlandse kunstenaars hebben een grote invloed op zijn werk. Ter gelegenheid van de overdracht van zijn kerncollectie presenteert het Rijksmuseum 12 x Erwin Olaf. Daarin laat Olaf zijn foto’s een dialoog aangaan met de Nederlandse schilderkunst en is zijn werk voor het eerst te zien naast dat van zijn voorbeelden. De overdracht van de kerncollectie van Erwin Olaf is de aanleiding voor deze tentoonstelling. Vorig jaar ontving het museum bijna 500 afdrukken, portfolio’s, video’s, magazines, boeken en posters van de kunstenaar. Het overgrote deel betrof een schenking, daarnaast is een deel aangekocht dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.
Nieuwe nuances
Vanaf 12 julii 2019 in het Cobra Museum, Amstelveen
Het Cobra Museum brengt deze zomer een nuance aan in de kunstgeschiedenis. Met de tentoonstelling Nieuwe Nuances streeft het Cobra Museum ernaar het beeld van de Cobra-beweging als ‘mannenclub’ bij te stellen. Nieuwe Nuances toont het werk van acht vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra. Sommige van hen gevierd kunstenaar, sommige van hen volledige vergeten. De tentoonstelling toont werk van Sonja Ferlov Mancoba (1911, Kopenhagen – 1984, Parijs), Else Alfelt(1910, Kopenhagen – 1974, Kopenhagen), Ferdi (Ferdi Jansen, Arnhem, 1927 – Baarlo, 1969), Madeleine Szemere Kemeny (1906, Boedapest – 1993, Zürich), Lotti van der Gaag (1923, Den Haag – 1994, Nieuwegein), Dora Tuynman (1926, Montpellier – 1979, Deventer), Anneliese Hager (Schneudemühl, tegenwoordig Piła, 1904 – 1997, Korbach) en Henny Riemens (1928, Amsterdam – 1992).
Kees Verwey en zijn Idolen
Vanaf 14 juli 2019 in het Dordrechts Museum, Dordrecht
‘Niemand kan geheel op eigen kracht leven. Er is een onmisbare band nodig met de grote geesten om ons heen. Om desalniettemin een eigen plaats te veroveren’. Geïnspireerd op deze uitspraak van de schilder zelf toont het Dordrechts Museum de kunst van Kees Verwey in de context van zijn inspiratiebronnen. Kees Verwey (1900 – 1995) groeide op in een cultuur minnend gezin, met de artistieke voorhoede van begin 20ste eeuw om zich heen. Hij leerde schilderen; ging naar de academie en nam les in Haarlem, bij de schilder Henri Frédéric Boot. Verwey werkte in een laat-impressionistische stijl, na de oorlog werd zijn kunst expressionistischer. Portretten, bloemstillevens en atelierinterieurs horen tot zijn belangrijkste onderwerpen. Het Dordrechts Museum toont zijn werk nu naast Breitner, Verster, Vuillard, Picasso, Appel e.a.
Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:
Close Up: Vrouwelijke fotografen van Iran (AVROTROS)
Donderdag 4 juli om 23h00 op NPO2
Fotografen hebben het in de Islamitische Republiek Iran niet gemakkelijk, want censuur is er alomtegenwoordig. Toch is er in hedendaags Iran een generatie jonge fotografen opgestaan die de wereld een nieuwe kijk wil geven op het land. Fotografen als Newsha Tavakolian, Shadi Ghadirian, Solmaz Daryani en Tamineh Monzavi nemen de kijker mee op reis door een Iran dat niet alleen een rijke culturele geschiedenis heeft, maar dat ook volop in ontwikkeling is. Als je kijkt naar de Iraanse fotografie valt op dat bepaalde onderwerpen taboe zijn. Zo mogen fotografen het lichaam niet afbeelden en kunnen ze vrouwen niet zonder sluier laten zien. En als een paar wordt weergeven mogen de man en de vrouw niet naast elkaar staan. Het zijn de lijnen waartussen deze jonge fotografen weten te manoeuvreren.
Uur van de Wolf: Lange weg van Bill Viola (NTR)
Dinsdag 23 juli om 10h00 op NPO2
Het is een gedurfd experiment: twee permanente video-installaties als altaarstukken in een van ‘s werelds beroemdste kerken. De Amerikaan Bill Viola krijgt in 2004 de opzienbarende opdracht van St. Paul’s Cathedral in Londen. Oud en nieuw komen samen op krachtige thema’s als liefde, sterfelijkheid en lijden. De wonderlijke weg naar de realisatie. Hij wordt de ‘Rembrandt van het video tijdperk’ genoemd, maar wie is hij nou eigelijk?
Ruben Brandt: Collector
Vanaf 18 juli in de bioscoop
Een sprankelende hyper-originele art-mystery-thriller, waar zoveel film- en kunstplezier van afspat, dat je er wel vrolijk van moet worden. Alsof Picasso een remake maakte van een James Bond uit de jaren ‘60 met Hitchcock als inspiratie. Ruben Brandt (een samenvoeging van Rubens en Rembrandt) is een psychotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van kunstdieven. Zelf wordt hij geteisterd door nachtmerries waarin de personages uit beroemde schilderijen hem aanvallen en achtervolgen. Als therapeutische noodgreep besluit hij om deze 13 meesterwerken te stelen in de hoop op genezing. Bijna in het geheim werkte visueel kunstenaar Krstic aan zijn meesterlijke animatiedebuut, waarin hij het esthetische genot van kunst combineert met de meeslependheid van genrefilms.
//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:
the Art Couch: Drie merkwaardige kunstinstallaties die u moet ervaren hebben
@ https://www.theartcouch.be/nieuws/drie-merkwaardige-kunstinstallaties-die-u-moet-ervaren-hebben/
The Art Couch toont drie minder bekende maar interessante kunstinstallaties.
Rijksmuseum: Hoe verplaats je de Nachtwacht?
@ https://youtu.be/K7WuZTJ6nl4
In juli 2019 start het grootste restauratieonderzoek ooit naar ‘De Nachtwacht’. Dit gebeurt live in het museum.
Van Gogh Museum: Restauratie van de Zonnebloemen [EN]
@ https://www.youtube.com/watch?v=h49mzcG_FuY
Hoe restaureer je een schilderij dat 130 jaar oud is?
Juli 2019
20 juli: Maanlanding – 50 jaar geleden
22 juli: Maria Magdalena – katholieke herdenking
25 juli: Otto Dix – 50 jaar geleden overleden
26 juli: Joachim en Anna – katholieke herdenking
![]() |
0 reacties op “Kunstkalender Juli 2019 – Erwin Olaf, Cobra & Bill Viola”