Kunstkalender Juni 2019 – Sprezzatura, Renoir & Heropening van de Lakenhal

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet. Wat heeft juni te bieden?

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Het Begin van een Nieuwe Wereld
Vanaf 1 juni 2019 in het Kröller-Müller Museum, Otterloo
De tentoonstelling ‘Het begin van een nieuwe wereld. De ontwikkeling van de moderne sculptuur’ laat de ontwikkeling van de moderne sculptuur zien door de ogen van Bram Hammacher, directeur van het Kröller-Müller Museum in Otterlo van 1948 tot 1963. Meteen bij zijn aantreden kiest Hammacher voor een nieuwe koers: hij wil de ontwikkeling van de moderne beeldhouwkunst op internationaal niveau in beeld brengen. De beeldentuin is Hammachers bekendste wapenfeit, maar hij verwerft ook veel beelden voor ‘binnen’, vaak in nauwe wisselwerking met de beelden in de tuin. Met een groot aantal van deze beelden laat Het begin van een nieuwe wereld een rijkgeschakeerd beeld zien van de moderne beeldhouwkunst.

Sprezzatura
Vanaf 2 juni 2019 in het Drents Museum, Assen
Van 2 juni tot en met 3 november 2019 schitteren meer dan zeventig Italiaanse meesterwerken in de tentoonstellingsvleugel van het Drents Museum in Assen. In de tentoonstelling Sprezzatura – Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) staat het werk centraal van maar liefst veertig schilders uit heel Italië, zoals Antonio Mancini, Federico Zandomeneghi, Giovanni Segantini, Giacomo Favretto en Giuseppe Pellizza. Het Drents Museum laat het Nederlandse publiek kennismaken met de ongekende kwaliteit en schoonheid van de Italiaanse 19de-eeuwse schilderkunst. De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties, waaronder het Uffizi Museum in Florence. Een groot deel is niet eerder in Nederland te zien geweest. De tentoonstelling Sprezzatura vormt het derde deel in de reeks ‘Kunst rond 1900 in internationaal perspectief’, waarin het Drents Museum Europese kunstenaarsgroepen uit de late negentiende, vroege twintigste eeuw presenteert.

William Kentridge – 10 Drawings for Projection
Vanaf 3 juni 2019 in Eye, Amsterdam
In 2015 schonk de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge 10 Drawings for Projection (1989-2011) aan het filmmuseum. De tien korte animatiefilms betekenden Kentridges doorbraak in de internationale kunstwereld. De films, die de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika belichten, zijn deze zomer als grote installatie te zien in Eye. In de tentoonstelling is ook de filminstallatie O Sentimental Machine (2015) te zien, die historische opnamen bevat van de Russische revolutionair Leon Trotski. De tentoonstelling vindt plaats tijdens het Holland Festival, waarvoor William Kentridge optreedt als Associate Artist. Een terugkerend thema in de serie – met films als Johannesburg, 2nd Greatest City After Paris (1989), Felix in Exile (1994) en Other Faces (2011) – is de recente Zuid-Afrikaanse geschiedenis. Uitgangspunt voor de animaties zijn de houtskooltekeningen die Kentridge overtekent, weer weggomt en daarmee in beweging zet. Ze refereren onder meer aan historische gebeurtenissen als het bloedbad van Sharpeville, de vrijlating van Nelson Mandela en de afschaffing van Apartheid. De 10 Drawings for Projection (1989-2011) markeerden Kentridges doorbraak in de internationale kunstwereld als geëngageerd kunstenaar die begaan is met de ontwikkelingen in zijn geboorteland.

Museum de Lakenhal
Heropening 19 juni 2019
Zijne Majesteit de Koning opent op woensdagmiddag 19 juni 2019 het vernieuwde Museum De Lakenhal in Leiden. Na een restauratie en uitbreiding van ruim twee jaar heeft het museum nu een nieuwe vleugel die ruimte biedt aan tijdelijke tentoonstellingen. De vaste collectie beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid vanaf de zestiende eeuw tot nu is vanaf de opening permanent te zien. Aansluitend op de Koninklijke opening wordt Museum De Lakenhal met een vierdaags openingsfestival van 20 tot en met 23 juni weer teruggegeven aan het publiek.

Luc Tuymans – the Return
Vanaf 29 juni 2019 in Museum de Pont, Tilburg
Museum De Pont in Tilburg organiseerde in 1995 de eerste tentoonstelling in Nederland van het werk van de Belgische schilder Luc Tuymans. Deze zomer keert de inmiddels wereldberoemde kunstenaar terug in Tilburg met een tweede overzicht, dat hij toepasselijk de titel The Return heeft meegegeven. Hendrik Driessen, directeur van De Pont, neemt met deze tentoonstelling, die op 29 juni zal worden geopend, afscheid van het museum waaraan hij sinds de oprichting verbonden is geweest. De tentoonstelling, die in zeer nauwe samenwerking met de kunstenaar wordt samengesteld, zal een vijftigtal schilderijen omvatten uit de periode 1975 tot nu, waaronder enkele recente werken die niet eerder te zien waren. The Return is een van de twee grote Tuymans­tentoonstellingen die deze zomer in Europa te zien zullen zijn. Naast die in De Pont werkt hij ook aan zijn eerste solo in Italië, die op 24 maart van start gaat in Palazzo Grassi in Venetië.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

DWDD Summerschool (BNNVARA)
Donderdag 13 juni om 21h40 op NPO1
Ook deze zomer presenteert De Wereld Draait Door weer Summerschools, korte colleges van bevlogen sprekers. DWDD Summerschool begint op donderdagavond 13 juni met een college van Bart Van Loo over het leven als een Bourgondiër. Als we willen weten waar wij Nederlanders eigenlijk vandaan komen, dan moeten we beginnen bij de Bourgondiërs, onze werkelijke aartsvaders. En de uitdrukking ‘leven als een Bourgondiër komt niet uit de lucht vallen, want van feesten hadden de Bourgondiërs flink verstand. Bart Van Loo neemt ons mee naar de Lage Landen in de Middeleeuwen (1369-1467) en vertelt ons over de extravagante banketten, uitgekiende huwelijkspolitiek en nobele ridders. Wat werd er geserveerd, was er ook muziek, wat waren de regels van het riddertoernooi? Party like it’s 1454.

Close Up: M.R. (AVROTROS)
Donderdag 13 juni om 22h45 op NPO2
M.R. is een documentaire over kunstschilder Matthijs Röling. Matthijs schildert niet meer. Nu brengt hij de dagen door in misschien wel zijn grootste kunstwerk; de tuin en het huis die zo vaak als ‘decor’ in zijn schilderijen hebben gefigureerd. Een universum van geometrische vormen, schijnbare eeuwenoude ruïnes en de sterrenhemel. Terwijl de seizoenen verstrijken blikt Matthijs terug op een leven lang schilderen en tekenen.

Renoir: Revered and Reviled
Vanaf 27 juni in de bioscoop
Pierre Auguste Renoir (1841-1919) is geliefd om zijn impressionistische schilderijen, welke zich tussen de populairste ter wereld begeven. Deze adembenemende film, gebaseerd op de Barnes Foundations opmerkelijke collectie, vertelt het zelden vertelde verhaal van Renoirs artistieke heruitvinding als gevolg van zijn afwijzing van impressionisme in de vroege jaren ’90 van de 19e eeuw en verkent zijn impact op twee grote meesters van de 20e eeuw, namelijk Picasso en Matisse. Renoir – Revered And Reviled biedt een frisse blik een van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw en vraagt of Renoir een genotzuchtige fantast was of Matisse gelijk had zijn met zijn uitspraak dat Renoirs wulpse vrouwenfiguren “de mooiste naakten ooit geschilderd” zijn. Kijkers kunnen dit voor zichzelf uitmaken, begeleid door vooraanstaande kunstexperts en een close-up blik op de collectie zelf

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

YouTube: Biennale van Venetië
@ https://www.youtube.com/watch?v=UdNtxpKubjQ
Virtuele rondleiding door de 58e Biennale van Venetië door VernissageTV.

NOS: Schilderij Monet levert bijna 100 miljoen euro op
@ https://nos.nl/artikel/2284674-schilderij-monet-levert-bijna-100-miljoen-euro-en-een-record-op.html
Een nieuw record voor Monet tijdens een veiling bij Sotheby’s.

Volkskrant: Dit Konijn van Koons is het duurste werk van een levende kunstenaar
@ https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/dit-konijn-van-koons-is-het-duurste-werk-van-een-levende-kunstenaar~b81c46c9/
Koons breekt het record van Hockney en is opnieuw de duurste kunstenaar ter wereld.

Feestdagen en herdenkingen

Juni 2019
6 juni: D-Day – 75 jaar geleden 
9 juni:
 Pinksteren – christelijke feestdag
10 juni: Gustave Courbet – 200 jaar geleden geboren
16 juni:
Vaderdag
19 juni: Heropening Museum de Lakenhal in Leiden
21 juni: Begin van de Zomer
24 juni:
Geboorte van Johannes de Doper – katholieke herdenkdag

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie