//Vensters Kunstbijbel: Feiten & Cijfers

Na dertig artikelen rondt //Vensters dit weekend de serie Kunstbijbel af! In dertig kunstwerken zijn de belangrijkste gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament verzameld. In dit artikel kijken we terug op deze succesvolle serie. Waar en wanneer werden de werken gemaakt? En welke artikelen waren het meest populair? 

Op eerste kerstdag 2013 schreven we: ‘Komend jaar volgt //Vensters de voetstappen van Jezus op zoek naar de symboliek en de verhalen van het christendom.’ Het plan was om bij de belangrijkste katholieke feestdagen de symboliek van een schilderij onder de loep te nemen.  Maar dit plan liep een beetje uit de hand! Ondertussen zijn we ruim 5 jaar verder en is de serie uitgegroeid tot 30 artikelen. De artikelen behoren tot de kern van de website.

Niet alleen de belangrijkste katholieke feestdagen werden behandeld, maar ook vergeten herdenkingen zoals de Maria Lichtmis, de Besnijdenis van Jezus en de Onbevlekte Ontvangenis kregen hun eigen artikel. Er werd zelfs een vervolgserie gestart waarin vergeten verhalen van katholieke heiligen worden verteld (ondertussen 6 artikelen). Het wordt na zoveel Bijbelse verhalen tijd om ruimte te maken voor iets nieuws en de kunstbijbel serie af te sluiten.

Meest gelezen
We selecteerden in totaal 30 kunstenaars waaronder veel beroemde namen: Albrecht Altdorfer, Fra Angelico, Francesco Botticini, Jan Bruegel, Edward Burne Jones, Caravaggio, Salvador Dali, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, El Greco, Gebroeders van Limburg, Pietro Lorenzetti, Lorenzo Lotto, Andrea Mantegna, Hans Memling, Gustave Moreau, Esteban Murillo, Emil Nolde, Pietro Perugino, Raphael, Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Jacopo Tintoretto, James Tissot, Titiaan, Diego Velazquez, Paolo Veronese, Rogier van der Weyden en Francisco Zurbaran.

Bij het selecteren van de schilderijen is geprobeerd om afwisseling te zoeken in stijlen en tijdsperiodes. Maar omdat veel katholieke kunst nou eenmaal uit Italië komt, blijken de pizzabakkers hofleverancier met 11 schilderijen, gevolgd door de Spanjaarden met 5. De Renaissance periode was ook hofleverancier 12 van de 30 schilderijen werden gemaakt tussen 1400 en 1600.

Meest gelezen
Het leuke van de kunstbijbel serie is dat de artikelen ieder jaar opnieuw ontdekt worden. Rondom de feestdag waarvoor het stuk geschreven is, zien we de lezersaantallen ieder jaar weer de lucht in schieten. Sommige artikelen zijn populairder dan andere. De vijf meest gelezen artikelen zijn:
1. Waarom brachten de drie wijzen goud, mirre en wierook mee?
2. De kindermoord van Bethlehem in Brabant
3. De Symboliek van de Annunciatie
4. 23 taferelen uit de passie van Jezus in 1 schilderij
5. Kerstmis in de Kunst: Geboorte van Jezus

Toekomst
Natuurlijk betekent het einde van de kunstbijbel niet het einde van de artikelen over katholieke kunstwerken op de //Vensters website. We gaan voorlopig gewoon door met de heiligen-serie en de uitleg van symboliek in kunst zal in andere vormen terugkeren op de website. Vanaf dit najaar zal de ruimte worden ingevuld door een nieuwe serie artikelen over mythologie. Voor de Mythologie-serie kiezen we wel een wat andere insteek en focussen we niet langer op 1 schilderij. Maar daarover later dit jaar meer! Mocht u nog willen terugkijken op alle artikelen in de kunstbijbel serie. Kijk dan in ons overzicht van alle artikelen: //Vensters Kunstbijbel.

Een Vrolijk Pasen!

Kunst uit de Bijbel

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Dat wordt dus weer een nieuwe serie om naar uit te kijken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: