Kunstkalender April 2019 – Expressionisme, Bloemen en Picasso

April 2019

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet. Wat heeft april te bieden?

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Duitse Expressionisten
Vanaf 16 april 2019 in het Singer Museum, Laren
Deze zomer wisselt Singer Laren zijn collectie uit met het Museum Ostwall in Dortmund. Terwijl de Duitsers genieten van de Holländische Moderne, biedt Singer Laren een overzicht van de Duitse expressionisten. Niet de buitenwereld maar de binnenwereld, daar ging het de expressionisten om. Kunst als uitdrukking van emotie en innerlijke beleving, weergegeven in felle kleuren, ruwe penseelstreken en krachtige vormen. De expositie toont bekende en minder bekende topstukken van wereldberoemde expressionisten als Ernst Ludwig Kirchner, August Macke, Alexej von Jawlensky, Emil Nolde, Käthe Kollwitz en Max Beckmann en geeft een imposant beeld van Duitsland tijdens en tussen de wereldoorlogen en de respons van kunstenaars daarop. Duitse expressionisten is een niet te missen tentoonstelling voor iedere liefhebber van expressionistische schilderkunst.

Jessica Stockholder
Vanaf 19 april 2019 in het Centraal Museum, Utrecht
Deze zomer presenteert het Centraal Museum Jessica Stockholder: Stuff Matters. Jessica Stockholder (USA 1959) maakte vanaf begin jaren negentig naam met kleurrijke, schilderachtige en monumentale installaties. In haar werk brengt zij allerhande alledaagse objecten – van paraplu’s, kussens, meubels tot lampen – bij elkaar in een overweldigend geheel. Spelend met vorm en kleur laat ze ruimtes transformeren. Met haar open blik probeert Stockholder ons standaard perspectief op de objecten en materialen die ons dagelijks omringen te doorbreken en onze ideeën over het waardevolle en waardeloze op losse schroeven te zetten. In deze tentoonstelling treedt Jessica Stockholder op als kunstenaar én als curator. Naast een overzicht van hoogtepunten uit haar artistieke oeuvre, selecteert zij vanuit haar bijzondere kijk objecten uit de verschillende deelcollecties van het Centraal Museum.

De Geur van Succes
Vanaf 26 april 2019 in Noord Brabantsmuseum, Den Bosch
De Brabantse broers Gerard (Tilburg, 1746 – 1822, Parijs) en Cornelis (Tilburg, 1756 – 1839, Parijs) van Spaendonck leerden het schildersvak in Antwerpen. Met Gerard voorop vertrokken ze van daaruit naar Parijs waar ze snel carrière maakten als schilders van bloemen. Uit kunsthistorisch onderzoek is gebleken dat de positie van beide kunstenaars in het artistieke milieu van Parijs rond 1800 aanzienlijk was. Dat brengt het museum ertoe het werk te herwaarderen door deze in een breder perspectief te presenteren. De expositie toont bloemstillevens, miniaturen op snuifdoosjes, gravures met botanische studies, brieven en portretten van beide broers. Met ruim 30 objecten uit eigen collectie bezit Het Noordbrabants Museum de grootste collectie werken van de gebroeders Van Spaendonck in Nederland. Deze tentoonstelling wordt verrijkt met historische objecten uit de bewogen periode waarin zij leefden, zoals bijvoorbeeld een guillotine. Reis terug in de tijd naar de Franse revolutie, waar de twee broers zich in het midden van de chaos in Parijs ontpopten tot de grootste bloemschilders van Nederlandse bodem.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Van onschatbare waarde (MAX)
Vanaf 3 april iedere woensdag om 21h20 op NPO1
Terug voor een derde seizoen. Vier kamers, vier experts en één verkoper met een missie: een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor zijn of haar topobject. Hét programma waarin verkopers van bijzondere spullen de unieke kans krijgen om hun object te verkopen aan vier experts komt terug bij MAX! Dagelijks worden vele waardevolle spullen verhandeld onder een groep kenners en handelaren. In dit spannende MAX-programma mag de verkoper aankloppen bij één of alle vier de experts, maar terug naar een eerder mislukte onderhandeling is niet toegestaan. Wie zich blindstaart op de allerhoogste verkoopprijs, loopt het risico om huiswaarts te keren met object en zonder geld. Maar, wie naar een goede prijs zoekt, moet risico’s nemen. Slechts één ding is zeker: eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg terug…

Man en Kunst (AVROTROS)
Vanaf 8 april dagelijks om 22h45 op NPO2
In het televisieprogramma Man en Kunst gaat presentator Lucas De Man tijdens de Nationale Museumweek op zoek naar het bijzondere verhaal achter iconische kunstwerken in de vaste collectie van Nederlandse musea.

Close Up: Joan Miró – the Inner fire (AVROTROS)
Donderdag 18 april om 23h00 op NPO2
Dankzij de kleinzoon van Joan Miró die tegenwoordig het nalatenschap van de kunstenaar beheert, krijgen we toegang tot de archieven van Miró. De documentaire belicht hierdoor de on bekende kanten van Miró: de teruggetrokken Miró, de provocerende Miró en de familieman.

Young Picasso
Vanaf 25 april in de bioscoop
Pablo Picasso is een van de grootste kunstenaars aller tijden en tot zijn overlijden in 1973 was hij een van de meest productieve kunstenaars. Veel films belichten de latere jaren van zijn kunst, de verhoudingen en de grote kring vrienden. Maar waar begon dit alles? Wat heeft Picasso in de eerste plaats gemaakt? Nadat het te lang genegeerd is, is het nu tijd om te kijken naar de jonge jaren van Picasso. Zijn opvoeding en zijn leren die hebben geleid tot zijn uitmuntende prestaties. Drie steden spelen hierin een sleutelrol: Malaga, Barcelona en Parijs. Young Picasso bezoekt elk van deze steden en verkent hun invloed op Picasso, met de focus op specifieke kunstwerken uit zijn jonge jaren.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

NOS: Zwarte modellen krijgen hun naam terug
@ https://nos.nl/artikel/2278387-zwarte-modellen-krijgen-hun-naam-terug-in-musee-d-orsay.html
In het Musée d’Orsay in Parijs krijgen naamloze zwarte figuren uit de kunst hun identiteit terug.

Rijksmuseum: Nieuwe aanwinsten verworven op Tefaf dankzij particuliere schenkers
@ https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/rijksmuseum-verwerft-aanwinsten-op-tefaf-dankzij-genereuze-particuliere-schenkers
Het betreft onder meer twee 16de-eeuwse panelen van Maarten van Heemskerck en een schilderij uit 1813 door Joseph-François Ducq van graveur Joseph-Charles de Meulemeester.

Tefaf 2019: Alle hoogtepunten in 1 minuut
@ https://www.youtube.com/watch?v=VDwjwZoATgE
Tefaf 2019 zit er weer op. In dit filmpje is het nog even nagenieten!

Feestdagen en herdenkingen

April 2019
14 april: Palmpasen – katholieke herdenkdag
21 april: Pasen – katholieke feestdag
25 april: Bauhaus – 100 jaar oud
25 april: St Marcus katholieke herdenkdag

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: