Kunstkalender Maart 2019 – Van Gogh, Hockney & Tintoretto

Maart 2019

Deze maand opent in het Van Gogh Museum de spectaculaire expositie Hockney – Van Gogh: the Joy of Nature. Ook komt deze maand een nieuwe kunstfilm over Tintoretto in de bioscoop. //Vensters zet voor u de hoogtepunten van maart op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Hockney - Van GoghHockney – Van Gogh: Joy of Nature
Vanaf 1 maart 2019 in het Van Gogh Museum, Amsterdam
Nooit eerder werden de raakvlakken tussen David Hockney en Vincent van Gogh zo groots en kleurrijk in beeld gebracht. De wereldberoemde Yorkshire-landschappen van David Hockney (1937) zijn kleurrijk en vormen een visueel spektakel. Voor het eerst zijn ze in Nederland te bewonderen. In de groots opgezette tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature wordt de onmiskenbare invloed van Vincent van Gogh (1853-1890) op de werken getoond. Hoogtepunt is het kolossale The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven), bestaande uit 32 onderdelen met een breedte van 9,75 en een hoogte van 3,66 meter. Ook schetsboeken, video’s, fotografische tekeningen en een twintigtal iPad-tekeningen op groot formaat zijn voor het eerst in Nederland.

Münster DomschatDe Münster Domschat
Vanaf 8 maart 2019 in het Catharijneconvent, Utrecht
Al eeuwenlang worden in de Dom van Münster oogverblindende rijkdommen bewaard. Deze schat heeft oorlogen, rampspoed en beeldenstormers overleefd en verlaat nu voor het eerst in de geschiedenis de schatkamer om in Museum Catharijneconvent te schitteren. Uit oude archieven weten we dat de Utrechtse Domkerk in middeleeuwen een vergelijkbare verzameling bezat. Net als de schat van Münster bestond de kern van de Utrechtse Domschat uit zeer kostbare relieken van belangrijke heiligen, gevat in zilver, goud en edelstenen. Tijdens de Reformatie in de zestiende eeuw werden deze heilige schatten vernield, vertrapt of versmolten. Slechts een zweem van de Utrechtse pracht en praal is bewaard gebleven.

Carel VisserCarel Visser: Genesis
Vanaf 16 maart 2019 in Museum Beelden aan Zee, Den Haag
Onder de titel Genesis organiseert museum Beelden aan Zee in het voorjaar van 2019 het eerste retrospectief over de in 2015 overleden beeldhouwer Carel Visser. Carel Visser (1928 – 2015) is zonder twijfel een van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de twintigste eeuw. Zijn werk is niet alleen ruim vertegenwoordigd in de belangrijkste museale collecties in Nederland maar ook daarbuiten zoals in de collecties van Tate en het MoMA. De tentoonstelling geeft een evenwichtig overzicht van het werk dat Visser over een periode van meer dan 60 jaar heeft gemaakt. Daarbij staan de sculpturen centraal maar er wordt ook ruim aandacht besteed aan zijn tekeningen, collages, grafiek, gebruiksvoorwerpen en sieraden, als onderling nauw samenhangende bestanddelen van zijn oeuvre.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Ancient Megastructures
Iedere zaterdag om 19h00 op National Geographic Channel
Deze zesdelige serie onderzoekt hoe men eeuwen geleden ‘s werelds meest indrukwekkende constructies bouwde. Architecten, ingenieurs en historici onthullen de bouwmaterialen, strategieën en revolutionaire bouwtechnieken die werden gehanteerd om de bouw van deze tijdloze monumenten tot stand te brengen. Aan bod komen onder andere de historische stad Petra in Jordanië, de Incastad Machu Picchu in Peru en de reusachtige Cambodjaanse tempel Angkor Wat.

Tintoretto: A Rebel in Venice
Vanaf 28 maart in de bioscoop
Met de bijzondere deelname van Peter Greenaway, viert een nieuwe en spannende bioscoopproductie het 500-jarige verjaardag van de laatste grote meester van de Italiaanse renaissance. Het verkent de rivaliteit tussen de belangrijkste Venetiaanse kunstenaars van de zestiende eeuw: Tintoretto, Titian en Veronese. We ontdekken Venetië door Tintoretto’s leven en canvassen. Terwijl het verhaal verteld wordt, beginnen we te begrijpen hoe de plaag de stad Venetië en haar kunst beïnvloed heeft. Een fantastische reis door het Venetiaanse leven en kunst door Tintoretto’s werk.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Museumnacht 010
@ https://www.museumnacht010.nl/
Herontdekt de stad Rotterdam, elkaar en de nacht tijdens het weekend van 2 en 3 maart.

NRC: Meebiedend Boijmans dreef prijs van koninklijke Rubens met miljoenen op
@ https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/11/meebiedend-boijmans-dreef-prijs-van-koninklijke-rubens-met-miljoenen-op-a3653743
Museum Boijmans Van Beuningen bood mee op de Rubens-tekening die in New York werd geveild.

Sotheby’s: Stijn Huijts on Life at the Bonnefanten Museum [EN]
@ https://museumnetwork.sothebys.com/en/articles/stijn-huijts-on-life-at-the-bonnefantenmuseum?locale=en
Sotheby’s Museum Network besteedt aandacht aan het gedurfde leiderschap van Stijn Huijts in het Bonnefantenmuseum.

Feestdagen en herdenkingen

Maart 2019
3-5 maart: Carnaval
8 maart:
Internationale Vrouwendag 
17 maart: St Patrick’s Day – katholieke feestdag
20 maart:
 Begin van de Lente
22 maart: Yayoi Kusama – 90 jaar oud
25 maart:
Annunciatie – katholieke feestdag
29 maart: Brexit

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: