Kunstkalender Februari 2019 – Alle Rembrandts en in de Voetsporen van Da Vinci

Feburari 2019

Het winterseizoen komt lekker op stoom met een groot aantal nieuw tentoonstellingen verspreid over heel Nederland. Ook komen deze maand meerdere kunstfilms in de bioscoop. //Vensters zet voor u de hoogtepunten van februari op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Schatkamer - HermitageDe Schatkamer
Vanaf 2 februari 2019 in de Hermitage, Amsterdam
De Hermitage Amsterdam is 10 jaar jong. Reden voor een feest en een cadeautentoonstelling! Samen met Museumdirecteur prof. Piotrovsky maakte de Hermitage Amsterdam een prachtige keuze uit de schatkamers van de Hermitage, met de oude collecties van de tsaren. Hij koos honderden kunstwerken, van grote namen als Bernini, Van Dyck, Matisse, Rembrandt, Tintoretto en Velazques, maar ook van kunst uit de prehistorie, uit het oude Egypte tot diep in China en Russische kunst. Zij vormen voor eventjes een ware schatkamer in de Hermitage Amsterdam, een encyclopedisch overzicht van de kunstgeschiedenis. Een unicum in Nederland, zoals geen enkel ander museum dat kan.

Nederland - BauhausNederland ⇄ Bauhaus
Vanaf 9 februari 2019 in Museum Boijmans, Rotterdam 
Voordat de grootschalige vernieuwing van start gaat, pakt Museum Boijmans Van Beuningen nog één keer groots uit met de tentoonstelling ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’. In 2019 is het honderd jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool waarvan de invloed nog steeds voelbaar is. Bijna 800 objecten – kunstwerken, meubels, keramiek, textiel, foto’s, typografie en architectuur – geven je unieke inzage in de inspirerende wisselwerking tussen Nederland en het Bauhaus door de jaren heen.

Alle Rembrandts RijksmuseumAlle Rembrandts
Vanaf 15 februari 2019 in het Rijksmuseum, Amsterdam
Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteert het Rijksmuseum voor het eerst in de geschiedenis een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, etsen en tekeningen van Rembrandt uit eigen collectie. Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld en bovendien het meest representatieve overzicht van zijn gehele oeuvre. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en etsen, dat de hele collectie samen wordt getoond. De tentoonstelling Alle Rembrandts geeft een weergaloos beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens, als verhalenverteller en laat zien hoe vernieuwend hij was.

Erwin OlafErwin Olaf
Vanaf 16 februari 2019 in het Gemeentemuseum, Den Haag
Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf (1959). De fotograaf, die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig. Een goed moment voor een groots overzicht. Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Bovendien brengt hij hier zo’n twintig foto’s bijeen van fotografen die een inspiratiebron voor hem vormden. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder getoonde serie Palm Springs. Hier toont Olaf zijn fotografie als installaties, in combinatie met film, geluid en sculptuur.

Richard LongRichard Long
Vanaf 16 februari 2019 in Museum de Pont, Tilburg 
Het werk van Richard Long maakt al sinds de opening van De Pont in 1992 deel uit van de collectie van het museum. Het enorme Planet Circle, een zandstenen sculptuur met een doorsnede van ruim negen meter, was jarenlang permanent te zien en werd al snel een favoriet bij het publiek. De Pont bezit in totaal zes kenmerkende werken van de Land art-kunstenaar, maar hij had nog niet eerder een solotentoonstelling in het Tilburgse museum. Het is voor het eerst sinds hij in 2009 in Tate Britain exposeerde dat er weer een grote verzameling werken van Richard Long bijeen te zien is; zowel sculpturen, foto’s als tekstwerken.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Diederik en Da VinciDiederik en Da Vinci (AVROTROS)
Vanaf vrijdag 1 februari wekelijks om 21h00 op NPO2
Diederik van Vleuten reist Leonardo da Vinci achterna, precies 500 jaar na zijn dood. Da Vinci, een van de grootste genieën aller tijden, bekend om zijn meesterlijke kunst en uitvindingen. Diederik bezoekt in de eerste aflevering geboorteplek Vinci, waar de jonge Leonardo als bastaardzoon opgroeit en zichzelf leert observeren en tekenen. Dit vormt de basis voor zijn latere meesterwerken. Dankzij de opa van Leonardo, die notaris was als beroep, is precies bekend op welke dag Da Vinci geboren was, namelijk op 15 april 1452… de geboorte van een wereldgenie!

Opening Rembrandt-jaar (NOS)
Zaterdag 2 februari om 21h40 op NPO1
2019 is uitgeroepen tot het Rembrandtjaar. Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. Annechien Steenhuizen praat met kenners over leven en werk van de schilder met Rijksmuseumdirecteur Taco Dibbits, zijn collega Lidewij de Koekkoek van het Rembrandthuis en Charlotte Caspers, die voor het programma Het Geheim van de Meester al eens twee Rembrandts exact heeft nageschilderd. Ook is er veel aandacht voor de schilderijen (waaronder natuurlijk De Nachtwacht) en etsen van de meester en voor de speciale tentoonstellingen die de opening van het Rembrandtjaar omlijsten. Daarnaast worden vier Nederlanders gevolgd voor wie de schilder een bijzondere betekenis heeft: zanger en amateurfotograaf Marco Borsato, die zich bij het fotograferen laat leiden door de ook voor Rembrandt zo belangrijke lichtinval; schrijfster Simone van der Vlugt, die werkt aan een historische roman over Geertje Dircx, de oppas met wie de schilder een gedoemde relatie had; musicus Henny Vrienten, die liefhebber is van oude kunst; en fotografe Carla van de Puttelaar, bekend om haar Rembrandteske portretten van vooral vrouwelijk naakt.

At Eternity's Gate

At Eternity’s Gate
Vanaf 7 februari in de bioscoop
Wanneer Vincent van Gogh (Willem Dafoe) in 1886 verhuist, met als doel door te breken als kunstenaar, leert hij een avant-gardistische groep kunstenaars kennen, onder wie Paul Gauguin. Maar Van Gogh stuit op onbegrip en afwijzingen en vertrekt uiteindelijk naar Arles in de hoop een nieuw bestaan te bouwen. In zijn zoektocht naar aanvaarding, verliest Van Gogh zich echter steeds verder in een wereld van ziekte en depressie. In At Eternity’s Gate gaat regisseur Julian Schnabel, die eerder al succes oogstte met Basquiat en The Diving Bell and the Butterfly (genomineerd voor een Oscar), op verkenning naar de worsteling van Vincent van Gogh om te worden begrepen als kunstenaar.

Ossip ZadkineClose Up: Ossip – van vader op zoon (AVROTROS)
Donderdag 21 februari om 23h00 op NPO2
Wekelijks is documentaire reeks close-up weer op televisie in februari. In de uitzending van 21 februari draait het om Ossip Zadkine. Kunstenaar Ossip bewerkt foto’s van anonieme personen – vaak uit een ver verleden – tot objecten en installaties. Het resultaat is licht verontrustend en raadselachtig. Wie is deze man, die zichzelf niet graag ‘kunstenaar’ noemt en die het woord ‘creatief’ eigenlijk maar een rotwoord vindt? Regisseur Anduo Lucia doet een poging het mysterie te ontrafelen en stuit op een verhaal over verloren vaders en zonen en de prijs van een leven voor de kunst.

Degas: Passion for PerfectionDegas: Passion for Perfection
Vanaf 28 februari in de bioscoop
Deze film neemt ons mee naar het Fitzwilliam Museum in Cambridge, waarvan de grote collectie van Degas’ werk het meest representatief is van heel Groot Brittannië. Met exclusieve toegang om zeldzame en diverse werken te bekijken, vertelt deze film het fascinerende verhaal van Degas’ drang naar perfectie door het experimenteren met nieuwe technieken en het bestuderen van meesters uit het verleden. Soms gefrustreerd door zijn eigen falen, werd Degas geconsumeerd door obsessieve principes en verslechterende ogen, maar zijn vastberadenheid om het alledaagse leven vast te leggen was merkbaar in al zijn werk. Omdat hij nooit volledig tevreden was werden veel van Degas’ tekeningen en sculpturen privé bewaard tijdens zijn leven, maar na grondig onderzoek kunnen deze werken gezien worden als sommige van zijn meest prachtig gedetailleerde en expressieve werken in de moderne tijd.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

NOS: Echt of nep? Rembrandtjaar begint, test hier hoe goed je de meester kent
https://nos.nl/artikel/2269743-echt-of-nep-rembrandtjaar-begint-test-hier-hoe-goed-je-de-meester-kent.html
Denk je een Rembrandtkenner te zijn? Doe de test en bepaal welke schilderijen nep zijn.

Van Gogh Museum: Zonnebloemen blijven voortaan thuis
https://vangoghmuseum.nl/nl/nieuws-en-pers/persberichten/zonnebloemen-blijven-voortaan-thuis
Onderzoek naar Vincent van Goghs beroemde Zonnebloemen in het Van Gogh Museum heeft veel nieuwe gegevens opgeleverd over de conditie van het schilderij.

Louisiana: Het advies van 8 kunstenaars aan jonge kunstenaars [EN]
https://www.youtube.com/watch?v=qyKXw24JX5g
Marina Abramovich, William Kentridge, Patti Smith en 5 anderen geven hun kunstenaarsadvies.

Feestdagen en herdenkingen

Februari 2019
1 februari: Piet Mondriaan -75 jaar geleden overleden
2 februari: de Presentatie in de Tempel – katholieke feestdag
14 februari:
 Valentijnsdag dag van de liefde

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: