WIN 2 Kaarten voor Werk Ohne Autor – de film over het leven van Gerhard Richter

Kent u regisseur Florian Henckel von Donnersmarck nog van het Oscar-winnende Das Leben der Anderen? Nu is hij terug met een film over het leven van kunstenaar Gerhard Richter. Het is een film over liefde, onderdrukking, de erfenis van de Tweede Wereldoorlog en maar vooral een film over de kracht van kunst. Werk Ohne Autor – Never Look Away is vanaf 24 januari te zien in de bioscoop en wij mogen hiervoor 2 x 2 kaarten weggeven!

Gerhard Richter groeide op tijdens het nazibewind en werd volwassen in de communistische DDR, maar verhuisde later naar Düsseldorf waar hij zich ontwikkelde tot kunstenaar. De film begint bij de tentoonstelling voor Entartete Kunst, die speciaal voor de film helemaal werd nagebouwd. Een jonge Kurt bezoekt de tentoonstelling met zijn tante en zegt: “Misschien wil ik wel geen kunstenaar worden”. Toch blijft zijn tante zijn creativiteit aanmoedigen totdat ze wordt afgevoerd naar een instelling omdat ze naakt piano speelt. Haar gedrag zou zelfs leiden tot een gedwongen dood, net als Gerhard Richter’s tante Marianne overkwam.

Een jonge Kurt op de tentoonstelling voor Entartete Kunst

De film gaat over de jeugd van Kurt, gespeeld door Tom Schilling, en speelt in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als hij op de kunstacademie Elisabeth (Paula Beer) ontmoet, worden ze op slag verliefd. Elisabeths vader, Professor Seeband, wordt gespeeld door Sebastian Koch die u misschien nog kent uit Zwartboek. Seeband is niet onder de indruk van Kurt en is hem liever kwijt dan rijk. De dubieuze rol die Seeband tijdens de Tweede Wereld Oorlog speelde, achtervolgt hem als een schaduw.

Werk Ohne Autor speelt zich af tussen feit en fictie. Niet alleen omdat Kurt duidelijk geïnspireerd is op Gerhard Richter. De leraar die Kurt ontmoet op de kunstacademie in Düsseldorf lijkt wel erg op Joseph Beuys. Kurt deelt bovendien de studio met een kunstenaar uit de Nul-beweging die werkt met spijkers en witte doeken. Er is dus genoeg te herkennen voor kunstliefhebbers! Toch heeft de regisseur zich soms wat ‘dichterlijke vrijheid’ gegund.

Oliver Masucci speelt Professor Antonius van Verten, een karakter dat lijkt op Joseph Beuys

Ophef
Geen film zonder zijn eigen relletje. Doordat in de film onduidelijk is welk deel waargebeurd is en welk stuk slechts losjes op Gerhard Richter is geïnspireerd, zei Gerhard Richter recent tegen de New Yorker dat hij “een slecht gevoel” had over de film. Hij claimt dat hij Donnersmarck geen toestemming heeft gegeven om de film te maken. De regisseur antwoordde snel met het tegenovergestelde: “Ik heb hem het screenplay woord voor woord voorgelezen waarbij twee getuigen aanwezig waren. Richter kreeg zes weken om te reageren. Hij belde me en vroeg me twee veranderingen te maken. Dat heb ik gedaan.”. 

Recent werd de film getoond op het filmfestival van Venetië. Duitsland heeft Werk Ohne Autor dit jaar ingestuurd als inzending voor de Academy Awards. Binnenkort wordt bekend of de film daadwerkelijk genomineerd is voor een Oscar. Vanaf 24 januari is Werk Ohne Autor ook in de Nederlandse bioscopen te zien en U kan daarbij zijn!

WIN 2 kaarten voor de film Werk Ohne Autor en doe mee aan onderstaande prijsvraag!

De prijsvraag is gesloten, de winnaars ontvangen voor 1 februari bericht. Persoonsgegevens worden alleen gebruikt om contact op te nemen met de winnaar en worden na de bekendmaking verwijderd. Lees voor meer informatie onze privacy policy.

Gerelateerde artikelen:

2 comments

Marie van Oort says:

Als het net zo’n indrukkende film is als “Das Leben der Anderen” wil ik Ijn nieuwe film zeker ook ervaren!

Françoise says:

Zal er evenveel van genieten als Gerard zijn kunstwerken. Het wordt bijna een lust voor het oog.

Geef een reactie