Christie’s veilt eerste kunstwerk gemaakt door kunstmatige intelligentie

GAN - Portrait of Edmond Belamy
GAN - Portrait of Edmond Belamy

Is kunst nog steeds kunst als het niet gemaakt is door een mens, maar door een computer? Door de opkomst van kunstmatige intelligentie kunnen computers nu zelfstandig schilderijen maken. Kunstenaarscollectief Obvious liet een computer portretten maken van de denkbeeldige familie Belamy. Volgende week wordt het eerste doek geveild bij Christie’s.

Meet the Belamy’s

Graaf Belamy is het hoofd van de denkbeeldige Belamy die helemaal is bedacht en ontworpen door een computer. Het Franse kunstenaarscollectie Obvious wilde laten zien dat computers ook creatief kunnen zijn en ontwikkelde een algoritme om kunst te maken. De groep kunstenaars voerden 14.000 portretten in uit de 14e eeuw tot en met de 20e eeuw als voorbeelden en lieten daarna de computer het werk doen.

Hoe werkt het?

Hugo Caselles-Dupré, Pierre Fautrel en Gauthier Vernier zijn de drie mannen achter het project. Ze ontwikkelden een algoritme dat simpelweg bestaat uit 2 delen: een generator en een discriminator. De generator gaat op basis van de 14.000 voorbeelden een nieuw portret ontwikkelen. De discriminator probeert vervolgens te voorspellen over het computer-gemaakt of een mens-gemaakt schilderij is. Zodra de discriminator succesvol voor de gek wordt gehouden, ontstaat er een nieuw schilderij.

Volgende week zal bij een veiling bij Christie’s voor het eerst een portret onder de hamer gaan. Het portret van Edward de Belamy, de jongste telg uit de Belamy-familie, krijgt een startprijs van 10.000 euro mee. Eerder werden al portretten van Belamy’s verkocht aan privé verzamelaars. Alle schilderijen zijn ondertekend met het algoritme waarmee ze gemaakt werden.

Is dit kunst?

Het resultaat van deze kunstmatige intelligentie-kunst is een groep portretten van niet-bestaande edellieden. De werken doen modern aan, want blijkbaar is het makkelijker om de discriminator voor de gek te houden met abstracte invloeden. De vraag die nu gesteld wordt in de kunstwereld is of dit eigenlijk wel kunst is. Want wordt alles niet kunst als iedere computer-ontwerpen plaatje tot kunst wordt verheven? Anderen vinden dit een achterhaalde discussie, want is na Duchamp’s urinoir niet duidelijk dat alles kunst kan zijn?

Update 26-10: Het werk is gisteravond verkocht voor bijna 400.000 euro. De verwachte opbrengst lag tussen 7.000 en 10.000! De identiteit van de koper is onbekend.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: