Kunstkalender Augustus 2018 – Virtual Reality, Kruisvaarders en Rafael

Ook in de zomervakantie zitten de musea en de documentaire-makers niet stil. Er zijn de komende maand weer mooie docu’s en tentoonstellingen te zien. //Vensters zet voor u de hoogtepunten van augustus op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Manish NaiManish Nai
Vanaf 29 juli in het Noordbrabants Museum, ‘s Hertogenbosch
Na de Japanse Chiharu Shiota, de Noord-Ierse Claire Morgan en de Schotse Georgia Russell introduceert Het Noordbrabants Museum met de Indiase kunstenaar Manish Nai (Gujarat, 1980) opnieuw een internationaal rijzende ster in Nederland. Manish Nai: Capturing Time is de eerste museale solotentoonstelling van deze kunstenaar in Nederland, nadat zijn exposities in eigen land, Frankrijk en Zwitserland al veel aandacht kregen. Van 28 juli tot en met 4 november 2018 worden in ’s-Hertogenbosch twaalf van Nai’s werken getoond. Absolute blikvanger is een monumentale installatie gemaakt van 400 levensgrote houten klossen, omwikkeld met bont gekleurde lompen. “Het is alsof je Mumbai ruikt, het is een heel fysiek kunstwerk”

Chalkroom - VRChalkroom
Vanaf 30 juli in het EYE, Amsterdam
Terwijl Laurie Anderson zachtjes tegen je praat, overstijg je moeiteloos de beperkingen van ruimte en zwaartekracht. In Chalkroom – uitgeroepen tot de beste VR Experience van het filmfestival Venetië 2017 – dwaal je door acht interactieve kamers vol poëzie, een overweldigende ruimte van woorden, verhalen en tekeningen. Derde aflevering van Xtended, het virtual reality-programma van EYE. Het was Andersons grote droom: een ruimte maken waar de bezoeker, bevrijd van zoiets beperkends als de zwaartekracht, door een universum beweegt vol verhalen en geluiden. In haar eerste VR-productie – een samenwerking met de Taiwanese mediakunstenaar Hsin-Chien Huang – fluistert Anderson het publiek woorden in het oor; woorden die gestalte krijgen in de ruimte, verkruimelen en zich weer opnieuw vormen, net zoals de geheimzinnige tekens, songteksten en tekeningen op de zwarte muren.

Guy van GrinsvenGuy van Grinsven: Over Leven
Vanaf 30 augustus in het Museum aan het Vrijthof, Maastricht
In zijn ruim 40-jarige carrière maakte Limburgs bekendste fotograaf Guy van Grinsven (1949) misschien wel meer dan een miljoen foto’s – hij is al jaren de tel kwijt. Aanvankelijk sjouwend met loodzware analoge apparatuur deed hij verslag van sportgebeurtenissen, events met echte en would-be society-figuren en koninklijke staatsbezoeken. Maar hij reisde ook op eigen gelegenheid naar de vier hoeken van de wereld. Voor Guy kent de wereld geen grenzen, overal voelt hij zich net zozeer thuis als in Kanne, bij Maastricht, waar hij woont. Van vroege glamour- en pin-upfoto’s tot ontroerende Blootgewoon-foto’s, liefdevol gemaakte reportages uit de euregio Maas-Rijn (zijn internationale achtertuin), huiveringwekkende fotoreisverslagen uit onder andere Cuba, op reis met het Koninklijk Huis en een bruidsreportage met een heel vette Van Grinsven-knipoog, een unieke portrettengalerij rondom Mary Servaes, een speciaal aan 9/11 gewijde ruimte en een impressie van Guy’s meest recente studio- en locatiewerk.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Raphael: the Lord of Arts
Vanaf 16 augustus in de bioscoop
Weinig mensen in de kunstgeschiedenis hebben een zó intens en fascinerend leven geleid als Raphael Sanzio. Hij stierf al op 37-jarige leeftijd, maar slaagde er niettemin in om een enorme stempel op de wereld van de kunst te drukken. In een prachtig uitgebalanceerde dialoog tussen historische reconstructies en artistiek commentaar, volgt de film de meest significante momenten van Raphaels leven. Met bijdragen van beroemde kunsthistorici zoals Antonio Paolucci, Vincenzo Farinella en Antonio Natali, wordt het leven en werk van deze kunstenaar nog eens extra verrijkt. De film kent 20 locaties, waarvan er tenminste twee uiterst exclusief zijn, namelijk het Vaticaanse Logge en Kardinaal Bibbiena’s appartement in het Paleis der Apostelen. We zien meer dan 30 kunstwerken, temidden van de beroemdste en meest representatieve werken in Raphaels totale oeuvre.

Francine Houben (AVROTROS)
Donderdag 2 augustus om 22h45 op NPO2
Al meer dan 10 jaar ontwerpt en bouwt Francine Houben aan projecten in het verre Oosten. In Taiwan op 10.000 kilometer van huis begon ze aan de grootste klus uit haar carrière. In de havenstad Kaohsiung in het Zuiden van Taiwan verrijst het grootste culturele centrum van Azië, een futuristisch gebouw met concert- theater en operazalen. Komt de oplevering op tijd af?

De Gewelddadige Streek van Francis Bacon (NTR)
Donderdag 16 augustus om 22h45 op NPO2
Het menselijk lichaam is een terugkerend onderwerp in Bacon’s werk, met ervaringen uit zijn eigen leven. Horror en pijn zijn vaste elementen. Diverse vrienden spreken vrijuit over hem, onder wie zangeres Marianne Faithfull, acteur Terence Stamp en collega Damien Hirst.

Close-Up: Basquiat – Rages to Ridges (AVROTROS)
Donderdag 30 augustus om 22h45 op NPO2
De populariteit van de Brooklynse schilder Jean-Michel Basquiat is na de veiling van zijn schilderij ‘Skull’ door Sotheby’s voor meer dan honderd miljoen dollar omhoog geschoten tot het niveau van schilders als Picasso. Een portret van de schilder met o.a. interviews met zijn zussen Lisanne en Jeanine.

de Kruisvaarder en de Sultande Kruisvaarder en de Sultan (EO)
Vanaf vrijdag 31 augustus om 21h05 op NPO2
In de nieuwe historische EO-reisdocumentaireserie De Kruisvaarder en de Sultan brengt presentator Kefah Allush een fascinerend geschiedenisverhaal tot leven. Met behulp van 3D-animatie reconstrueert hij hoe acht eeuwen terug duizenden Friese boeren de wapens oppakten om deel te nemen aan een heilige missie: de Vijfde Kruistocht. Een nieuwe poging om de stad Jeruzalem terug te veroveren op de moslims.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

The Art Couch: Merkwaardige kunstinstallaties
http://www.theartcouch.be/nieuws/drie-merkwaardige-kunstinstallaties-4/
De Art Couch heeft deze zomer een serie artikelen over bijzondere kunstinstallaties. Ken jij ze al?

Designboom:  Everything on instagram starts to look the same [EN]
https://www.designboom.com/art/instagram-photos-look-the-same-insta-repeat-07-30-2018/
Iedere toerist maakt dezelfde ‘artistieke’ foto’s. Insta-repeat laat zien hoe we op elkaar lijken!

National Gallery: Monet en de Architectuur [EN]
https://www.nationalgallery.org.uk/whats-on/exhibitions/explore-monet-and-architecture/films
In drie korte films laat de National Gallery zien hoe Monet steden schilderde: Parijs, Londen en Venetië!

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie