Kunstkalender Juli 2018 – Aan Zee, in het Klooster en elders

De zomer is begonnen en verschillende musea openen speciale zomer-tentoonstellingen. //Vensters zet voor u de hoogtepunten van juli op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Shelter: a contemporary intervention
Vanaf 1 juli in het Catherijneconvent, Utrecht
Het klooster van Museum Catharijneconvent bestaat deze zomer 550 jaar. Voor de gelegenheid komen er spraakmakende hedendaagse werken logeren tussen de oude meesters van het museum. Werk van onder andere Damien Hirst, Marlene Dumas, Jan Taminiau, Carl Andre, Sarah van Sonsbeeck en Danh Vo bevindt zich onder dezelfde houten balken als Rembrandt van Rijn, Pieter Saenredam en de vele middeleeuwse kunstschatten van het museum. Bart Rutten, artistiek directeur van Centraal Museum Utrecht, is gastconservator van deze expositie vol onverwachte ontmoetingen.

Aan Zee
Vanaf 14 juli in het Gemeentemuseum, Den Haag
Aan de kust van Zeeland vind je brede stranden, fraaie duinen, schilderachtige dorpjes en het befaamde Zeeuwse licht. Niet voor niets kwamen kunstenaars als Piet Mondriaan, Jan Toorop, Jacoba van Heemskerck en Ferdinand Hart Nibbrig aan het begin van de vorige eeuw graag op het Zeeuwse eiland Walcheren. Vooral de plaatsen Domburg, Veere, Westkapelle, Oostkapelle en Zoutelande waren geliefd. De kunstenaars probeerden hier de mystiek van de bomen, de torens, kerken, duinen, het strand, de zee en de mensen te vangen. Met hun luministische werken maken deze kunstenaars deel uit van de eerste Nederlandse kunstbeweging die raakte aan de moderne Franse kunst. Aan de hand van meer dan zestig werken van deze kunstenaars neemt de tentoonstelling Aan Zee u mee op reis langs een schitterend stukje Nederland.

Heineken Prijs voor de Kunst
Vanaf 14 juli in het Van Abbemuseum, Eindhoven
De Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst bestaat dit jaar 30 jaar. Om het bijzondere jubileum te vieren is er van 14 juli tot en met 30 september een grote jubileumtentoonstelling: er zijn meer dan vijfenzeventig werken te zien van de laureaten, waaronder nieuw werk speciaal gemaakt voor deze gelegenheid. Aan de hand van de werken van zestien kunstenaars wordt deze zomer een deel van de kunstgeschiedenis van Nederland vanaf 1988 tot nu zichtbaar. De diversiteit van het werk wordt direct duidelijk; de oeuvres lopen uiteen van schilderijen, sculptuur, fotografie, grafiek, (video­)installaties tot zelfs design. Zo samengebracht biedt deze jubileumtentoonstelling een perspectief op het bewegelijke landschap van de hedendaagse kunst van de afgelopen 30 jaar; een landschap vol contrasten, maar tegelijkertijd met onverwachte verbanden en continuïteit. Naast kijken en luisteren kunnen diverse werken op andere manieren worden beleefd, bijvoorbeeld door aan te raken of zelfs te ruiken.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies
Vanaf 12 juli in de bioscoop
De film vertelt het verhaal over Helene Kröller-Müller die in Van Goghs geestelijke kwellingen haar eigen worsteling herkende. De briefvorm waarin beiden hun gevoelens uitten lopen als rode draad door de hele film. Als kijker word je niet alleen meegenomen naar de architecturale schoonheid van het Kröller-Müller Museum op de Veluwe, maar voert de kijker ook naar de visuele parels uit de Milanese en Florentijnse Renaissance. Van Gogh: Of Wheat Fields and Clouded Skies is geïnspireerd op  de succesvolle tentoonstelling Tra il Grano e il Cielo (Tussen Korenvelden en Wolkenhemels) in de Basilica Palladiana in Vicenza, Italië, waar 40 schilderijen en 85 tekeningen afkomstig uit het Kröller-Müller Museum werden getoond. Aan de hand van brieven aan Vincents broer Theo, waar de existentiële strijd van de schilder wederom voelbaar is, wordt het verhaal rond deze collectie op buitengewone wijze getoond.

de Kunstdetective (MAX, hh)
Wekelijks vanaf dinsdag 15 juli om 21h10 op NPO2
In eeen zesdelige serie volgt MAX de Nederlandse kunstdetective Arthur Brand tijdens zijn speurtochten naar gestolen kunst. In een van de afleveringen zien we Brands betrokkenheid bij het terugvinden van het gestolen Minerva-beeld van Jan Havermans, dat morgen na meer dan 30 jaar wordt teruggezet op de Amsterdamse Minervalaan. Naast de Minerva-zaak behandelt Brand nog 5 andere casussen in De Kunstdetective. De camera van MAX is er onder andere bij als Brand onopgeloste zaken onderzoekt, zoals de overval op het Scheringa Museum in 2009. Daarbij werden een Salvador Dalí en een Tamara de Lempicka gestolen.

Herbestemming (AVROTROS)
Wekelijks vanaf zondag 29 juli om 19h40 op NPO2
Nederland telt prachtige, unieke en opvallende gebouwen. Soms krijgt zo’n bouwwerk na jaren trouwe dienst een nieuwe functie. Ontwerper Piet Hein Eek laat zien wat er achter de deuren en muren van deze bijzondere bouwwerken schuilgaat.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Beatrix Ruf: Over mijn terugkeer bij het Stedelijk valt te praten
https://www.parool.nl/kunst-en-media/beatrix-ruf-over-mijn-terugkeer-bij-het-stedelijk-valt-te-praten~a4600013/
Een interview met Beatrix Ruf, oud-directeur van het Stedelijk Museum nadat ze werd vrijgesproken van belangenverstrengeling.

Banksy in Parijs: Nieuwe graffiti art over de migratiecrisis [EN]
https://www.thelocal.fr/20180628/map-where-to-find-the-new-banksy-artworks-in-paris
Banksy is weer aan het werk in Parijs. Waar vind je zijn nieuwe werken?

Mixed Grill: Een reusachtige walvis van plastic in Brugge
https://www.mixedgrill.nl/walvis-plastic-afval-brugge/
Voor de triënale van Brugge zwemt een walvis van plastic in de grachten van Brugge.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: