Het Kleurrijke Paradijs van David LaChapelle

Iedere beroemdheid wilde voor de camera van de succesvolle fotograaf David LaChappelle. Maar hij gooide het over een andere boeg en werkt niet langer als celebrity-fotograaf. In twee spectaculaire boeken bij uitgeverij Taschen toont hij foto’s over religie en vergankelijkheid. Het kleurrijke paradijs van David LaChapelle heeft altijd twee gezichten!

David LaChapelle is vooral beroemd van foto’s van beroemdheden en voor modehuizen. Maar 2006 gooide zijn commerciële werk overboord en trok zich terug op Hawaï. Hij had geen plezier meer in het werk dat hij maakte, ondanks zijn overweldigende succes. Na een paar jaar gewerkt te hebben als boer, is hij nu terug met twee boeken bij uitgeverij Taschen! Wij zagen het tweede deel: Good News. Hierin toont David LaChapelle zijn fascinatie voor religie.

David LaChapelle – Would-be martyr and 72 Virgins (© David LaChapelle Studio / Courtesy of TASCHEN)

Good News
LaChapelle staat bekend om zijn kitsche stijl. Ook in zijn nieuwe werken die serieuzere onderwerpen aansnijden, is dat niet veranderd. In Good News zien we Michael Jackson afgebeeld als Jezus Christus. David LaChapelle toont hiermee de bijna goddelijke verering van popsterren in de hedendaagse maatschappij. Maar deze roem komt ook met opofferingen, zoals we weten uit de vroegtijdige dood van Jackson en het moeizame leven dat hij leidde. LaChapelle stelt het lijden van Jackson gelijk aan het lijden van Christus, niet uit blasfemie, maar als kritische blik op onze samenleving.

Good News staat vol met dit soort dubbelzinnige foto’s die raken aan religie en maatschappelijke onderwerpen. In ‘Would-be martyer and 72 Virgins’ toont hij 72 barbiepoppen van moslima’s die een naakte man gevangen houden. Om de man liggen allemaal wapens. De maagden zijn een verwijzing naar de overtuiging van islamitische aanslagplegers, dat hen als martelaars in het hiernamaals 72 maagden te wachten staan. LaChapelle stelt hier duidelijk vraagtekens bij de rol van geweld in de hedendaagse beleving van geloof.

David LaChapelle – Seismic Shift (© David LaChapelle Studio / Courtesy of TASCHEN)

Tentoonstelling
In Good News staan ruim 150 kleurrijke foto’s die een paradijselijke uitstraling hebben. Het paradijs van LaChapelle is echter alleen in stijl zoetsappig, de inhoud blijft serieus. De foto’s zetten je aan het denken over leven en dood en de rol van religie in onze maatschappij. Een deel van deze foto’s hangen op dit moment ook in het Groninger Museum, waar een overzichtstentoonstelling te zien is van LaChapelle’s werk.

Maar de ironische blik van LaChapelle zelf nuanceert meteen het belang van musea en kunst. In ‘Seismic Shift’ en een reeks andere foto’s toont hij ondergelopen musea. De waardevolle kunst die we zorgvuldig bewaren in een museum en voor de eeuwigheid proberen te bewaren, is in de foto’s vernield. Ook kunst is slechts een vergankelijk product van onze tijd, die slechts bestaat door de waarde die we er zelf aan toekennen.

David LaChapelle: Good News
Uitgeverij Taschen – www.taschen.com
EUR 49,95

LaChapelle: Good News for Modern Man
Groninger Museum, Groningen
t/m 28 oktober 2018

Foto bovenaan de pagina: David LaChapelle – New World (© David LaChapelle Studio / Courtesy of TASCHEN)

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: