Een Kunst-Ode aan Prinses Beatrix in 7 schilderijen

Vandaag viert Prinses Beatrix haar 80e verjaardag. Een mooi moment om terug te kijken op de vele kunstwerken die van onze voormalige koningin zijn gemaakt. Aan de hand van zeven portretten van prominente nationale en internationale kunstenaars brengt KunstVensters een ode aan de prinses!

Marte Röling – Koningin Beatrix

Marte Röling

Marte Röling schilderde dit silhouet van Koningin Beatrix als staatsieportret in 1982. Ondanks dat dit portret uit het begin van haar koningschap komt, is zijn de herkenbare eigenschappen van de beeltenis van Beatrix al goed zichtbaar. Haar iconische kapsel, de directe blik en haar kledingstijl. Marte Röling is ongeveer van dezelfde leeftijd als Beatrix en heeft een bijzonder band met het koningshuis. Zo stelde ze jarenlang tentoonstellingen samen in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Andy Warhol – Koningin Beatrix

Andy Warhol

Als onderdeel van een serie over regerende koninginnen uit verschillende landen maakte Andy Warhol in de jaren 80 deze zeefdruk van Koningin Beatrix. Hij maakte meerdere versies in verschillende kleuren en formaten. Hij maakte een speciale koninklijke editie waarin hij diamanten gebruikte. Warhol was vooral bekend van zijn zeefdrukken van popsterren, Hollywood-acteurs en andere beroemdheden. Hij stelde met de serie de vier koninginnen dus eigenlijk gelijk aan entertainment. Dit past wel binnen de veranderende positie van het koninklijk huis binnen Nederland. Beatrix heeft in haar koningschap de monarchie een nieuwe invulling gegeven en daarmee de toekomst van het koninklijk huis verzekerd.

Peter Struycken

Peter Struycken

Het meest beroemde portret van Beatrix is misschien wel het puntjesportret dat Peter Struycken maakte voor de postzegels. Hij maakte het ontwerp op basis van een foto van Vincent Mentzel. In de jaren 80 werden de grijze stipjes op een gekleurde achtergrond afgedrukt. In de jaren 90 volgde een ontwerp waarin de puntjes juist kleur kregen en de achtergrond wit bleef.

Anton Verheij

Anton Verheij

In 1980 schilderde Anton Verheij dit portret van Koningin Beatrix voor het gemeentehuis van Wolvega. Ze draagt een blauwe jurk, diadeem en heeft over haar arm de hermelijnen kroningsmantel. Het werk zorgde voor een rel, omdat de hyperrealistische stijl werd aangezien voor een satirische afbeelding. Wim Kan en Freek de Jonge maakte het schilderij belachelijk in cabaretvoorstellingen en al snel verdween het werk in een depot. Pas recent werd het schilderij weer tentoongesteld in een museum in Gouda.

Jeroen Henneman

Jeroen Henneman

Jeroen Henneman maakt driedimensionale beelden van tweedimensionale tekeningen. Al blijft ook in zijn beelden het silhouet bepalend. Voor zijn beeld van Beatrix heeft hij geprobeerd de tijdloosheid van de koningin vast te leggen. Het is moeilijk om te zeggen hoe oud Beatrix was toen hij dit portret maakte. Net als in het silhouet van Marte Röling zijn ook in het beeld van Henneman het kapsel en de directe blik van de koningin vastgelegd.

Anton Corbijn

Anton Corbijn

Voor de 70e verjaardag van Koningin Beatrix werd Anton Corbijn gevraagd om een serie staatsieportretten te maken. De opdracht resulteerde in de meest vrolijke foto serie die ooit van de koningin gemaakt is. We zien de majesteit stralend de camera inkijken. De serie van Corbijn kreeg bij de eerste publicatie veel kritiek omdat de foto’s te weinig vernieuwend waren.

Deirdre Fabery de Jonge –
PictoBea

Deirdre Fabery de Jonge 

In 2013 rondom het aftreden van Koningin Beatrix hield Paleis het Loo een wedstrijd waarin bezoekers haar portret konden maken. Een van de winnaars was dit pictogram van Deirdre Fabery. Uit dit ‘portret’ blijkt hoe herkenbaar de stijl is die Prinses Beatrix gedurende haar regeerperiode heeft neergezet. Haar herkenbare houden met brede band en haar iconische kapsel maken haar zelfs als simpel pictogram uiterst herkenbaar.

Het portret dat bovenaan dit artikel staat werd gemaakt door Carla Rodenberg.

Gerelateerde artikelen:

2 comments

Ik hou van de postzegel. Niet zo gelikt. Simpel, maar brengt overal zijn koninklijke groet.

Ton van dedr REst says:

niet gevonden wat ik zocht. . Vrl Kunstenaar mert expo in Dusebiuskerk in Arnhem

Geef een reactie