Tentoonstellingsagenda

Kunstkalender November 2017 – Van the American Dream tot de Russische Revolutie

Kunst Maandoverzicht November 2017

Welke tentoonstellingen openen binnenkort en mag je niet missen? Zijn er nog mooie kunstprogramma’s op televisie of in de bioscoop? Welke mooie artikelen en filmpjes zijn nu op het internet te vinden? //Vensters zet voor u de hoogtepunten van november op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

de Kunst van het Lachen
Vanaf 11 november in het Frans Hals Museum, Haarlem
Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in groten getale in topstukken uit de Gouden Eeuw. De tentoonstelling De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw biedt voor het eerst een overzicht van humor in de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst. De presentatie omvat circa 60 topstukken uit binnen- en buitenland van de hand van schilders als Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Judith Leyster, Adriaen Brouwer, Gerard van Honthorst, Jan Miense Molenaer en Nicolaes Maes.

de Wereld van Pyke Koch
Vanaf 18 november in het Centraal Museum, Utrecht
Het Centraal Museum wijdt vanaf november dit jaar een grootse tentoonstelling aan Pyke Koch (1901-1991). Pyke (Pieter Frans Christiaan) Koch is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. In de tentoonstelling wordt Kochs werk getoond in de context van dat van zijn tijdgenoten – niet alleen van Nederlandse kunstenaars als Carel Willink, Raoul Hynckes en Charley Toorop, maar ook van Georg Grosz, Anton Räderscheidt en Christian Schad, als vertegenwoordigers van de Neue Sachlichkeit in Duitsland. Daarnaast schetsen korte documentaires, samengesteld door Ad van Liempt, tijdsbeelden. Op deze manier beoogt de tentoonstelling een dieper inzicht te geven, zowel in Kochs kunstenaarschap als in de politieke complexiteit van het Interbellum, de periode tussen de beide Wereldoorlogen.

the American Dream
Vanaf 19 november in het Drents Museum, Assen
Het Drents Museum en de Kunsthalle Emden (Duitsland) slaan de handen ineen voor de internationale kunsttentoonstelling The American Dream – Amerikaans Realisme 1945 – 2017. De dubbeltentoonstelling – tegelijkertijd te zien in Assen en Emden – is een primeur voor Europa: het is de eerste keer dat zo’n uitgebreid overzicht van na-oorlogse Amerikaanse figuratieve kunst in Europa getoond wordt. The American Dream biedt een spectaculair visueel overzicht van meer dan 200 kunstwerken van zowel bekende als minder bekende Amerikaanse kunstenaars, verdeeld over beide musea. Zo is er werk te zien van Amerikaanse topkunstenaars als Edward Hopper, Andy Warhol, Andrew Wyeth, Alice Neel, Richard Diebenkorn, Martha Rosler, Alex Katz en Chuck Close.

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Close Up: Xavier Veilhan’s Pavilion (AVROTROS)
Zondag 12 november 19h15 op NPO2
Xavier Veilhan is bekend vanwege zijn monumentale sculpturen. Hij werd gekozen om Frankrijk te vertegenwoordigen op de biennale van Venetië. Deze documentaire volgt hem bij de voorbereidingen en de inrichting van het Frans paviljoen.

the Square
Vanaf 9 november in de bioscoop
Een modern museum stelt een nieuwe installatie tentoon. Een ruimte waar geen regels zijn en alles kan. Om publiek naar het museum te trekken, wordt er een PR-bureau ingehuurd. De onorthodoxe campagne die ze bedenken, gaat al snel viral en zorgt voor de nodige commotie. Christian, de gerespecteerde curator van het museum kampt inmiddels met een existentiële crisis en zijn leven lijkt steeds verder te ontsporen. Regisseur Ruben Östlund mocht voor The Square de Gouden Palm voor beste film in ontvangst nemen tijdens het Internationale Filmfestival in Cannes.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Rob Scholte Museum: Den Helder mag museum niet ontruimen
http://robscholtemuseum.nl/de-rechtspraak-den-helder-mag-voormalige-postkantoor-met-rob-scholte-museum-niet-ontruimen-eclinlrbnho20178406-dennis-wouda-fascinerende-uitspraak-over-huur-bedrijfsruimte/
De Gemeente Den Helder verloor het kort geding waarin ze ontruiming van het Rob Scholte Museum eisten.

NOS: Aanstootgevend kunstwerk toch naar Parijs
https://nos.nl/artikel/2198061-aanstootgevend-kunstwerk-van-lieshout-toch-naar-parijs.html
Het beeld Domestikator van Atelier van Lieshout werd eerst geweigerd door het Louvre, maar is nu welkom in het Centre Pompidou.

Kunstkalender - Vensters

Soms worden oude artikelen van //Vensters plotseling weer actueel. Dit zijn de interessante ‘oude’ artikelen van deze maand:

de Verboden Kunst van de Russische Revolutie
@ https://kunstvensters.com/2017/08/15/hoe-verboden-russische-avant-garde-kunst-een-museum-kreeg-in-oezbekistan/
In November 2017 is het precies honderd jaar geleden dat de Russische revolutie plaatsvond en Lenin aan de macht kwam. Wij schreven eerder dit jaar over een museum in Oezbekistan waar verboden avant-garde kunst werd gered.
Kunstroof bij het West-Fries Museum
https://kunstvensters.com/2016/06/01/zoeken-naar-west-friese-roofkunst-in-oekraine/
Nu de gestolen werken weer terug zijn, toont het West-Fries museum vanaf deze maand de tentoonstelling ‘Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland’. Wij schreven vorig jaar over de kunstroof.
//Vensters op Facebook
https://www.facebook.com/kunstvensters/
Vanaf deze maand is op onze Facebook pagina wekelijks een onverwacht en onbekend kunstwerk te zien van een kunstenaar uit de Canon van de Moderne Kunst. Like //Vensters op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe tentoonstellingen en artikelen!

Kunstboek van de Maand//Vensters kiest iedere maand een kunstboek dat u niet mag missen. Dit is onze keuze van deze maand:

Mondriaan: Uit de Natuur – Marcel van Ool
Uitgeverij Athenaeum, ISBN: 9789025307981, Prijs: € 24,99
Kan nog een boek over Piet Mondriaan in dit Stijl-jaar nog wat toevoegen? Zeker! Zo blijkt uit Mondriaan uit de Natuur van Marcel van Ool. Hij gaat op zoek naar de plekken waar Piet Mondriaan werkte. Van Ool is kunsthistoricus en daarnaast in dienst bij Staatsbosbeheer. Hij vraagt zich af of ons landschap ‘vermondrianiseerd’ is. Deze originele insteek zorgt voor een verrassend boek dat je dichterbij Mondriaan brengt dan de meest kunsthistorische verhandelingen over de schilder.
Het boek leest als een biografie, waarin je door de carrière van Mondriaan de plekken ontmoet waar hij gewerkt heeft, zoals Winterswijk, langs het Gein en de Amstel, in Domburg en in Laren. Maar Van Ool beschrijft ook de andere zaken die invloed hadden op Mondriaan’s ontwikkeling zoals zijn theosofische geloofsovertuiging, muziek en zijn ontmoetingen met andere kunstenaars. Hierdoor ontstaat een interessant boek, dat vooral de beweegredenen van Mondriaan onderzoekt. Soms is dit taaie kost. Maar door de prettige schrijfstijl blijft het een begrijpelijk boek. De tekst wordt ondersteund door afbeeldingen van Mondriaan’s werk.

0 reacties op “Kunstkalender November 2017 – Van the American Dream tot de Russische Revolutie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: