Tentoonstellingsagenda

Kunstkalender Oktober 2017 – Johan Maelwael, Rembrandt van Rijn, Bart van der Leck & Mata Hari

Welke tentoonstellingen openen binnenkort en mag je niet missen? Zijn er nog mooie kunstprogramma’s op televisie of in de bioscoop? Welke mooie artikelen en filmpjes zijn nu op het internet te vinden? //Vensters zet voor u de hoogtepunten van oktober op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Johan Maelwael
Vanaf 6 oktober in het Rijksmuseum, Amsterdam
Het Rijksmuseum eert Nederlands eerste schilder: Johan Maelwael. Rond zijn beroemdste werk de Grote Ronde Pièta – dat bij hoge uitzondering door Musée du Louvre wordt uitgeleend – brengt het Rijksmuseum vijftig adembenemende kunstschatten uit het middeleeuwse West-Europa voor het eerst bijeen. Opgeleid in het hertogdom Gelre, beleefde Johan Maelwael ruim zeshonderd jaar geleden zijn hoogtijdagen als schilder van de machtige hertogen aan het Bourgondische hof. Hij ontwikkelde zich tot een van de succesvolste en best betaalde meesters in West-Europa. Voor de eerste keer wordt het werk van Johan Maelwael (Nijmegen, ca. 1370- Dijon 1415) en zijn hertogelijke werkplaats in Dijon in samenhang getoond met schilderijen, handschriften, edelsmeedwerk en beelden van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars en hun Franse tijdgenoten uit de periode van de zogenaamde Internationale Gotiek.

Hollandse Meesters uit de Hermitage
Vanaf 7 oktober in het Hermitage, Amsterdam
Voor het eerst in haar bestaan wijdt de Hermitage Amsterdam een tentoonstelling aan een van de opzienbarendste schatten van de Hermitage in St.-Petersburg: Hollandse Meesters. Voor de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren zijn drieënzestig werken van vijftig schilders geselecteerd, waaronder zes schilderijen van Rembrandt. Zo goed als alle grote meesters zijn vertegenwoordigd. De Hermitagecollectie telt ruim 1500 schilderijen en is daarmee de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland. Naast wereldberoemde schilderijen als Rembrandts Flora en Jonge vrouw met oorbellen, een van Frans Hals’ beroemde mannenportretten en De Nieuwmarkt in Amsterdam van Bartholomeus van der Helst bevat de tentoonstelling ook werken van tegenwoordig minder bekende schilders, zoals Willem Drost, Jacob Duck, Pieter Janssens Elinga, Arent de Gelder en Emanuel de Witte.

Bart van der Leck
Vanaf 14 oktober in Kröller-Müller Museum, Otterlo
Het Kröller-Müller Museum presenteert ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van De Stijl De mecenas en de ‘verversbaas’. Helene Kröller-Müller en Bart van der Leck. Tussen 1912-1918 geeft Helene Kröller-Müller Bart van der Leck, op voorspraak van haar adviseur Hendrik Bremmer, een jaarlijkse toelage. Zo wordt ze Van der Lecks mecenas. Te zien is een selectie van de tweeënveertig schilderijen en zo’n vierhonderd tekeningen uit de collectie. In deze tentoonstelling komt de ontwikkeling van Van der Leck aan bod, vanuit het perspectief van Helene Kröller-Müller. Zij is als opdrachtgeefster nauw bij hem betrokken. Aan de hand van vele brieven volgen we haar gedachtegang en zien hoe het nieuwe werk zich verhoudt tot de rest van haar collectie.

Mata Hari
Vanaf 24 oktober in het Fries Museum, Leeuwarden
Op 14 oktober 2017, honderd jaar na haar dood, opent in het Fries Museum de grootste Mata Hari-tentoonstelling ooit. Het Friese meisje Margaretha is op haar 29ste een regelrechte mediahype in Parijs. Als Mata Hari betovert ze het societypubliek met haar exotische dans, waarbij ze langzaam haar lichaam ontbloot. De kranten raken niet uitgeschreven over deze sensatie. Tien succesvolle jaren lang is haar naam synoniem voor sensualiteit en glamour. Aan de hand van persoonlijke bezittingen, foto’s, plakboeken, brieven en militaire dossiers ontmoet je Margaretha Zelle, het meisje achter de iconische Mata Hari. Reis met haar mee van haar geboortestad Leeuwarden naar Nederlands-Indië, waar het noodlot haar achtervolgt. Beleef haar glorieuze opkomst in de danstheaters van Parijs en ontdek het web vol van intriges waar ze tijdens de Eerste Wereldoorlog in verstrikt raakt. 

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Close Up: Leonara Carrington (AVROTROS)
Zondag 8 oktober 19h15 op NPO2
De Engelse Leonora Carrington zette zich als negentienjarige af tegen haar nouveau riche-familie door te kiezen voor een kunstopleiding en een relatie met de surrealistische kunstenaar Max Ernst. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog leidden een aantal dramatische gebeurtenissen ertoe dat Leonora Carrington naar Mexico vluchtte. De mystieke kant van Mexico bleek een grote inspiratie voor de kunstenares, die nooit meer zou terugkeren naar Engeland.

Loving Vincent 
Vanaf 26 oktober in de bioscoop
Loving Vincent is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord? Armand Roulin, de zoon van Van Goghs postbode, gaat naar Auvers om daar het mysterie rond Vincents dood te ontrafelen. De verschillende mensen (allemaal geschilderd door Van Gogh) die hij tijdens zijn reis ontmoet, hebben elk hun eigen verhaal. Het blijkt moeilijk de waarheid over de getroebleerde Vincent te achterhalen. Gaandeweg schildert de film een fascinerend portret van Van Gogh die tijdens zijn leven amper erkenning vond.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

de Kunstmeisjes: Gallery Opening Season
https://kunstmeisjes.com/portfolio/special-gallery-season-opening-amsterdam/
De Kunstmeisjes bezochten de opening van nieuwe tentoonstellingen in de Amsterdamse galeries.

De Wereld Draait Door: Word je een betere Nederlander door museumbezoek?
https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/377498
DWDD bespreekt het nieuws dat alle scholieren door het nieuwe kabinet verplicht naar het Rijksmuseum moeten.

Artsy: Hoe herken je een valse foto?  [EN]
https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-age-fake-photos-videos-spot
In deze tijd van ‘fake news’ helpt Artsy je valse foto’s te herkennen.

Kunstkalender - Vensters

Soms worden oude artikelen van //Vensters plotseling weer actueel. Dit zijn de interessante ‘oude’ artikelen van deze maand:

Kunstgeschiedenis - de Stijl Kunstgeschiedenis: de Stijl
https://kunstvensters.com/2017/09/14/%EF%BB%BFkunstgeschiedenis-de-stijl/
In Oktober 1917 werd het eerste nummer van kunsttijdschrift de Stijl uitgeven. Het is deze maand dus precies honderd jaar geleden dat de Stijl ontstond.
Opgraving van het lichaam van Dali
https://kunstvensters.com/2017/07/17/lichaam-van-dali-wordt-deze-week-opgegraven-voor-dna-test/
Afgelopen maand werd bekend dat de vrouw die Dali liet opgraven voor een DNA test, niet de dochter is van Salvador Dali. We schreven over deze bijzondere opgraving van Dali in juli.
//Vensters op Facebook
https://www.facebook.com/kunstvensters/
Vanaf deze maand is op onze Facebook pagina wekelijks een onverwacht en onbekend kunstwerk te zien van een kunstenaar uit de Canon van de Moderne Kunst. Like //Vensters op Facebook en blijf op de hoogte van nieuwe tentoonstellingen en artikelen!

0 reacties op “Kunstkalender Oktober 2017 – Johan Maelwael, Rembrandt van Rijn, Bart van der Leck & Mata Hari

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: