Tentoonstellingsagenda

Kunstkalender September 2017 – 25 jaar Museum de Pont & 500 jaar Maarten Luther

Kunstkalender September 2017

Welke tentoonstellingen openen binnenkort en mag je niet missen? Zijn er nog mooie kunstprogramma’s op televisie of in de bioscoop? Welke mooie artikelen en filmpjes zijn nu op het internet te vinden? //Vensters zet voor u de hoogtepunten van september op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

WeerZien
Vanaf 16 september in Museum de Pont, Tilburg
Op 12 september 2017 is het precies 25 jaar geleden dat De Pont zijn deuren opende voor het publiek. Het museum viert dit jubileum met de expositie WeerZien, waarin bijzondere kunstwerken die als bruikleen in een van de tentoonstellingen van De Pont te zien zijn geweest, terugkomen. Als ‘logés’ die opnieuw worden uitgenodigd. De expositie WeerZien geeft een inkijk in de geschiedenis van De Pont. Een belangrijk deel van de opstelling van de openingsexpositie is te zien, met onder meer Planet Circle van Richard Long, The First People van Marlene Dumas en Pair Field van Roni Horn. De werken worden nu opnieuw samengebracht, zodat de kiem van De Pont voor het eerst voor het publiek te zien is.

Luther
Vanaf 22 september in Museum Catherijneconvent, Utrecht
Op 31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg spijkerde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende. Museum Catharijneconvent sluit bij deze memorabele gebeurtenis aan met dé tentoonstelling over deze veelbesproken ‘man van het jaar’. Deze cultuurhistorische tentoonstelling brengt Luther en zijn tegenstanders voor het voetlicht. Zij toont in woord, beeld, muziek en spot waarin de kracht schuilt van deze invloedrijke, reformatorische rebel. Diverse objecten, zoals pamfletten, schilderijen, zilver, spotprenten, maar ook herkenbare, uitdagende dilemma’s, muziek en nieuwe middelen laten een nieuw licht schijnen op het enerverende verhaal van Luther en de Reformatie.

 

Emanuel de Witte
Vanaf 23 september in het Stedelijk Museum, Alkmaar
Dit najaar zet Alkmaar één van de meest getalenteerde schilders uit de Gouden Eeuw in de schijnwerpers: Emanuel de Witte (1617-1692). In 2017 is het 400 jaar geleden dat De Witte in Alkmaar werd geboren. Het is de eerste keer dat er een monografische tentoonstelling aan Emanuel de Witte wordt gewijd. Dat is opmerkelijk, gezien het feit dat hij als grootste schilder van kerkinterieurs uit de tweede helft van de Gouden Eeuw wordt beschouwd. Met bijzondere bruiklenen uit binnen- en buitenlandse collecties toont Stedelijk Museum Alkmaar de veelzijdigheid van De Witte’s oeuvre en zijn meesterschap in perspectief en licht. De tentoonstelling biedt bovendien een inkijk in de tragische levensloop van deze markante persoonlijkheid..

Kunstkalender - Film, TV, Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

 

Het Geheim van de Meester (AVROTROS)
Wekelijks van 5 september 21h15 op NPO2
In het tweede seizoen van deze serie worden acht nieuwe meesterwerken gereproduceerd. Restaurator en teamlid Michel van de Laar ontdekte tijdens een eerdere restauratie van ‘Jeremia treurend over de verwoesting van Jeruzalem’ van Rembrandt van Rijn dat er iets bijzonders verborgen ligt in de verf: een haar van Rembrandt. Ook in de reconstructie wordt een haar teruggeplaatst. Daarnaast staat het team voor een ongebruikelijke opdracht; Van de putjes in het schilderij ‘’t Puttertje’ van Fabritius wordt vermoed dat deze zijn ontstaan door de enorme kracht van de ontploffingen tijdens de Delftse Donderslag, waarbij de schilder zelf het leven liet. En dus zit er niks anders op dan ook de reconstructie aan een ontploffing bloot te stellen…

 

Hier zijn de Van Rossems (NTR)
Wekelijks van 7 september 20h30 op NPO2
Ze zijn weer terug!  Na het succes van de eerste twee series verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem voor de NTR in een derde reeks van Hier zijn de Van Rossems opnieuw een zestal steden. Dat doen ze op de manier zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor. De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur. De steden die ze aandoen zijn dit keer Delft, Münster, Middelburg, Franeker, Leuven en Enschede.

 

Tussen Kunst en Kitsch (AVROTROS)
Wekelijks vanaf 13 september 20h30 op NPO1
In Tussen Kunst en Kitsch beoordelen experts wekelijks voorwerpen van bezoekers. Soms waardevol, soms prullaria. Tussen Kunst en Kitsch is sinds 31 oktober 1984 op televisie te zien en is dit najaar terug met een nieuw seizoen onder leiding van Frits Sissing.

Kunstkalender - Op het internet

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Voordefilm: Video-essay over Courbet’s schilderij ‘L’Origine du Monde’
https://www.youtube.com/watch?v=dEB02ApjblQ
Cineast Menno Kooistra maakte een eerbetoon aan Courbet’s schilderij L’Origine du Monde.

Van Gogh Museum: Virtuele tentoonstelling van de Zonnebloemen van Van Gogh
https://www.facebook.com/VanGoghMuseum/videos/10159187334010597/
Het Vincent van Gogh Museum ontwierp een virtuele tentoonstelling waarin alle vijf de Zonnebloem-schilderijen te zien zijn!

Kunstgoeroe: Geen-Kunst in Venetië
https://www.kunstgoeroe.nl/2017/08/20/geen-kunst-in-veneti%C3%AB/
Kunstgoeroe Karl plaatst vraagtekens bij de tentoonstelling van Francis Alÿs op de biennale van Venetië.

Frames on Art: 7 interessante feiten over Vincent van Gogh
https://framesonart.wordpress.com/2017/08/22/over-zonnebloemen-en-vincent-van-gogh/
Kunstblog Frames on Art zet op een rijtje wat je altijd al over Vincent van Gogh wilde weten!

Kunstkalender - Vensters

Soms worden oude artikelen van //Vensters plotseling weer actueel. Dit zijn de interessante ‘oude’ artikelen van deze maand:

de Geboorte van Maria
http://kunstvensters.com/2016/09/08/werd-maria-geboren-in-een-kerk/
Op 8 september viert de Katholieke kerk de geboorte van Maria. In de Kunstbijbel serie beschreven we een schilderij uit 1520 van de Duitse schilder Albrecht Altdorfer, waarin de geboorte van Maria werd afgebeeld in een kerk. Wat is de symboliek achter deze compositie?
Land Art - Flevoland Land Art in Flevoland
http://kunstvensters.com/2017/04/18/waar-vind-je-de-mooiste-land-art-kunst-van-nederland/
In 1977 werd het Observatorium van Robert Morris bij Lelystad geplaatst en daarmee kwam het eerste van 7 grote Land Art werken in Flevoland gereed. Dit najaar wordt er met een tentoonstelling in Almere stilgestaan bij 40 jarig jubileum van Land Art in Flevoland. //Vensters zette de Land Art werken in Flevoland op een rijtje!
Racisme in de Kunst
http://kunstvensters.com/2016/12/06/van-alle-tijden-racisme-in-de-westerse-kunst/
Na de recente rellen in Charlottesville en de bedenkelijke reactie van Donald Trump is de discussie over racisme in de Verenigde Staten weer volledig opgelaaid. In een tweeluik over Racisme in de kunst en Kunst tegen racisme besteedde //Vensters vorig jaar aandacht aan dit thema.

2 reacties op “Kunstkalender September 2017 – 25 jaar Museum de Pont & 500 jaar Maarten Luther

  1. Alweer een heel leuk overzicht! Heerlijk én veel dank.
    Zeker houden, deze rubriek!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: