6 Kunstwerken die met Voeten zijn Gemaakt

Yves Klein - Shirt met Handen en Voeten

Het lijkt vanzelfsprekend dat schilderijen met handen worden gemaakt, omdat je met je vingers nou eenmaal makkelijker een kwast kan vasthouden. Maar is dit wel zo? KunstVensters zet zes kunstenaars op een rijtje die hun voeten gebruiken om kunst te maken!

Cornelis Ketel – Portret van een 28-jarige man

1. Cornelis Ketel

Karel van Mander beschrijft in de Gouden Eeuw het werk van Cornelis Ketel in zijn Schilderboeck. “Wat nog vreemder is, dat hij vanaf 1600 begon te schilderen zonder handen, met zijn voeten. Het heeft velen vergeefs tot lachen en spotten verwekt, omdat de voeten daarvoor onbekwaam zijn en niet voor werken gemaakt.” Lange tijd heeft men gedacht dat de beschrijving van Karel van Mander een fabeltje was, maar uit recent onderzoek blijkt dat Ketel waarschijnlijk in de loop van zijn leven iets aan zijn handen heeft gekregen waardoor hij geen penselen meer kon vasthouden. Hij is vervolgens met zijn vingers en met zijn voeten gaan schilderen. Op een portret van een 28-jarige jonge man staat in de rechter bovenhoek geschreven: “Sonder Borstel oft Pinseel / ben ick dus gheschildert heel”. Het schilderij is dus geheel met handen en voeten gemaakt! Waarschijnlijk liet Cornelis Ketel zijn nagels groeien om details, zoals de ogen en de haren in het portret, met precisie te kunnen weergeven.

Thomas Schweicker – Zelfportret

2. Thomas Schweicker

De Duitse schilder en graficus Thomas Schweicker werd geboren zonder armen en leerde zichzelf met zijn voeten en zijn mond kunstwerken te maken. Ondanks dat maar weinig werken van Schweicker bewaard zijn gebleven, is zijn verhaal beroemd geworden. Al tijdens zijn leven was zijn faam zo groot, de keizer van het Heilige Romaanse Rijk hem zelfs kalligrafie opdrachten gaf. Hij is één van de eerste succesvolle gehandicapte kunstenaars. Juist zijn specialisatie in kalligrafie zorgde ervoor dat hij veel klanten had verspreid over Duitsland. Schweicker wordt daarom vaak als voorbeeld gezien voor gehandicapte kunstenaars. Er bestaat tegenwoordig zelfs een organisatie voor mensen die door ziekte geen gebruik kunnen maken van hun handen, de  Association of Mouth and Foot Painting Artists. Deze wereldwijde stichting ondersteunt kunstenaars die met hun mond en voeten werken en organiseert regelmatig tentoonstellingen van hun werk.

Kazuo Shiraga

3. Kazuo Shiraga

Kazuo Shiraga was een Japanse moderne kunstenaar die hoorde tot de Gutai groep. In de jaren 60 maakte hij schilderijen met zijn voeten. Hij legde hierbij het werk op de grond en hing hierboven een touw, waar hij zich aan vast kon houden. Vervolgens slingerde hij aan het touw over het schilderij heen en gebruikte hij zijn voeten om te schilderen. Met deze vorm van Action Painting maakte hij abstracte schilderijen, die vooral opvielen vanwege hun bijzondere textuur en felle kleuren. Zijn werk levert tegenwoordig miljoenen euro’s op tijdens veilingen en hij wordt gezien als een van de belangrijkste moderne Japanse kunstenaars.

Yves Klein – Shirt met Handen en Voeten

4. Yves Klein

In 1947 maakte Yves Klein een shirt waarop hij afdrukken van zijn eigen handen en voeten plaatste in blauw en groene kleuren. Hij liep er met een goede vriend mee door Venetië. Yves Klein was gefascineerd door lichaamsafdrukken. Hij ontwikkelde een intense kleur blauw (IKB: International Klein Blue), die hij vanaf eind jaren 50 voor zijn werken gebruikte. Vervolgens vroeg hij naakte vrouwen om zich in te smeren met IKB verf en over witte doeken te rollen. De afdrukken van de naakte vrouwenlichamen maakten het uiteindelijke werk. Deze combinatie van Action Painting en Performance is het vervolg op zijn eigen shirt met voetafdrukken.

Richard Long – Walking the Line

5. Richard Long

Richard Long is één van de eerste Land Art kunstenaars die de natuur gebruikt om kunstwerken te maken. Hij wandelde vaak in de natuurgebieden vlakbij zijn huis in Bristol. In 1967 besloot hij op één van zijn wandelingen steeds op en neer te lopen over een grasveld, net zolang totdat er een lijn zichtbaar werd waar hij gelopen had. Hij fotografeerde het werk dat hij door lopen had gemaakt en liet vervolgens natuur zijn gang gaan. Binnen enkele dagen was het werk helemaal vergaan en had de natuur de plek weer overgenomen.

Ezzam Rahman – Voetenkunst

6. Ezzam Rahman

Hedendaags kunstenaar Ezzam Rahman uit Singapore werkt met een bijzonder materiaal voor zijn kunstwerken: het eelt van zijn voeten. Iedere maand schraapt hij de huid van zijn voeten en maakt hier kleine beeldhouwwerkjes van: bloemen en fossielen. Om de huid zolang mogelijk te conserveren bewaart hij zijn luchtdichten stolpen. Maar uiteindelijk zullen de huidcellen vergaan, net zoals bloemen vergaan en fossielen slechts een afspiegeling zijn van het verleden. Deze vergankelijkheid is het belangrijkste thema in het werk van Ezzam Rahman.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: