Tentoonstellingsagenda

Kunstkalender August 2017 – Van de studio van Matisse tot een film over Rodin

Maandoverzicht: Kunst op het Web

Welke tentoonstellingen openen binnenkort en mag je niet missen? Zijn er nog mooie kunstprogramma’s op televisie of in de bioscoop? Welke mooie artikelen en filmpjes zijn nu op het internet te vinden? //Vensters zet voor u de hoogtepunten van augustus op een rijtje. 

Iedere maand brengt //Vensters kunstmagazine een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Matisse in the Studio
Vanaf 5 augustus in the Royal Academy of Arts, Londen
Matisse had een grote collectie met voorwerpen die hij verzamelde over de hele wereld: een Boeddhabeeld uit Thailand, Bamana-figuren uit Mali en meubelen uit Noord Afrika. Ondanks dat de voorwerpen niet veel geld waard waren, hadden ze voor Matisse een bijzondere betekenis. Vaak komen deze voorwerpen daarom terug in zijn schilderijen. Een grote tentoonstelling in de Royal Academy of Arts in Londen gaat op zoek naar de voorwerpen die de studio van Matisse sierde. In de tentoonstelling worden de schilderijen getoond waarin de verzameling van Matisse een hoofdrol speelt.

Anton Heyboer
Vanaf 26 augustus in het Gemeentemuseum, Den Haag
Vanaf augustus 2017 brengt het Gemeentemuseum een unieke overzichtstentoonstelling over het leven en werk van Anton Heyboer (1924-2005). Ten onrechte is deze Nederlandse levenskunstenaar bij het grote publiek bekender geraakt om zijn vijf vrouwen dan om zijn veelzijdige oeuvre. Het is voor het eerst sinds decennia dat een Nederlands museum van dit formaat Heyboers werk in de schijnwerpers zet.

Kunst op TV, in Film en in de Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Close-Up: Pierre Janssen (AVROTROS)
Zondag 6 augustus 17h40 op NPO2
Niemand kon zo goed vertellen over kunst als journalist, museumdirecteur en presentator Pierre Janssen. Janssen maakte vanaf 1959 tot 1972 bijna honderd afleveringen van het televisieprogramma Kunstgrepen. Close-Up duikt in het leven van Pierre Janssen en zijn onvermoeibare liefde voor de kunst.

Close-Up: Rembrandt Inc. (MAX)
Vrijdag 25 augustus 14h15 op NPO2
De naam Rembrandt van Rijn laat als geen andere de kassa’s rinkelen. Dat geldt vandaag, maar het gold ook al in de zeventiende eeuw, want Rembrandt was niet alleen een getalenteerd kunstenaar maar ook een gewiekst zakenman. De documentaire duikt in de wereld van de kunst en het geld, toen en nu.

Rodin
Vanaf 10 augustus in de bioscoop
Parijs, 1880. Op zijn veertigste krijgt Auguste Rodin eindelijk zijn eerste opdracht van de Staat. Het resultaat zal de La Porte de L’Enfer worden, samengesteld door beeldjes waaronder Le Baiser (De Kus) & Le Penseur (De Denker) waarmee hij wereldwijde faam zal vergaren. Hij deelt zijn leven sinds jaar en dag met Rose wanneer hij de jonge Camille Claudel ontdekt: zijn meest toegewijde leerlinge die eerst zijn assistente wordt, vervolgens zijn maîtresse. Tien jaar van passie volgen, maar eveneens tien jaar van wederzijdse bewondering en verbondenheid. Na hun breuk volhardt Rodin koppig in zijn werk. Met de sensualiteit die zijn sculpturen uitlokken oogt hij afwijzing en enthousiasme en met zijn Balzac, miskend tijdens zijn leven, signeert hij de onbetwiste start van de moderne sculptuur.

Maandoverzicht: Kunst op het Web

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Catharijneconvent: het Grootste Museum van Nederland
https://www.catharijneconvent.nl/bezoek-ons/tentoonstellingen/het-grootste-museum-van-nederland/
Museum Catharijneconvent, elf kerken en twee synagogen staan aan de basis van dit bijzondere project. Hier een video over dit ‘museum’.

Digitale Kunstkrant: Edward Krasiński – de schoonheid van blauw tape
http://www.digitalekunstkrant.nl/edward-krasinski-schoonheid-blauw-tape/
De Digitale Kunstkrant bezocht deze expositie in het Stedelijk Museum.

Creators: Gênante verhalen van Naaktmodellen
https://creators.vice.com/nl/article/padq37/naaktmodellen-vertellen-de-genante-dingen-die-ze-hebben-meegemaakt
Creators interviewde naaktmodellen en vroeg hen naar hun meest gênante momenten.

Art Couch: Sterren die Kunst Maken
http://www.theartcouch.be/top-4/sterren-die-kunst-maken-2-anthony-hopkins/
In de Zomerserie van the Art Couch wordt kunst getoond van bekende hollywood-sterren.

0 reacties op “Kunstkalender August 2017 – Van de studio van Matisse tot een film over Rodin

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: