Lichaam van Dalí opgegraven voor DNA test

Salvador Dalí - de Grote Masturbator

Een Spaanse rechter heeft toestemming gegeven om het lichaam van de surrealistische kunstenaar Salvador Dalí op te graven. In de zomer van 2017 werd het graf van Dalí’s geopend. Al jaren claimde de Spaanse Maria Pilar Abel dat ze de dochter van Dalí is. Dankzij de opgraving werd het mogelijk om DNA te nemen voor een vaderschapstest. Zou Dalí echt een dochter kunnen hebben?

De Spaanse Maria Pilar Abel stapte in 2015 naar de rechter omdat ze beweert dat de Spaanse schilder Salvador Dalí haar vader is. Ze vraagt om een DNA test om dit te kunnen bewijzen. Volgens Abel had Dalí in 1955 een affaire met haar moeder. Haar moeder was als werkster in dienst bij een familie die een buitenverblijf had in Cadaqués, waar Dalí een huis had. Dali was op dat moment getrouwd met Gala, maar kreeg met haar geen kinderen.

Dali ligt begraven onder deze koepelzaal in het Theater-Museum

Waar ligt Dalí begraven?
Salvador Dalí overleed in 1989 en het is daarom niet mogelijk om DNA af te nemen. Er is daarom geprobeerd DNA materiaal van hem te krijgen van overgebleven spullen. Omdat dit mislukt is, heeft de rechter nu toestemming gegeven om zijn graf te openen. Aanstaande donderdag (20 juli 2017) zal het graf daarom gelicht worden.

Salvador Dali ligt begraven in een tombe in zijn eigen Theater-Museum in Figueres. Onder de grote koepelzaal met de rode vloer ligt zijn graf. Het Dalì Museum net buiten Barcelona is een aanrader voor liefhebbers van de Spaanse schilder. In het gekke gebouw met eieren op het dak bevat een geweldige collectie van beelden en schilderijen van Dali.

Kan Dali een dochter hebben?
Maar terug naar 1955, in dit jaar zou Dalí een affaire moeten hebben gehad met de moeder van Pilar Abel. Kunnen we uit zijn schilderijen uit deze tijd iets meer leren over zijn mogelijke vaderschap? In 1955 was Dalí volledig geobsedeerd met de Kantwerkster van Johannes Vermeer. Hij maakte meerdere kopieën van het schilderij. Ineens begon Dalì bij zo’n kopie hoorns te schilderen. De kuisheid van de kantwerkster deed hem aan de hoorn van de neushoorn denken.

Dalì was een showman en besloot enkele maanden later daarom neushoorns te gaan schilderen in de dierentuin van Parijs. Onder veel publieke aandacht van de pers, liet hij afbeeldingen van Vermeer’s kantwerkster in het neushoornverblijf ophangen. Hij schilderde opnieuw hoorns. Hij verklaarde zichzelf op zijn eigen onnavolgbare wijze: “De hoorn van de eenhoorn is ook de hoorn van de neushoorn. In dromen symboliseert die een grote fallus en tegelijk ook de kuisheid”. Volgens Dalì gaan kuisheid en erotiek vaak samen. “Wanneer heiligen na onthouding sublieme visioenen krijgen en dichterbij engelen komen of God, dan krijgen ze altijd een ejaculatie.”

Natuurlijk zijn dit soort uitspraken een directe provocatie naar de kerk, maar tegelijkertijd zijn ze ook een weergave van Dalí’s eigen seksuele leven. In zijn autobiografie beschrijft Dalí dat hij lang gedacht heeft dat hij impotent was. Zijn enige seksuele genot haalde hij uit masturberen. Hij noemde zichzelf ‘de Grote Masturbator’ en gebruikte dit ook als titel voor een werk. Het is bekend dat hij ervan genoot zichzelf te bevredigen, terwijl hij naar zijn eigen vrouw Gala keek terwijl ze seks had met een andere man. Dalí en Gala hebben nooit kinderen gekregen.

Zou deze man die seksueel zo met zichzelf aan het worstelen was en die schilderijen aan het maken was over de kuisheid van de neushoorn/eenhoorn, überhaupt een vrouw zwanger kunnen maken? Of was de moeder van Pilar voor Dalí zijn ‘kantwerkster’ die hem eindelijk bevrijd van zijn complexen? We zullen het binnen enkele maanden weten…

Update 6 september 2017: Vandaag werd bekend dat uit de DNA test is gebleken dat Maria Pilar Abel geen dochter is van Salvador Dali. De Dali-stichting reageert niet verrast: “Er is nooit enig bewijs geweest dat zij een familielid was”, maar is blij dat hiermee in einde komt aan de valse claims van Pilar Abel. De opgraving van Dali heeft wel aangetoond dat Dali’s beroemde snor nog altijd intact is en fier omhoog staat.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: