Tentoonstellingsagenda

Kunstkalender Juli 2017 – Van Gogh’s Bomen, Humor van Cattelan en meer…

Maandoverzicht: Kunst op het Web

Welke tentoonstellingen openen binnenkort en mag je niet missen? Zijn er nog mooie kunstprogramma’s op televisie of in de bioscoop? Welke mooie artikelen en filmpjes zijn nu op het internet te vinden? //Vensters zet voor u de hoogtepunten van juli op een rijtje. 

//Vensters kunstmagazine begint iedere maand met een overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

Jean Dubuffet – The Deep End
Vanaf 1 juli in het Stedelijk Museum, Amsterdam
Het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam programmeren deze zomer werk van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet (1901-1985). Het Rijksmuseum presenteert sculpturen van de kunstenaar in de museumtuinen, het Stedelijk toont voor het eerst alle werken die het van Dubuffet in de collectie heeft. Hoe kunnen gedachten, die alle kanten op schieten, verbeeld worden in een schilderij? En hoe kun je in een kunstwerk een wereld tonen die verder gaat dan de objectieve waarneming? Het hield Dubuffet vanaf de jaren veertig altijd bezig.

Van Gogh, Rousseau, Corot: In het bos
Vanaf 7 juli in het Van Gogh Museum, Amsterdam
De tentoonstelling ‘Van Gogh, Rousseau, Corot: In het bos’ brengt bosgezichten en landschappen van Vincent van Gogh samen met die van Franse schilders als Théodore Rousseau en Camille Corot. Deze kunstenaars trokken het bos van Fontainebleau in om het ongerepte landschap te schilderen. Ze hadden een voorliefde voor het weergeven van bomen, begroeiing en het spel van licht en schaduw op het gebladerte en de grond. Ook Van Gogh werkte zoveel mogelijk buiten in de natuur en richtte graag zijn blik op bomen, bosgrond en kreupelhout. Hij wilde het bos schilderen op zo’n manier dat ‘men er in ademen en rondwandelen kan – en het bosch ruikt’.

Uit de Mode
Vanaf 8 juli in het Centraal Museum, Utrecht
Het Centraal Museum pakt deze zomer groots uit met een nieuwe modetentoonstelling. Voor het eerst staan ruim 100 hoogtepunten uit de eigen modeverzameling in de spotlights. Bezoekers worden ondergedompeld in een wereld van 18de-eeuwse robes, royale schapenboutmouwen en experimentele herenpakken van nu. Het Centraal Museum bezit een uitgebalanceerde modecollectie van ca. 10.000 kledingstukken, accessoires meegerekend. De collectie wordt tot één van de belangrijkste gerekend voor zowel historische kostuums als hedendaagse mode in Nederland. Wie maakt het ontwerp en wie draagt het? Hoe worden deze bijzondere ontwerpen geconserveerd en wanneer is een ontwerp ‘overleden’? Ontdek het in de tentoonstelling Uit de Mode.

Kunst op TV, in Film en in de Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel (NTR)
Zondag 2 juli 17h40 op NPO2
Veelbesproken documentaire over de roerige opmaat naar de grote overzichtstentoonstelling van schilder Jheronimus Bosch in het Noordbrabants Museum, waarin een groep Nederlandse kunsthistorici in grote musea zoals het Prado, het Louvre en de Galleria dell’ Accademia de weinige overgebleven schilderijen van Bosch op echtheid onderzoekt. Met röntgenfotografie en infraroodtechnieken dringen ze voor het eerst in de geschiedenis door tot de onderste verflagen en krijgen zo een indruk van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’. Ondertussen houdt de museale wereld de adem over de conclusies van de Nederlanders.

Het Uur van de Wolf – De donkere humor van Maurizio Cattelan (NTR)
Donderdag 13 juli 22h55 op NPO2
Is hij de grootste kunstenaar van deze tijd of een flamboyante artistieke oplichter? De Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan (1960) zet met zijn provocatieve, humoristische maar ook sinistere kunst de kunstwereld op zijn kop. Cattelan werd bekend met zijn beeld van een gevallen paus, door een meteoriet getroffen. Zijn controversiële beeld van een knielende Hitler werd vorig jaar voor 17 miljoen geveild. In ‘De donkere humor van Maurizio Cattelan’ wordt Cattelan’s carrière voor het eerst in beeld gebracht. Filmmaker Maura Axelrod maakt er een duizelingwekkende reis van, waarna we alles en ook niets te weten zijn gekomen over deze ongrijpbare kunstenaar, die speelt met begrippen als ‘authenticiteit’ en ‘waarheid’.

2DOC: China’s Van Gogh (NTR)
Woensdag 26 juli 22h45 op NPO2
Zhao is één van de vele kunstenaars die in het Chinese dorp Dafen jaarlijks miljoenen kopieën van Westerse meesterwerken schilderen. Waar Van Gogh in zijn hele leven slechts één schilderij aan de markt wist te slijten, verkoopt Zhao duizenden van diens replica’s. Wanneer de jonge schilder in Amsterdam oog in oog komt te staan met de échte zonnebloemen, wordt Van Gogh voor hem veel meer dan enkel een inkomstenbron: zijn kunst en zijn leven motiveren de jonge schilder om zijn eigen dromen na te jagen. China’s Van Goghs is een indrukwekkende reis die symbool staat voor de Chinese droom van de 21e eeuw: van ‘Made in China’ naar ‘Created in China’.

Maandoverzicht: Kunst op het Web

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

the Art Couch: De beslissende momenten in het werk van een kunstenaar
http://www.theartcouch.be/top-4/de-beslissende-momenten-in-het-werk-van-een-kunstenaar/
Zes kunstenaars vertellen over het beslissende moment in hun kunstenaarsleven

Artsy: Geschiedenis van de Bloem in de Kunst
https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-van-gogh-okeeffe-art-historys-famous-flowers
Van Van Gogh tot en met Georgia O’Keeffe zette Artsy de belangrijkste bloemenkunst op een rij. (Engelstalig)

Designboom: Ai Weiwei hangt 6000 reddingsvesten aan museumgebouw
http://www.designboom.com/art/ai-weiwei-kunsthal-charlottenborg-soleil-levant-life-jackets-refugee-06-27-2107/
Designboom schrijft over het laatste werk van Ai WeiWei waarin de vluchtelingencrisis centraal staat. (Engelstalig)

Trouw: Opening Museum MORE in Ruurlo
https://www.trouw.nl/cultuur/een-kasteeltje-als-cadeau-voor-carel-willink-en-zijn-vrouwen~aca125a6/
Trouw heeft een uitgebreid verhaal over de opening van de dependance van Museum MORE in Kasteel Ruurlo, met hierin de collectie schilderijen van Carel Willink.

0 reacties op “Kunstkalender Juli 2017 – Van Gogh’s Bomen, Humor van Cattelan en meer…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: