Tentoonstellingsagenda

Kunstkalender Juni 2017 – Alle kunst-tips op een rijtje!

Maandoverzicht: Kunst op het Web

Welke tentoonstellingen openen binnenkort en mag je niet missen? Zijn er nog mooie kunstprogramma’s op televisie of in de bioscoop? Welke mooie artikelen en filmpjes zijn nu op het internet te vinden? //Vensters zet voor u de hoogtepunten van juni op een rijtje. 

Vanaf deze maand brengt //Vensters kunstmagazine met een maandelijks overzicht van de hoogtepunten uit de kunstwereld. Laat je meenemen op reis langs tentoonstellingen, televisieprogramma’s en het internet.

Tentoonstellingen deze maand//Vensters’ keuze uit de tentoonstellingen die openen deze maand:

New Realities – Fotografie in de 19de eeuw
Vanaf 16 juni in het Rijksmuseum, Amsterdam
Het Rijksmuseum presenteert deze zomer een groots overzicht van de 19de-eeuwse fotografie. Driehonderd foto’s uit eigen collectie tonen hoe gevarieerd de fotografie was direct na haar uitvinding in 1839. Te zien zijn portretten, naakten, stadsgezichten en reisfoto’s, maar ook foto’s voor de wetenschap en reclame, en de eerste amateurkiekjes. In New Realities is te zien hoe men met de camera op pad ging om de wereld te ontdekken; van het persoonlijke leven tot dat van onbekende volkeren in het verre Azië. Röntgenopnamen en foto’s van botanische verzamelingen illustreren onder andere het gebruik van de fotografie in de wetenschappelijke wereld. Daarnaast worden praktische toepassingen getoond, zoals identificatiefoto’s van misdadigers en de eerste reclamecampagnes.

Raymond Pettibon – A Pen of All Work
Vanaf 2 juni in het Bonnefantenmuseum, Maastricht
Het Bonnefantenmuseum presenteert in de zomer het omvangrijke retrospectief A Pen of All Work van de Amerikaanse kunstenaar Raymond Pettibon. De tentoonstelling omvat ruim 600 werken uit de periode van de jaren ´60 tot heden. Zijn gehele oeuvre wordt gekenmerkt door de onlosmakelijke verbinding tussen tekst en beeld. Zijn omvangrijke oeuvre laat zich lastig in een hokje plaatsen en vormt op zichzelf als het ware een buitencategorie binnen de kunst. De wereld van de kunstenaar wordt bevolkt door uiteenlopende personages uit de Amerikaanse geschiedenis van de vorige eeuw, zoals sekteleider Charles Manson, animatiefiguur Gumby, Superman en verschillende voormalige presidenten. Met zijn spel tussen tekst en beeld en de grote verscheidenheid aan onderwerpen laveert Pettibon steeds tussen historische reflectie, poëtische humor en scherpe kritiek. A Pen of All Work toont zijn uitzonderlijke en invloedrijke oeuvre met een accent op de literaire en intellectuele kwaliteiten in zijn werk.

de Ontdekking van Mondriaan
Vanaf 3 juni in het Gemeentemuseum, Den Haag
Geemeentemuseum Den Haag neemt bezoekers in de zomer van 2017 mee op reis door het leven en werk van Piet Mondriaan. Die reis voert langs metropolen Amsterdam, Parijs, Londen en New York, de steden waar Mondriaan zijn geniale brein de vrije ruimte kon geven en de ontdekkingen deed waarmee hij de kunst totaal veranderde. Het Gemeentemuseum bezit de grootste collectie Mondriaans ter wereld. Deze tentoonstelling toont voor het eerst de volledige collectie, die uit maar liefst 300 werken bestaat. Daarnaast zijn er brieven, foto’s en persoonlijke objecten – zoals zijn verzameling grammofoonplaten – te zien en kan er een kijkje worden genomen in een reconstructie (op ware grootte) van Mondriaans Parijse atelier. Zo kan de bezoeker deze zomer niet alleen de ontwikkeling van Mondriaans werk ontdekken, maar ook de modernste kunstenaar van de twintigste eeuw beter leren kennen.

Kunst op TV, in Film en in de Media

Aanraders op TV en in de bioscoop komende maand:

Meesterwerken (VARA)
Wekelijks woensdag 20h25 op NPO2
Als je één boek, één film, één muziekstuk, één beeldend kunstwerk en één tv-programma mag doorgeven aan de komende generaties, welke zouden dat dan zijn en waarom? In de A’DAM Toren ontvangt presentator en cultuurliefhebber Paul Witteman wekelijks een bijzondere hoofdgast om dé grootste meesterwerken uit de nationale en mondiale kunst en cultuur te bespreken. Dit seizoen zijn Brigitte Kaandorp, Wende Snijders, Jan Terlouw, Jeroen Krabbé en Janine Abbring te gast.

Kunstraadsels (MAX)
Vanaf 1 juni wekelijks donderdag 20h25 op NPO2
In Kunstraadsels ontrafelt professor Frans Grijzenhout, hoogleraar Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, geheimen achter beroemde Hollandse meesterwerken uit de Gouden Eeuw. Samen met een team van jonge kunsthistorica raadpleegt hij archieven, deskundigen en gebruikt hij technische middelen om uit te vinden wie de afgebeelde personen op de beroemde portretten zijn of waar de geschilderde locaties zich bevinden. Aan het eind van iedere aflevering blijkt wat de maandenlange uitgebreide speurtocht heeft opgeleverd.

Mysterieus Masterpiece
Vanaf 1 juni in de bioscoop
Mysterious Masterpiece (Cold Case Torrentius) is een documentaire film over een van de meest opmerkelijke, omstreden en mysterieuze schilders uit de Nederlandse geschiedenis: de 17de-eeuwse Noord-Hollandse schilder Johannes Torrentius. Een onwaarschijnlijk verhaal over een onnavolgbare schilder, libertijn en vrijdenker, die in Haarlem gevangen werd gezet, bijna wegens ketterij op de brandstapel eindigde en uit de gevangenis gered werd door het Koninklijk Huis én de Engelse koning. Slechts één schilderij is bewaard gebleven en stelt deskundigen nog steeds voor een raadsel.

Maandoverzicht: Kunst op het Web

//Vensters leest graag bij collega-schrijvers om op de hoogte te blijven van het kunstnieuws en achtergronden. Dit waren de hoogtepunten van afgelopen maand:

Dezeen: Hoogtepunten van de Biennale in Ventië
https://www.dezeen.com/2017/05/16/venice-art-biennale-2017-top-picks-highlights-pavilions-exhibitions-installations/
Dezeen zette de 12 meest indrukwekkende installaties en tentoonstellingen van de biennale van Venetië kort op een rijtje!

MuseumTV: Robert Mapplethorpe
https://www.museumtv.nl/video/mapplethorpe-mini-docu/
MuseumTV maakte een mini-documentaire over Robert Mapplethorpe.

Creators: Portretten van Mensen die Klaarkomen
https://creators.vice.com/nl/article/de-fotograaf-die-mensen-portretteert-terwijl-ze-klaarkomen
De eerste fotoserie van Alina Oswald is meteen een gewaagde.

NRC: Chaos bij Museum het Valkhof
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/09/museum-het-valkhof-in-nijmegen-dreigt-ten-onder-te-gaan-8745582-a1557821
NRC bericht over de financiële problemen van het Valkhof Museum in Nijmegen. De krant analyseert de stand van zaken en bedenkt hoe het nu verder moet met het museum dat in een bestuurlijke crisis verkeert.​​

1 reactie op “Kunstkalender Juni 2017 – Alle kunst-tips op een rijtje!

  1. Hopelijk elke maand zo’n leuk overzicht! Ik kijk er alvast heel erg naar uit…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: