//
u leest...
Tentoonstellingen

Religie is van Alle Tijden – “The Problem of God” in Düsseldorf

Bild_002

Beeld van de Eerste Tentoonstellingszaal met op de achtergrond Schmerzenmannen van Berlinde de Bruyckere

Ondanks dat de kerken steeds leger worden en steeds minder mensen de bijbel lezen, maakt het christelijke gedachtengoed onmiskenbaar onderdeel uit van onze geschiedenis en cultuur. De Duitse bisschoppen daagden daarom het Duitse K21 museum in Düsseldorf uit om een tentoonstelling te maken met hedendaagse kunst over religie van grotendeels niet gelovige kunstenaars. 

De jaarlijkse Duitse bisschoppenconferentie viert dit jaar het 50-jarig jubileum van het Tweede Vaticaanse Concilie. Een mooie aanleiding voor een tentoonstelling over christendom in de hedendaagse kunst in het K21 museum in Düsseldorf. Het is geen tentoonstelling vol met afbeeldingen van Bijbel verhalen, maar juist een expositie waarin de christelijke traditie, waarden en normen centraal staan.

Pavel Büchler - the Problem of God

Pavel Büchler – the Problem of God

De naam van de tentoonstelling is ontleend aan een werk van Pavel Büchler, waarin een vergrootglas in een boek is geschoven, waardoor het woord ‘Invisible’ te lezen is. Het werk refereert naar de onzichtbaarheid van God en de kern van het geloof.

Ontdekkingstocht
De tentoonstelling in de Kunstsammlung van Nordrhein Westfalen in Düsseldorf beslaat meerdere verdiepingen en laat zich het best omschrijven als een ontdekkingsreis. In de eerste zaal hangt een confronterende fotoserie van prostituees en daklozen in de sneeuw waarin het lijden centraal staat, gemaakt door de Oekraïner Boris Mikhailov.

In dezelfde zaal staat een serie indrukwekkende beelden van Berlinde de Bruyckere. Haar beelden van menselijke lichamen verwijzen naar de katholieke beeldcultuur van de piëta. De ‘Schmerzenmannen’ die hier op pilaren in de zaal staan, tonen het menselijke lijden.

Kunstenaars-van-Nu-factsheets.002

 

Algemene waarden
Thema’s als lijden, naastenliefde en dood staan centraal in de tentoonstelling in Düsseldorf. Ze worden uit hun katholieke context gehaald om te laten zien dat ze van alle tijden zijn. Ook in de seculiere wereld is er immers behoefte aan deze algemene waarden. Bovendien zijn de katholieke lemma’s zo’n onderdeel van onze cultuurgeschiedenis dat we soms naar het bovennatuurlijke verlangen. Iets dat in de documentaire ‘Looking van Jezus’ van de Poolse Katarzyna Kozyra verder wordt blootgelegd. In de film gaat ze in gesprek met mensen die lijden aan ‘Jeruzalem-syndroom’, een psychische aandoening na religieuze ervaring.

Michael Borremans - The Bread

Michael Borremans – The Bread

“The Problem of God” is een verfrissende expositie van veelal relatief jonge hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling zou ook Nederlandse musea moeten inspireren om vaker dit soort thematische hedendaagse exposities in te richten en minder terug te vallen op grote namen en chronologische presentaties. Juist de sterke thematische opzet maakt de expo namelijk een interessant geheel, waarbij je als toeschouwer soms even moet zoeken naar de religieuze achtergrond. Er zijn nauwelijks teksten en hierdoor wordt je uitgedaagd goed te kijken. “The Problem of God” is een goede reden om eens af te reizen naar Düsseldorf, waar op dit moment ook een tentoonstelling over Zurbaran loopt.

Een overzicht van het uitgebreide museumaanbod van Düsseldorf en het huidige tentoonstellingsprogramma vindt u via Art in Düsseldorf.

The Problem of God
Kunstsammlung Nordrhein Westfalen, K21, Düsseldorf
t/m 24 januari 2016

 

Blikvangers4.009 //Vensters bezoekt jaarlijks de belangrijkste tentoonstellingen in Nederland en brengt verslag uit op de website. Daarnaast kijken we ook regelmatig over de grens en bezoeken we tentoonstellingen in België, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Een overzicht van alle verslagen is hier te vinden.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Like //Vensters op Facebook!

Abonneer je op dit blog en ontvang een e-mailbericht bij elke nieuwe post!

Doe mee met 414 andere volgers

Creative Commons License
Op dit werk is een Creative Commons Licentie van toepassing.
%d bloggers liken dit: