Tentoonstellingen

Van Dufy tot Dumas: Tentoonstellingen Najaar 2014

Het nieuwe culturele seizoen staat op het punt om te beginnen en het belooft een mooi najaar te worden. Het Stedelijk Museum en het Gemeentemuseum pakken uit met grote internationale publiekstrekkers, Marlene Dumas en Mark Rothko. Maar ook in de kleinere musea zijn verrassende en afwisselende tentoonstellingen te zien. //Vensters zette voor u de hoogtepunten van het najaar in de Nederlandse musea op een rijtje!

Marlene Dumas - The Kiss
Marlene Dumas – The Kiss

Marlene Dumas – Stedelijk Museum, Amsterdam
6 september 2014 – 4 januari 2015

Het Stedelijk museum presenteert dit najaar een grote overzichtstentoonstelling van de Zuid-Afrikaans Nederlandse kunstenares Marlene Dumas. In bijna 200 schilderijen wordt een overzicht gegeven van haar vroege werk dat ze maakte toen ze aankwam in Amsterdam in 1976 tot aan haar meest recente schilderijen. Aan de hand van thema’s als dood, verlangen en liefde wordt de ontwikkeling van haar werk getoond waarin beelden uit de media steeds belangrijker worden. In haar neo-expressionistische stijl weet  ze als geen ander tegenstellingen af te beelden op een confronterende manier. Marlene Dumas wordt gezien als de meest invloedrijke Nederlandse kunstenares van dit moment. Het is voor het eerst in 20 jaar dat een overzicht van haar werk te zien is in Nederland.

Mark Rothko- Gemeentemuseum, Den Haag
20 september 2014 – 1 maart 2015

In het Gemeentemuseum wordt dit najaar het werk van de Amerikaanse Abstract-Expressionist Mark Rothko getoond. Het is het museum gelukt een groot aantal schilderijen van Rothko uit gerenommeerde Amerikaanse musea naar Nederland te halen. Speciale nadruk wordt gelegd op zijn minder getoonde vroege werk en de relatie met Piet Mondriaan, die elders in het museum uitgebreid wordt belicht. Mondriaan was een van de pioniers van de abstracte kunst en Rothko was misschien wel zijn belangrijkste volger van de tweede generatie abstracte kunstenaars. Rothko was een bewonderaar van Mondriaans werk, maar zocht in zijn werk meer naar de spiritualiteit en het ongrijpbare. Ook in het formaat en de compositie verschilt Rothko’s typisch Amerikaanse stijl van de vroegere Europese. In de tentoonstelling in het gemeentemuseum wordt Rothko’s stijl uitgebreid getoond.

Mark Rothko - Untitled
Mark Rothko – Untitled

Raoul Dufy
Raoul Dufy
Raoul Dufy – Singer Museum, Laren
13 september 2014 – 11 januari 2015

Het veelzijdige Singer Museum presenteert deze herfst een Avant-Garde kunstenaar die goed aansluit bij de eigen collectie, Raoul Dufy. Deze ondergewaardeerde kunstenaar was oorspronkelijk aangesloten bij de wilde fauvisten, maar ontwikkelde in de loop der jaren een eigen kleurrijke lichtvoetige stijl die zeer tot de verbeelding spreekt. In Laren is de veelzijdigheid van zijn werk te zien in schilderijen, tekeningen, aquarellen, stofontwerpen en jurken. Dufy is met name in Frankrijk een beroemde kunstenaar, maar buiten Frankrijk wordt hij weinig getoond. Tijd voor een hernieuwde kennismaking in het Singer museum.

Daubigny tot Weissenbruch – Museum Gouda, Gouda
15 april 2014 – 10  januari 2015

Deze tentoonstelling loopt al een paar maanden, maar is nog het hele najaar te zien in Gouda. Aan de hand van particuliere collecties en de eigen collectie wordt het werk van Franse natuurschilders uit de 19e eeuw getoond, waaronder Daubigny en Rousseau. Deze Barbizon kunstenaars waren de eerste die in de 19e eeuw buiten schilderden, wat mogelijk was doordat verf beschikbaar kwam in tubes. In heel Europa vond deze groep kunstenaars navolging en binnen Nederland is dit onder meer de Haagse school. In de opstelling in het Museum Gouda zijn de schilderijen per kunstenaar gegroepeerd in kabinetten van enkele schilderijen. Zo kan goed de stijl van de kunstenaar worden bekeken en is de ontwikkeling binnen zijn oeuvre zichtbaar.

Isaac Israels - Jonge vrouw varend over de Theems
Isaac Israels – Jonge vrouw varend over de Theems

Albrecht Bouts - Christus met de Doornenkroon
Albrecht Bouts – Christus met de Doornenkroon

De Ontdekking van de Wereld – Rijksmuseum Twenthe, Enschede
7 september 2014 – 9 januari 2015

In het drieluik waarbij het Rijksmuseum Twenthe de werken toont uit de collecties van het museum voor Schone Kunsten uit Antwerpen, zijn we aanbeland bij het derde deel waarin de vroege Vlaamse meesters worden getoond. Onder meer werk van Jan van Eyck, Rogier van de Weyden en Gerard David is naar Enschede gehaald voor een uniek overzicht van de Vlaamse renaissance. In ruim 40 schilderijen wordt niet alleen een overzicht van de ontwikkeling van de vroeg-Nederlandse schilderkunst, maar ook wordt er aandacht besteed aan het veranderende wereldbeeld door nieuwe voortgang in de wetenschap, filosofie en literatuur.

Nederlanders in Parijs – Museum de Fundatie, Zwolle
13 september 2014 – 4 januari 2015

In 2010 werd in de collectie van Museum de Fundatie in Zwolle een schilderij van Vincent van Gogh ontdekt. Deze aanwinst vormt nu de basis voor een tentoonstelling over Nederlandse kunstenaars in Parijs. Van Gogh maakte zijn beroemdste schilderijen in Parijs en de rest van Frankrijk en zijn tijd in Parijs had enorme invloed op de ontwikkeling van zijn stijl. In zijn voetsporen trokken in de jaren die volgden vele andere Nederlandse kunstenaars naar Parijs. Aan het begin van de 20e eeuw was Parijs de metropool van avant-garde kunst en iedere kunstenaar met een beetje ambitie kwam hierop af. In museum de fundatie een overzicht van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars met een speciale aandacht voor de onderbelichte Nederlandse beeldhouwers uit de jaren 20 en 30.

Piet van der Hem - Moulin Rouge
Piet van der Hem – Moulin Rouge

Ook te zien dit najaar:

Sufficient Force
Kröller Müller Museum, Otterloo – 11 oktober 2014 – 22 maart 2015
Overzicht van de minimal art, conceptual art en land art uit de eigen collectie van het museum. Een belangrijk overzicht van de Amerikaanse avant-garde uit de jaren 60 en 70.

hermandevries
Stedelijk Museum, Schiedam – 20 september 2014 – 18 januari 2015
Een overzicht van het werk van hermandevries die bekend werd met de Nul kunst uit de jaren 60. Nu weer actueel omdat hij is voorgedragen als Nederlandse inzending voor de biennale van Venetië.

Een Romantische Reis
Noordbrabantsmuseum, Den Bosch – 11 oktober 2014 t/m 25 januari 2015
De privé collectie van Jef Rademakers met werken uit de 19e eeuwse Romantiek, die de afgelopen jaren al veelvuldig in en om Nederland te zien is geweest, wordt voor de laatste maal getoond.

The Hidden Picture
Cobra Museum, Amstelveen – 13 september tot 4 januari
Een selectie uit de moderne kunstverzameling van ING. De hoogtepunten van 40 jaar verzamelen worden getoond in het Cobra Museum.

0 reacties op “Van Dufy tot Dumas: Tentoonstellingen Najaar 2014

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: