Canon van de Moderne Kunst: Hopper

Edward Hopper - Nighthawks

Canon van de Moderne Kunst – Venster 29
In de Canon van Moderne Kunst geeft Vensters een overzicht van de 50 moderne kunstwerken die iedereen zou moeten kennen. 50 schilderijen, beelden, foto’s, objecten van 50 verschillende artiesten die je nooit meer mag vergeten. Vandaag venster 29: Nighthawks van Edward Hopper.

Edward Hopper – Nighthawks

In de Canon van de Moderne Kunst vandaag aandacht voor een werk dat is uitgegroeid tot een van meest bekende en meest geparodieerde schilderijen van de 20e eeuw. Een werk van een kunstenaar die het afbeelden van stilte tot ongekende hoogte heeft gedreven, Nighthawks van Edward Hopper.

De Canon van de Moderne Kunst heeft de afgelopen 28 vensters met name aandacht besteed aan kunstenaars die tot allerlei avant-gardistische stromingen behoren. In 28 werken hebben veranderingen in vorm, kleurgebruik, compositie en beweging centraal gestaan. Maar in de moderne kunst is er ook altijd aandacht geweest voor realistische en figuratieve werken. Edward Hopper was een meester in het afbeelden van realistische situaties, maar door de versimpeling die hij toepast krijgen de werken een ongekende emotionele lading.

Zo ook in het schilderij ‘Nighthawks’. Hopper heeft in dit werk drie mensen afgebeeld die ‘s nachts aan een bar zittenin een verlaten straat. Je voelt de eenzaamheid van de afgebeelde personen. Hopper gebruikte zichzelf en zijn vrouw Jo als voorbeelden voor de gasten aan de bar. Door de leegte in het schilderij en het uitgekiende spel tussen licht en donker, geeft hij het doek zijn emotionele lading. Hopper was zijn leven lang geïnteresseerd in het spel van licht en schaduw, maar in dit schilderij is dit misschien wel het meest dramatisch uitgewerkt.

Edward Hopper – Zelfportret

Edward Hopper werd in 1882 geboren in een middenklasse gezin in New York. Op 18 jarige leeftijd ging hij studeren aan de New York School of Art waar hij begon als illustrator. Maar al tijdens zijn opleiding richtte hij zich steeds meer op schilderkunst. Na zijn studie vertrok hij in 1906 voor een reis naar Frankrijk. Op dat moment was Parijs het artistieke middelpunt van de wereld. Ondanks dat Hopper tot 1910 nog twee keer terug ging naar Parijs, kwam hij nooit in aanraking met de nieuwe avant-garde bewegingen zoals het Kubisme. Hopper werd met name beinvloed door de impressionisten zoals Monet, Renoir en Cezanne. Het zorgde ervoor dat zijn palet lichter werd van kleur en dat hij zich bewuster werd van licht.

In zijn beginjaren terug in de VS, heeft Hopper moeite om erkenning te krijgen voor zijn werk. Het duurde dan ook tot 1919 voordat Hopper op 37-jarige leeftijd zijn eerste tentoonstelling krijgt in de Whitney Club. Ondanks dat geen enkele van de 16 schilderijen wordt verkocht, betekende het begin van de aandacht voor zijn werk. Enkele jaren later kocht het Museum of Modern Art in New York voor het eerst een schilderij van Hopper (House by de Railroad). In 1923 trouwde Hopper met Josephine Nivision en de jaren erna werd zijn werk steeds beroemder. Zijn glorie periode ligt in de jaren 30 en 40 waarin hij veel commercieel succes heeft met zijn schilderijen en voor het eerst grote tentoonstellingen aan hem worden gewijd. Dit succes maakt het voor Hopper mogelijk om een huisje met atelier te kopen bij Cape Cod, een plek die veelvuldig terug zou komen in zijn schilderijen. Na deze tijd raakt zijn werk uit de mode, met name ten faveure van de Abstract Expressionisten zoals Rothko, Pollock en de Kooning. Hopper overleed in 1967 op 84 jarige leeftijd in New York.

In Europa is er werk van Hopper te zien in Madrid (Museo Thyssen Bornemisza). Maar voor grote collecties met het werk van Edward Hopper moet je naar New York. Daar is zijn werk te zien in het Whitney Museum (grootste collectie), in the Metropolitan en in het Museum of Modern Art. Bovenstaand schilderij is te zien in Chicago.

VanNU-menu.006 In de Canon van Moderne Kunst geeft //Vensters een overzicht van de 50 moderne kunstwerken die iedereen zou moeten kennen. 50 schilderijen, beelden, foto’s, objecten van 50 verschillende artiesten die je nooit meer mag vergeten. Bekijk de volledige Canon van de Moderne Kunst! Kunstgeschiedenis Menu Zwartwit.030

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Renko schreef:

    Zeer mooi schilderij bovenaan en een zeer boeiend artikel om te lezen. Doet mij een beetje denken aan moderne schilderkunst die ik gezien had op http://schilderijhuis.nl/

  2. Enerzijds voel je inderdaad de eenzaamheid van de gasten, anderzijds valt me ook het open beeld op van de grote winkelruit en het feit dat de aanwezigen in contact zijn met elkaar en de barman, waardoor je toch een bepaald gevoel van samenhorigheid ervaart.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: