Monet en Picasso heersen op Veilingen

Claude Monet - Nympheas (€19.000.000)
Claude Monet – Nympheas (€19.000.000)

Afgelopen week waren de traditionele voorjaarsveilingen van moderne en impressionistische kunst bij de grote veilinghuizen Christies en Sothebys. Vooraf was gedacht dat de beelden van Giacometti bij Sothebys en de kus van Brancusi bij Christies zouden uitgroeien tot de topstukken van de veilingen. Maar schilderkunst bleek gewilder dan beeldhouwkunst, doeken van Monet en Picasso gingen weg voor de hoogste bedragen!

In aanloop op deze week plaatste //Vensters vorige week een artikel over de beeldhouwkunst van Rodin en zijn leerlingen die onder de hamer ging deze week. Alle genoemde beelden zijn verkocht tegen redelijke prijzen. Zo ging bij Christies de kus van Rodin voor bijna 600 duizend euro naar de hoogste bieder, wat de lage kant van de verwachting was. De Kus van Brancusi bracht ruim 6 miljoen euro op. Femme de Venise IV van Giacometti bracht bij Christies ruim 9 miljoen euro op en Femme de Venise V was bij concurrent Sothebys goed voor ruim 6 miljoen euro. Allemaal geen slechte bedragen, maar wel aan de onderkant van de schattingen.

2014-05-Veiling1

De echte verkoopsuccessen van afgelopen week zijn te vinden bij de schilderijen. Bij Christies was Nympheas van Claude Monet met ruim 19 miljoen euro het duurst verkochte werk. De Japanse Brug, eveneens van de hand van Monet, bracht bij Sothebys ruim 11 miljoen euro op. Daarnaast werden er nog 4 andere Monets voor vele miljoenen euro’s verkocht, dus Claude Monet was een van de belangrijkste kunstenaars op deze veiling.

Pablo Picasso - Le Sauvetage (€ 22.900.000)
Pablo Picasso – Le Sauvetage (€ 22.900.000)

Traditioneel is Pablo Picasso misschien wel de best verkopende kunstenaar op veilingen en deze naam maakte hij weer volledig waar. Bij Sothebys bracht ‘Le Sauvetage’ bijna 23 miljoen euro op en daarmee was het schilderij het duurste werk van de afgelopen week. Bij concurrent Christies werden alle 12 aangeboden Picasso verkocht, waarvan 11 van de 12 meer dan 1 miljoen euro opbrachten. De duurste Picasso bij Christies was een portret van Dora Maar voor 16,4 miljoen euro. Bij Sothebys verwisselden slechts 9 van de 13 werken van Picasso van eigenaar, toch was Picasso met 21 werken de meest verkochte schilder van afgelopen week.

Het eerste deel van het voorjaarsseizoen van de veilingen is hiermee ten einde, alle grote moderne meesters zijn verkocht. Bij Christies was de totale opbrengst ruim 225 miljoen euro. Sothebys bracht met 200 miljoen net iets minder geld in het laatje. Volgende week wachten de hedendaagse kunstwerken. Met topstukken van Jeff Koons, Andy Warhol, Gerhard Richter en Mark Rothko op het programma, is de verwachting dat de opbrengsten van deze week dan ruim overtroffen zullen worden. Wordt vervolgd!

Gerelateerde berichten
Veilingvensters: Rodin en zijn leerlingen
Veilingvensters: het Gelijk van de Erven Katz
Canon van de Moderne Kunst: Picasso

Gerelateerde artikelen:

Geef een reactie