Koop een Kus: Rodin en zijn leerlingen

Constantin Brancusi - de Kus
Constantin Brancusi - de Kus

Constantin Brancusi – de Kus

New York maakt zich op voor de veiling van impressionistische en moderne kunst bij Christies deze week. De verkoop moet honderden miljoenen dollars opbrengen met topwerken van Monet, Picasso, Kandinsky en Renoir. Ook gaan er twee ‘kussen’ onder de hamer: ‘De Kus’ van Rodin en ‘De Kus’ van Brancusi. Brancusi was ooit voor enkele maanden leerlingen van Rodin, maar hij was niet de enige leerling van Rodin. Het verhaal van de veiling in New York: Rodin en zijn leerlingen…

Auguste Rodin - de Kus

Auguste Rodin – de Kus

De beeldhouwkunst aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw werd gedomineerd door het werk van Auguste Rodin. Zijn expressieve werk maakte indruk op vele jonge kunstenaars en sommigen van hen mochten bij de meester in de leer. Een van de meest beroemde werken van Rodin is ‘de Kus’. Na de oorspronkelijke versie in gips, maakte Rodin drie grote marmeren versies. Rodin gaf bovendien de Barbédienne gieterij toestemming om bronzen kopieën te maken in een kleiner formaat. Bij Christies komt nu deze week zo’n bronzen versie (een zogenaamde 2e reductie) onder de hamer. Het werk moet 1 miljoen dollar opleveren.

Leerlingen van Rodin
De tweede kus die te koop is bij Christies, is een werk van Constantin Brancusi. Brancusi is misschien wel de meest bekende avant-garde beeldhouwer aan het begin van de 20e eeuw en was enkele maanden leerling van Rodin. Hij koos echter al snel voor een meer experimentele en meer kubistische manier van werken. ‘De Kus’ is een van zijn meest beroemde werken. De versie die nu te koop is, is een gipsen kopie uit de jaren 40 van het stenen origineel uit 1922. Christies verwacht dat het 5-8 miljoen dollar gaat opleveren.

Maar Brancusi is niet de enige leerling van Rodin wiens werk wordt verkocht deze week. Voor een bescheiden 50.000-80.000 dollar kan je de eigenaar worden van Augusta van Emile-Antoine Bourdelle. Bourdelle was misschien wel de meest trouwe leerling van Rodin en werkte 20 jaar in zijn atelier voordat hij voor zichzelf begon. Leuk om te zien is dat ook twee leerlingen van Bourdelle weer groot zijn geworden in de kunstwereld. Zo verkoopt Christies deze week een staand naakt van Aristide Maillol (leerling 1) voor 800.000 dollar en verschillende werken van Alberto Giacometti (leerling 2). Femme de Venise IV van zijn hand is een van de topstukken van de veiling en moet 10-18 miljoen dollar opleveren.

Camille Claudel - La Valse

Camille Claudel – La Valse

Sotheby’s
Ook concurrent van Christies, Sotheby’s, doet deze week een ‘Kus’ van Rodin in de uitverkoop. Ondanks dat deze versie ouder is dan de versie bij Christies (1902 t.o.v. 1918), zit er eenzelfde verwachting op  van ±1 miljoen dollar. Bij Sotheby’s is bovendien een andere leerling van Rodin te koop. Maar liefst drie werken van Camille Claudel gaan hier onder de hamer. Camille Claudel was niet alleen leerlinge van Rodin, maar ook zijn muze en maitresse. Rodin kon niet zonder haar.

Maar er zijn deze dagen niet alleen beeldhouwwerken te koop bij de grote veilinghuizen. Zo zijn er absolute topstukken van Claude Monet: waterlelies bij Christies (25-35 miljoen) en de japanse brug bij Sothebys (12-18 miljoen). Uiteraard zijn er de onvermijdelijke schilderijen van Pablo Picasso, in totaal 26 (13 bij Christies, 13 bij Sotheby’s) waarvan velen met verwachtte opbrengsten van boven de 10 miljoen. Maar de unieke en meest waardevolle doeken zijn bij Sotheby’s van Henri Matisse en bij Christies van Wasily Kandinsky.

Alles bij elkaar zal het waarschijnlijk weer een miljoenenfestival worden waarin de rijkste kunstverzamelaars ter wereld tegen elkaar op gaan bieden om hun favoriete werk binnen te halen. De gewone kunstliefhebber die van Rodin en zijn leerlingen wil genieten, zal deze werken nooit kunnen betalen. Deze mensen kunnen hun geld beter investeren in een treinkaartje naar Parijs. Daar zijn de beelden van Rodin en zijn leerlingen voor iedereen te bekijken in bijvoorbeeld het ‘Musée Rodin’, het ‘Musée Bourdelle’ en het ‘Musée Maillol’. Ook zijn in Parijs de ‘kussen’ te zien in het Musée Rodin (de Kus van Rodin) en op begraafplaats Montparnasse (de Kus van Brancusi). En wie weet kan je daar in de museumshop voor een klein bedrag dan wel de eigenaar worden van je eigen ‘Kus’….

Wassily Kandinsky - Strandscene

Wassily Kandinsky – Strandscene

Veilingen voor Impressionisme en Moderne Kunst
Christies: 6 mei (avond) & 7 mei (dag)
Sotheby’s: 7 mei (avond) & 8 mei (dag)

//Vensters zal later deze week kort aandacht besteden aan de opbrengsten

Gerelateerde berichten
VeilingVensters: Het Gelijk van de Erven Katz
Musee Bourdelle
Canon Moderne Kunst: Constantin Brancusi

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: