Canon van de Moderne Kunst: Rivera

Diego Rivera - Indiaans Mexico (onderdeel van serie over de geschiedenis van Mexico)

Canon van de Moderne Kunst – Venster 28
In de Canon van Moderne Kunst geeft Vensters een overzicht van de 50 moderne kunstwerken die iedereen zou moeten kennen. 50 schilderijen, beelden, foto’s, objecten van 50 verschillende artiesten die je nooit meer mag vergeten. Vandaag venster 28: History of Mexico (serie) van Diego Rivera.

Diego Rivera – Indiaans Mexico (onderdeel van serie over de geschiedenis van Mexico)

De Canon van Moderne Kunst vervolgt zijn weg met een artiest uit Midden Amerika die vooral bekend werd om zijn muurschilderingen. Ondanks zijn Mexicaanse achtergrond is zijn werk sterk verwant aan de Europese schildertraditie, Diego Rivera.

In de serie ‘Geschiedenis van Mexico’ schilderingen die Rivera maakte tussen 1929 en 1935 in het Nationaal Paleis in Mexico City, is deze traditie goed zichtbaar. Het werk is opgezet als een klassiek tryptiek met op de rechtermuur de geschiedenis van de Azteken en de linkermuur de geschiedenis van het 20e eeuwse socialistische Mexico. De grote middenmuur verbeeldt de Spaanse verovering van Mexico en vormt zo de link tussen de twee historische taferelen. Diego Rivera kreeg in deze fresco’s de ruimte om zijn eigen blik op de geschiedenis weer te geven. Hij tekende de karakters die hij zelf belangrijk vindt en maakte hierbij zelfs een afbeelding van zijn vrouw Frida.

Diego Rivera is een verhalenverteller die in zijn muurschilderingen vaak op zoek gaat naar afbeeldingen van historische gebeurtenissen. Zijn muurschilderingen gaan terug op de traditie van de Olmeken, een oude beschaving uit Mexico. Na de Mexicaanse revolutie werden muurschilderingen gepropageerd door de nieuwe overheid en Rivera werd een van de belangrijkste vertegenwoordigers. Zijn stijl was Europeser dan de andere Mexicaanse kunstenaars en maakte gebruik van felle kleuren en vormen die voortkomen uit het Europese kubisme en post-impressionisme. Zijn figuren zijn sterk versimpeld en sluiten daardoor goed aan bij het modernisme. Juist daarom werd Rivera ook bekend in de VS en Europa en kreeg hij solotentoonstellingen over de hele wereld.

Diego Rivera – Zelfportret

In Guanajuato, Mexico werd in 1886 Diego Rivera geboren als deel van een tweeling in een Joods welgesteld gezin. Al op 2 jarige leeftijd verloor hij zijn tweelingsbroer Carlos. Diego begon al vroeg te tekenen en zou als 10 jarige les nemen aan de San Carlos Academie. Op zijn 21 jaar ondernam Rivera een reis naar Europa die mogelijk werd door financiele steun van de plaatselijke gouverneur. Rivera bezocht ondermeer Madrid, Rome en Parijs. Vooral Parijs zou een belangrijke invloed hebben op zijn ontwikkeling. Hij raakte hier verwikkeld in de kunstenaarskring van Montparnasse en ontmoette Anedeo Modigliani en Chaim Soutine. Met name het gebruik van strakke vormen en felle kleuren als voortvloeisels uit het kubisme en post-impressionisme zouden in later werk van Rivera een grote rol spelen. Tijdens zijn bezoek aan Italië, waar Rivera oude fresco’s bestudeerde, leerde Diego de kunst van muurschilderingen kennen. Eenmaal terug in Mexico in 1921 kon Rivera meteen aan de slag bij een muurschilderingsproject dat door de overheid werd bekostigd in het Bolivar Auditorium in Mexico City. Tussen 1920 en 1960 zou Diego Rivera uitgroeien tot een van de belangrijkste artiesten in het Mexicaanse muralisme.

In de jaren 20 werd Diego Rivera benaderd door Frida Kahlo om advies te vragen over haar kunstenaarscarriere. Kahlo was een beginnend artiest en haar talent werd door Rivera herkend. Uit de corespondentie zou een intieme vriendschap volgen die uiteindelijk zou resulteren in een relatie en een huwelijk in 1929. Hun relatie zou zich kenmerken door vele ruzies en buitenechtelijke affaires. Het tweetal scheidde in 1939, maar hertrouwde in 1940. Ondertussen was Rivera een succesvol artiest, Kahlo’s werk zou pas naar haar dood grote erkenning ontvangen. Rivera kreeg ook steeds vaker opdrachten in Amerika en zou in de jaren 30 veelvuldig tussen de VS en Mexico op en neer reizen voor grote opdrachten. In 1954 overleed Frida Kahlo en een jaar later zou Diego Rivera hertrouwen met zijn persoonlijke assistente. Het huwelijk zou slechts 2 jaar standhouden, op 70 jarige leeftijd overleed Diego Rivera in 1957 in Mexico City.

In Nederland zijn er helaas geen werken van Rivera te zien. In het buitenland zijn de grootste collecties van Diego Rivera te zien in Mexico City (o.a. Palacio National), Detroit (Detroit Institute of Arts) en in New York (o.a. Museum of Modern Art). 

Canon van de Moderne Kunst

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Robert Kruzdlo schreef:

    Fijn en mooi blog.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: