Koningin Beatrix heropent Stedelijk Museum

Vanmiddag heeft koningin Beatrix onder grote belangstelling van kunstliefhebbers en media het Stedelijk Museum in Amsterdam heropend. Na een sluiting van 8 jaar is het museum vanaf morgen weer geopend voor het publiek. In de goede traditie van het Stedelijk Museum is de openingstentoonstelling echter al weer met een paar maanden uitgesteld. Komt het ooit nog goed met de moderne kunst in de hoofdstad?

Het stedelijk museum werd de afgelopen jaren ‘node gemist’ zo sprak burgemeester Eberhard van der Laan vanmiddag bij de openingsceremonie. De Amsterdamse galeriehouders in de omgeving van het museum zullen dit beamen. Zij zagen hun omzet en aandacht de afgelopen jaren teruglopen. Toch is het de vraag of het museum de beraamde 500.000 bezoekers per jaar gaat weten te trekken. Komende maanden wordt het museum geholpen doordat de buurman (Van Gogh museum) ook gesloten is. Maar voor de periode hierna is beter beleid absoluut vereist.

Vertraging en Vernieuwing

Het Stedelijk Museum behoorde ooit tot de top van moderne en hedendaagse kunstmusea in de wereld. Maar wegens de lange sluiting en de brave programmering heeft het museum deze positie verloren. De enige manier om deze plek terug te winnen is om actueel en gewaagd te programmeren. Dus niet door een tentoonstelling jarenlang aan te kondigen en vervolgens maanden uit te stellen, zoals met de openingstentoonstelling gebeurde. Het retrospectief rondom Mike Kelley zal nu pas in december te zien zijn in het museum.

Met de expositie ‘Beyond imagination’ wordt nu een vrij teleurstellende opening gegeven aan het heropende museum. In de tentoonstelling wordt aan jong talent de kans gegeven om hun werk te tonen. De verwachting is dat het Stedelijk uiteindelijke enkele van de werken na de tentoonstelling zal aankopen. De tentoonstelling past dan ook binnen een oude traditie van het Stedelijk om jong talent te tonen. Meestal was dit echter de zomertentoonstelling en niet het spetterende begin van een nieuw cultureel seizoen.

Luc Tuymans – Koningin Beatrix

Vanaf december is nu het retrospectief van Mike Kelley te zien en voor de periode hierna staan tentoonstellingen van onder meer Malevitch, Marlene Dumas en Aernout Milk gepland. Hopelijk kan de nieuw aangetreden Amerikaanse directrice Ann Goldstein ook een aantal grote Amerikaanse kunstenaars strikken om hun werk in Amsterdam te komen tonen. Het museum moet een podium zijn van grote publiekstrekkers, maar eveneens voor onbekende nieuwe talenten en stromingen. Dit is een voorzichtige balans waarvan ik hoop dat het Stedelijk het midden weet te vinden.

Koningin Beatrix

Vandaag werd het museum dus geopend door Koningin Beatrix. Beatrix, die ruim 10 jaar geleden het genoegen had zelf een tentoonstelling in te richten, zal bij binnenkomst vrijwel meteen een nieuw portret van zichzelf tegenkomen. De Belgische schilder Luc Tuymans maakte dit werk in opdracht van enkele geldschieters als cadeau aan het museum ter gelegenheid van de heropening. Het is te hopen dat deze en andere geldschieters de komende jaren het museum blijven steunen zodat grote aankopen en tentoonstelling mogelijk worden. In een tijd van culturele bezuinigen vanuit de overheid wordt het belang van bedrijven en rijke individuelen immers steeds belangrijker. Wie weet, als zij geld in het museum durven te steken en Ann Goldstein verrassend durft te programmeren, worden de 500.000 bezoekers toch wel werkelijkheid. En anders, tja, dan moet de Koningin misschien maar een paar eurotjes bijspringen….

De NOS en Avro besteden vanavond op Nederland 2 de hele avond aandacht aan de heropening van het stedelijk museum.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Laila schreef:

  Joep van ‘t Hek (NRC) heeft een fraaie schertscolumn over dit schilderij. Wat vind jij ervan?

  • jdebaaij schreef:

   Ik vind het een erg mooi schilderij met name doordat de compositie heel fotografisch is, maar de stijl van de rest van het schilderij is juist niet fotorealistisch, maar grover en contrastrijk. Dat maakt het schilderij interessant.

 2. Laila schreef:

  Een leuk programma was er net.Het schilderij vind ik wat ontluisterend ( ze had dezelfde kleur jurk aan,dus ze zal er wel mee instemmen.;-))
  Het wandkleed van Petra Blaisse vind ik prachtig.
  Straks Opium met Hans van Manen.

 3. jdebaaij schreef:

  Fred, bedankt voor je reactie. Toch denk ik dat je me niet goed begrijpt. Wat ik bedoel met een ‘fotografische compositie’ is dat de compositie zodanig is dat het wel een foto lijkt. Tuymans heeft geprobeerd de compositie zo te maken dat het lijkt alsof Beatrix door een toeschouwer snel op de foto is gezet. Wat vervolgens aangeef is dat de verdere stijl (penseelstreek, kleurgebruik, contrast) nou juist niet als een foto is. Ik denk dat dit nou juist het interessante effect oplevert.

 4. Prachtige compositie, alles heel goed, behalve het linkeroog (kijkend naar het schilderij het rechteroog).
  De kunstenaar heeft daar duidelijk heel veel moeite mee gehad en dat is ontzettend jammer….(het is te groot, te zwaar, het valt buiten het gezicht, etc.etc.)
  Ben benieuwd het “in het echt” te zien, misschien valt het mee en ligt het aan de foto.

 5. Linda schreef:

  Wat ik waarneem is een in werkelijkheid mooie dame die aanzienlijk vervormd is weergegeven. Ik begrijp de gedachte daarachter niet.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: