3 miljoen euro voor Scheringa collectie

Duane Hanson - Men on a bench

Vandaag werd bij Christie’s in Amsterdam het eerste deel van de voormalige collectie van het Scheringa Museum voor Realisme geveild. De 158 geveilde objecten brachten ongeveer 2,9 miljoen euro op. Alle aangeboden werken werden verkocht. Voor Nederland betekent de veiling het definitieve afscheid van tientallen internationale topstukken. De vraag blijft: Hadden ze niet gered kunnen worden?

Duane Hanson – Men on a bench (330.000 euro)

Na het faillisement van de DSB Bank in 2009, werd het Scheringa Museum voor Realisme meteen gesloten. Nog geen 24 uur later waren alle kunstwerken ingenomen door de ABN Amro omdat ze als onderpand hadden gediend voor de hypotheek op het half afgebouwde museumgebouw. Voor ruim 2 jaar verdwenen de werken in de depots en uit de media. Totdat eerder dit jaar bekend werd gemaakt dat alle Nederlandse werken waren gekocht door Hans Melchers. De buitenlandse werken worden nu geveild door Christie’s. Vandaag was in Amsterdam de eerste veiling met de meer bescheiden namen. De echte topstukken komen de komende maanden onder de hamer in Londen, New York en Hong Kong.

Eric Fischl – Badkamer Scene #3 (175.000 euro)

Het topstuk van de avond was het hyperrealistische beeld ‘Men on a bench’ van Duane Hanson. Het werk bracht ruim 300.000 euro op. Tijdens de kijkdagen was het levensechte beeld door een schoonmaakster nog voor een bezoeker aangezien. Pas toen ze het beeld aantikte om te zeggen dat ze gingen sluiten, bemerkte ze dat het een beeld was. Het is kenmerkend voor de stijl van Duane Hanson die beelden zo echt mogelijk probeert te maken (zie ook Museum Gard van Duane Hanson).

Er werden ook tonnen neergeteld voor werken van Richard Estes, Eric Fischl en Alex Katz. Alles bij elkaar lag de opbrengst hierdoor bijna 1 miljoen hoger dan vooraf ingeschat. Het feit dat alle aangeboden werken verkocht werden in deze economisch moeilijke tijd zegt dan ook wel iets over de kwaliteit van de collectie. In totaal werden 53 verschillende kunstenaars aangeboden op deze eerste veiling van Christie’s. De echte topstukken van de collectie zoals Rene Magritte’s ‘Ceci n’est pas une pomme’ en een tweetal beelden van Fernando Botero. In totaal hoopt Christie’s verdeeld over verschillende veilingen in totaal tussen de 6 en 10 miljoen euro op te halen.

Nederlandse collectie gered
Er worden door Christie’s geen werken van Nederlandse kunstenaars geveild. De grote collectie van ruim 1000 Nederlandse doeken waaronder veel magisch realisten zoals Pyke Koch, Carel Willink en Charly Toorop werden eerder dit jaar gekocht door miljardair Hans Melchers. Met de deal zou ongeveer 16 miljoen euro gemoeid zijn. Melchers zou de werken willen onderbrengen in een nieuwe te openen museum in de achterhoek. Hij is daarom nu in onderhandeling om kasteel Huize Ruurlo aan te kopen. Hier zou de collectie kunnen worden gepresenteerd samen met wisselende tentoonstellingen en een beeldentuin.

Taner Ceylan – Together (52.000 euro)

Het is natuurlijk prijzenswaardig dat een Nederlandse miljardair een miljoenbedrag uitgeeft om een grote kunstverzameling veilig te stellen. Toch zou je je af kunnen vragen of Melchers wel het goede deel van de collectie heeft gekocht. We hebben binnen Nederland immers al grote verzamelingen van Willink, Koch en Toorop. Zou het niet veel meer de moeite waard geweest zijn om juist Hanson, Magritte en Botero voor de Nederlandse kunstliefhebber te behouden?

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: