Kunst Nieuws Tentoonstellingen

Tentoonstellingen Voorjaar 2012

Nu de temperaturen weer boven nul liggen en de elfstedentocht weer een droom is geworden, openen de Nederlandse musea voorzichtig hun voorjaarstentoonstellingen. Tijd dus om te kijken naar welke musea kunstminnend Nederland dit voorjaar moet afreizen. Alle hoogtepunten van dit voorjaar op een rijtje…

Alexander Calder, de grote ontdekking
Het gemeentemuseum in Den Haag heeft alles uit de kast gehaald voor een spectaculaire expositie met het werk van Alexander Calder. De Amerikaan Calder bezocht in 1930 het atelier van Mondriaan in Parijs en dit had een dramatisch effect op zijn eigen werk. Het gemeentemuseum reconstrueert deze ontmoeting door het atelier van Mondriaan na te bouwen en te laten zien hoe Calder abstracte kunst begon te maken na zijn ontmoeting met Mondriaan. Een unieke kans om het werk van Alexander Calder en Piet Mondriaan zij-aan-zij te bewonderen.
11 februari t/m 28 mei 2012, Gemeentemuseum, Den Haag

Klee & Cobra
Dat de CoBrA kunstenaars gefascineerd waren door het werk van kinderen is alom bekend, maar dat dit evenzeer voor het werk van Paul Klee geldt is minder bekend. Het Cobra museum laat zien dat kindertekeningen een inspiratiebron waren voor Klee en Cobra in een grote tentoonstelling van maar liefst 250 schilderijen. Pas als de werken door elkaar heen hangen blijkt hoe moeilijk het soms is te zeggen welke kunstenaar het werk gemaakt heeft. Klee’s werk is maar zelden in Nederland te zien en nu zijn 120 schilderijen van over de hele wereld naar Amstelveen gehaald. Ervaar zelf de puurheid van kinderkunst in het Cobra museum!
28 januari t/m 22 april 2012, Cobra museum, Amstelveen

Ladies & Gentlemen
In dit lijstje is deze tentoonstelling misschien wel de meest verrassende. Het Rijksmuseum Twenthe presenteert dit voorjaar namelijk een overzicht van de Engelse portretkunst. Nu de Tate Britain aan het verbouwen is, heeft het museum werken van onder meer Thomas Gainsborough, Sir Joshua Reynolds, en Sir Thomas Lawrence naar Nederland weten te halen. Een bijzondere tentoonstelling van een groep schilders die in het Nederlandse museumlandschap vrijwel onzichtbaar is en daarom uitnodigt voor een kennismaking!
31 maart t/m 16 september 2012, Rijksmuseum Twenthe, Enschede

Ai Weiwei
Al maanden gonst het onder de liefhebbers van hedendaagse kunst, Ai Weiwei’s werk komt weer naar Nederland! Vorig jaar werd Weiwei nog uitgeroepen door kunstenaar van 2011, nu krijgt het grote publiek de kans kennis te maken met zijn werk in Tilburg. Museum de Pont toont een aantal grote sculpturen, maar bovendien al zijn recente videowerk. Juist dit werk is erg interessant omdat hier zijn protest tegen de Chinese overheid in tot uitting komt. Persoonlijk favoriet in deze tentoonstelling is het werk ‘Sunflower Seeds’ dat Ai Weiwei speciaal maakte voor de Tate Modern en nu in het klein in Tilburg te zien zal zijn!
3 maart t/m 24 juni 2012, Museum de Pont, Tilburg

Dreams of Nature
Voordat het Van Gogh Museum zijn deuren sluit voor een verbouwing van een jaar, opent het museum nog een spetterende tentoonstelling rondom symbolistische kunst. In deze kunststroming die populair was aan het eind van de 19e eeuw, stond het niet-materiele centraal en dat werd uitgebeeld aan de hand mythologie en spiritualiteit. Het Van Gogh Museum toont nu specifiek symbolistische landschappen van onder meer Munch, Whistler en Kandinksy en onderzoekt de invloed van Vincent van Gogh. Hoogtepunt in deze expositie is de link die wordt gelegd met muziek. Luister zelf naar symbolistisch muziekstukken en ervaar de kruisbestuiving tussen kunst en muziek!
24 februari t/m 17 juni 2012, Van Gogh Museum, Amsterdam

Verlangen naar Volmaaktheid
Het Kröller Müller museum toont dit voorjaar het resultaat van 21 jaar verzamelen onder het bewindt van conservator Evert van Straaten. Het is een overweldigende tentoonstelling met werk van Picasso, Brancusi, Kiefer, Gilbert & George en vele anderen. De varieteit aan stromingen en stijlen maakt dit tot een afwisselende tentoonstelling die vele facetten van moderne en hedendaagse kunst laat zien.
1 april t/m 28 oktober 2012, Kröller Müller Museum, Otterloo

Eveneens te zien dit voorjaar…
Chuck Close – Prints, 28 januari t/m 20 mei 2012, Kunsthal, Rotterdam
Tentoonstelling van de prachtige levensechte portretten van Chuck Close.
Andy Warhol, 2 februari t/m 1 april 2012, Kunsthal, Rotterdam
Eveneens in de kunsthal een overzicht van foto’s door en van Andy Warhol uit de collectie van Hugo en Carla Brown.
Schilders aan Zee, 16 februari t/m 28 mei 2012, Singer, Laren
Bijzondere zeegezichten uit de Noord-Europese schilderkunst 1870-1930.
Spirits Internationalism, 21 januari t/m 29 april 2012, Van Abbemuseum, Eindhoven
Zes hedendaagse kunstcollecties worden samengebracht in deze duotentoonstelling van het Van Abbemuseum en MHKA uit Antwerpen.
God save the Queen, 3 maart t/m 10 juni 2012, Centraal Museum, Utrecht
Nederlandse kunst uit de periode 1977-1984 in het perspectief van Internationale kunstenaars als Keith Haring.
de Gouden Eeuw van China, 17 november 2011 t/m 15 april 2012, Drents Museum, Assen
Unieke tentoonstelling van terracottebeelden, wandschilderingen en voorwerpen van de Tang Dynastie (618-907)

Heeft u een van deze tentoonstellingen bezocht? Of heeft u andere tips? Deel uw ervaringen met andere bezoekers in de reactieruimte!

2 reacties op “Tentoonstellingen Voorjaar 2012

  1. Ik heb Calder gezien en ‘Mondriaan en De Stijl’, in het Gemeentemuseum. Was nogal onder de indruk van beide: http://blewbird.wordpress.com/2012/02/18/balans-en-beweging/

  2. Tja; ik ben nu even in Henk Visch,maar genoot van “mijn ” Toorop afgelopen zaterdag in de NRC, vanwege Schilders aan zee.
    Zie mijn blog Zuiderzee.Ach; ik hou ook van de kleinere musea, ipv de gevestigde orde.
    Kasteel Het Nijenhuis opent eind maart de vernieuwde beeldentuin.

    En ik ontdekte een houtsnijder,totaal onbekend,maar…

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: