De Veilingen: Italiaanse strijd en een record voor Richter

Alighiero Boetti - Mappa
Giorgio Morandi – Natura Morta

Kunstlievend Londen maakte zich deze week op voor een klassieke strijd tussen de grote veilinghuizen. Het strijdtoneel? Italiaanse kunst uit de 20e eeuw! Maar liefst 100 werken in dit genre gingen onder de hamer verdeeld over veilingen bij Sotheby’s en Christie’s. Naast deze Italiaanse kunststrijd waren er vandaag en gister bovendien grote veilingen van hedendaagse kunst waar tientallen miljoenen werden omgezet. Vensters geeft u een overzicht van de belangrijkste resultaten.

Twee veilingen met alleen maar 20e eeuwse Italiaanse kunst, dat levert al snel een overvloed aan gelijkwaardige werken op. Zo kwamen er maar liefst 7 versneden doeken van Fontana voor in de veilingcatalogussen, ook 4 achromen van Piero Manzoni en maar liefst 4 stillevens van Giorgio Morandi. Dat levert al snel problemen op als het om de verkoopbaarheid gaat. En dus beleven er 2 versneden Fontana’s en 1 achroom van Manzoni onverkocht. Al leek deze overmaat aan gelijke werken nauwelijks invloed te hebben op de prijs. Alle genoemde werken leverden tonnen op.

Pierro Manzoni – Achrome

De duurste Fontana ging zelfs voor bijna 1,1 miljoen euro van de hand (Sotheby’s), de duurste Manzoni bijna 3,7 miljoen euro (Christie’s) en de duurste Manzoni 1,1 miljoen euro (Christie’s). Zo ontspon zich een strijd tussen de beide veilingenhuizen waarbij de opbrengsten elkaar uiteindelijk nauwelijks ontlopen. Met 24,7 miljoen euro verspreid over 58 werken voor Sotheby’s en ruim 20 miljoen euro voor 47 werken bij Christie’s, komt voor beide veilinghuizen de gemiddelde prijs rond 430.000 euro per doek te liggen.

Lucio Fontana – Concetto Spaziale Attese

Absolute uitschieters waren er bij Sotheby’s voornamelijk voor twee werken van Alberto Burri, een abstracte kunstenaar die faam maakte in de jaren 50 en 60. Werken uit deze periode gingen van de hand voor 3,7 en 2,3 miljoen euro per stuk. Topbedragen bij Christie’s waren er voor Manzoni, maar verrassend was ook de goede verkoop van werken van Alighiero Boetti. Dit was voornamelijk verrassend omdat een absoluut topwerk van Boetti, een wereldkaart met vlaggen, de vorige dag nog onverkocht was gebleven bij de concurrent. Bij Christie’s werd voor een abstract werk van Boetti 1,5 miljoen euro neergeteld en 3 andere werken leverden ook vele tonnen op.

Alighiero Boetti – Mappa
Gerhard Richter – Kerze

Door al het Italiaanse geweld, zou je bijna vergeten dat er ook nog twee dagen andere moderne kunst geveild werd bij Sotheby’s en Christie’s. Hierbij was er vooral veel aandacht voor de hedendaagse kunst veiling bij Christie’s vanwege een aantal werken van Gerhard Richter die onder de hamer zouden komen. Richter wordt op dit moment in Londen geëerd met een overzichtstentoonstelling in de Tate Modern en dus is er veel media aandacht voor deze Duitser op dit moment.

Er kwamen verschillende werken van Richter voor in de veilingcatalogus. Ze gingen uiteindelijk tussen 400.000 euro en 3,5 miljoen euro naar de hoogste bieder. Maar het absolute topwerk op de veiling was het doek Kaars uit 1982, een werk dat hij schilderde als stil protest tegen het Oost-Duitse regime. Hij schreef dat hij het schilderde in een emotionele bui vol contemplatie, stilte en dood. Het werk ging voor 12 miljoen euro naar een anonieme bieder. Niet eerder bracht een werk van Gerhard Richter zoveel geld op.

Een prachtig resultaat werd ook behaald door een beeld van Antony Gormley van een engel. Het beeld bracht 4 miljoen euro op, eveneens een record voor deze kunstenaar. In totaal bracht de hedendaagse kunstveiling bij Christie’s 45 miljoen euro op met een overtuigend percentage van verkochte lots dat boven de 90% lag.

Lucian Freud – Portet of a Boy

Bij de concurrent was het kroonstuk van de veiling hedendaagse kunst een schilderij van de onlangs overleden Engelse realist Lucian Freud. Er werd 3,5 miljoen euro betaald voor een portret van een jongen. Daarmee hielp Freud de veiling naar een bedrag van meer dan 20 miljoen euro en een redelijk percentage van ruim 75% verkochte doeken.

Opvallend als je terugkijkt op de grote veilingen bij Christie’s en Sotheby’s is dat de kunstmarkt nauwelijks te lijden lijkt te hebben onder het instabiele economische klimaat. Artiesten als Polke, Warhol, Basquiat en Hirst blijven goed verkopen. Of dit ook de komende maanden zo blijft, moet blijken tijdens de volgende golf belangrijke veilingen. Omcirkelt uit in uw agenda de eerste dagen van november voor grote veilingen van impressionistische kunst.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: