Top 10 van de Pinecoteca di Brera

Het Brera museum in Milaan is binnen het oerwoud aan Italiaanse topmusea vaak een onbekend exemplaar.Dit is echter volledig onterecht want de Brera gallerie heeft een rijke collectie van Italiaanse kunst. Tijd dus om de topstukken uit het Brera op een rijtje te zetten! 10 werken in willekeurige volgorde met maximaal 1 werk per kunstenaar.

Caravaggio – de Emmausmaaltijd

1 Caravaggio – de Emmausmaaltijd
Caravaggio schilderde tweemaal een Emmausmaaltijd. De vroege versie is te zien in de National Gallery in Londen en de late versie is bovenstaand schilderij dat Caravaggio schilderde in 1606. Jezus vormt het middelpunt van dit dramatische doek waarin het kleurgebruik heel somber is, maar het schaarse licht de dramatiek versterkt. Ook de expressie op de gezichten is uitmuntend.

Giovanni Bellini – Pieta

2. Giovanni Bellini – Pieta
De Brera gallerie in Milaan heeft een geweldige collectie Venetiaanse kunst en daarom zullen we veel Venetiaanse kunstenaars tegenkomen in deze lijst. Ten eerst Giovanni Bellini, een 15e eeuwse kunstenaar die de Renaissance kunst in Venetie introduceerde. Bovenstaande Pieta behoort tot zijn absolute topwerken door de bijzondere expressie en het typisch renaissance landschap op de achtergrond.

Andrea Mantegna – Bewening van Christus

3. Andrea Mantegna – Bewening van Christus
Andrea Mantegna is misschien wel de renaissance kunstenaar die het verst ging met het gebruik van perspectief in zijn werken. Een goed voorbeeld hiervan is bovenstaand schilderij waarbij de toeschouwer de opgebaarde Jezus bekijkt vanaf zijn voeten waardoor een sterk verkort perspectief ontstaat. Een absoluut hoogtepunt binnen de Renaissance kunst.

Paolo Veronese – Feest bij het huis van Simon

4. Paolo Veronese – Feest bij het Huis van Simon
Nog een Veneitiaanse kunstenaar in de Brera collectie is Paolo Veronese die bekend werd met zijn heldere kleurgebruik en zijn afbeeldingen van grote taferelen met veel mensen. ‘Feest bij het Huis van Simon’ is hiervan een perfect voorbeeld. We kijken naar een groot banket in een omgeving die duidelijke is geinspireerd op de klassieken, maar een bijbels thema heeft. Prachtig!

Correggio – de Drie Koningen

5. Correggio – de Drie Koningen
Correggio is binnen de Renaissance kunst vaak een beetje ondergewaardeerde kunstenaar. Zijn werken dienen te vaak als zaalvulling naast grotere namen. Toch heeft het werk van Correggio onmiskenbaar een grote kwaliteit zo blijkt ook uit dit schilderij van de aanbidding van de Drie Koningen. Vooral uit de opbouw van de levendige compositie blijkt Correggio’s kracht en zijn belangrijke rol in de overgang naar de barok.

Canaletto – Bacino di San Marco

6. Canaletto – Zicht op Bacino di San Marco
In het 18e eeuwse Venetie bestond de schilderkunst voornamelijk uit het maken van stadgezichten. Twee schilders hadden zich hierin gespecialiseerd en waren elkaars grootste concurrenten.Francesco Guardi was de ene en Canaletto wiens werk hierboven staat afgebeeld was de ander. We kijken hier naar een afbeelding van Venetie’s centrale plein waaraan de Campanile en de Dom staan. Uiteraard is de afbeelding bekeken vanaf het water zodat de voorgrond wordt gedomineerd door gondels.

Francesco Hayez – de Kus

7. Francesco Hayez – de Kus
Misschien wel het bekendste werk van de Brera gallerie is ook van een Venetiaanse kunstenaar, Francesco Hayez. Hayez leefde in de 19e eeuw en zijn werk balanceert op het randje van het academische neoclassicisme en de de romantiek. Op bovenstaand schilderij zien we een passionele kus in Middeleeuwse setting van een soort Casanova figuur.

Sodoma – Ecce Homo

8. Sodoma -Ecce homo
De onbekende kunstenaar in dit lijstje van 10, is Sodoma. Sodoma behoort tot de late Sienese Renaissance kunstenaars en geniet buiten Italie nauwelijks bekendheid. Toch is dit portret van Christus een van de meest intense Ecce Homo afbeeldingen die ik ken en daardoor een absolute must-see bij een bezoek aan het Brera Museum.

Tintoretto – Sint Marcus

9. Tintoretto – St. Marcus
In de rij van Venetiaanse kunstenaars miste uiteraard nog een schilderij van Tintoretto. Deze Venetiaanse meester maakte een schilderij waarop meerdere episodes uit het leven van Marcus staan afgebeeld. Het werk heeft een enorme diepte door het perspectief van het klassieke bouwwerk, maar kent bovendien een bijzonder licht/donker gebruik waardoor het doek als een voorbode van de Barok kan worden gezien.

Raphael – het Huwelijk van de Maagd

10. Rafael – Het Huwelijk van de Maagd Maria
In deze lijst van louter hoogtepunten, mag natuurlijk Raphael niet ontbreken. Zijn schilderij ‘Huwelijk van de Maagd’ behoort tot de favorieten van de bezoekers van het Brera museum. Het werk zou honderden jaren toeschouwers blijven inspireren tot aan de 20e eeuw toe, toen Giorgio di Chirico het werk veelvuldig naamaakte. Het schilderij toont op de voorgrond het huwelijk van Maria, maar is vooral imposant door de klassieke opbouw en het bouwwerk op de achtergrond. Het doet denken aan de grootsheid van zijn ‘School van Athene’, maar dan op kleiner formaat.

Zo zijn we aan het eind gekomen van deze indrukwekkende lijst, die u hopelijk lekker heeft gemaakt om bij uw volgend bezoek aan Milaan ook het Brera museum eens binnen te stappen!

Gerelateerde artikelen:

2 comments

Bor says:

Leuk! We zijn er net geweest. Dit zijn overigens wel de meeste snoepjes. Er hangt ook een hoop barokke, kerkelijke ellende (om geen andere woorden te gebruiken). Denkelijk kunnen er nog wel vijf bijzondere exemplaren bij. Maar: inderdaad, voor deze vijftien is het zeer de moeite waard, een must.

Geef een reactie