Canon van de Moderne Kunst: Constantin Brancusi

La Muse Endormie - Constantin Brancusi

Canon van de Moderne Kunst – Venster 11
In de Canon van Moderne Kunst geeft Vensters een overzicht van de 50 moderne kunstwerken die iedereen zou moeten kennen. 50 schilderijen, beelden, foto’s, objecten van 50 verschillende artiesten die je nooit meer mag vergeten. Vandaag venster 11: La Muse Endormie van Constantin Brancusi.

La Muse Endormie – Constantin Brancusi

Na 10 schilderijen is het in de Canon van de Moderne Kunst eindelijk tijd voor een beeldhouwwerk. We gaan naar het Parijs van 1908, waar talloze nieuwe kunststromingen ontstonden als kubisme en fauvisme. Tussen al deze avant-gardistische kunstenaars, werkte ook de Roemeen Constantin Brancusi. In 1908 maakte hij zijn eerste belangrijke modernistische werken, beelden die nu nog steeds tot zijn bekendste werken horen. Venster 11 in de Canon van de Moderne Kunst is La Muse Endormie.

Constantin Brancusi wordt vaak gezien als een belangrijke kunstenaar in de overgang naar de abstractie. Ook zijn Muse Endormie is een versimpelde weergave van een menselijk hoofd. Toch heeft Brancusi altijd gevochten tegen de indeling bij de abstracte kunstenaars. Brancusi zegt dat hij in zijn werken op zoek gaat naar de essentie en dat hij daarom versimpelde vormen toont in zijn werk. Maar juist daardoor vindt Brancusi zijn werk extreem realistisch en het tegenovergestelde van abstract.

Constantin Brancusi door Modigliani

Constantin Brancusi werd in 1876 geboren in Hobita, Roemenie, en bracht zijn jeugd door in een arm gezin. Al vanaf 7 jaar moet hij werken, eerst als herder van de schaapskudde en later bij de plaatselijke groenteman. Al vanaf heel jong maakt hij zijn eerste houtsnijwerken. Op zijn 18e gaat hij naar de plaatselijke school voor kunstnijverheid waar hij op zijn 22e afstudeerde in de houtbewerkingskunst. Een paar jaar later vertrekt hij naar Parijs, waar hij al snel werd opgenomen in de kring van plaatselijke kunstenaars. Kort werkte hij in de studio van Auguste Rodin, maar omdat hij zich geremd voelde in zijn eigen creativiteit vertrok hij daar al snel weer.

Hij zou snel uitgroeien tot een van de belangrijkste kunstenaars in de Parijze kunstenaarswereld van rond 1910. Pablo Picasso, Man Ray, Marcel Duchamp behoorden tot zijn vriendenkring. 20 jaar lang zou hij hier zijn beste werken maken. Hierna werd hij minder productief en is zijn werk minder vooruitstrevend. Zijn populariteit bleef echter groeien, vooral in Amerika waar tegenwoordig ook veel van zijn werk te zien is. Brancusi overleed op 81 jarige leeftijd in Parijs.

De grootste collectie werken van Constantin Brancusi in Nederland is te vinden in het Kroller-Moller Museum in Otterloo. In het buitenland zijn de werken van Brancusi onder meer te zien in Parijs (Centre Pompidou), Philadelphia (Philadelphia Museum of Art), New York (Museum of Modern Art) en Boekarest (Nationaal Museum). Brancusi ligt begraven op het Cimetiere de Montparnasse in Parijs, op zijn graf is het beeld ‘de Kus’ geplaatst.

Canon van de Moderne Kunst

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. svara schreef:

    De eerste keer ben ik hier via een reactie op mijn blog van Kuifje Simon.
    Ik heb er geen spijt van
    Wat prachtig deze muze!

  2. Blewbird schreef:

    Een van mijn helden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: