Crowd Funding: Wood Circle

Richard Long - Wood Cicle

Het Van Abbemuseum bestaat dit jaar 75 jaar en dreigt op hun verjaardagsfeestje een geweldig kunstwerk kwijt te raken. Na 30 jaar langdurig bruikleen wil de eigenaar van Richard Longs Wood Circle het werk verkopen. Het Van Abbemuseum heeft zelf het geld niet om Wood Circle aan te kopen en dus roepen ze het publiek in om 30.000 euro op te halen! Maakt u met een kleine donatie de aankoop van dit werk mogelijk?

Wood Circle is een werk dat Richard Long maakte in 1977 en bestaat uit 840 takken die in een cirkel zijn neergelegd. Longs werk wordt gerekend tot de Land Art waarbinnen de natuur een belangrijke rol speelt. Vaak worden landschappen door kunstenaars onder handen genomen en ontstaan zo kunstwerken in de buitenlucht uit natuurlijke materialen. Soms bestaat de kunst ook uit performances of acties of is een kunstwerk slechts tijdelijk aanwezig. Het bijzondere van Longs Wood Circle is dat hij het landschap binnen de museummuren heeft gehaald. Door de 840 takken uit de natuur naar binnen te halen ontstaat een scherp contrast tussen menselijke bebouwing en natuur. Het werk zet je aan het denken over de vraag wat het effect van menselijk handelen op de natuur is.

Toen bekend werd dat het kunstwerk door de huidige eigenaar verkocht zou worden, ontstond er al snel een initiatief door gidsen en liefhebbers om geld bijeen te zamelen zodat het voor het museum behouden kan worden. Er moet 30.000 euro worden gevonden om het werk te kunnen aankopen. Het kunstwerk is al meer dan 30 jaar in het bezit van het Van Abbemuseum en wordt de komende maanden op een bijzondere manier gepresenteerd in de tentoonstelling rondom het 75 jaar jubileum. Er worden slechts een paar takken neergelegd en iedere keer als het gedoneerde bedrag groeit, zullen er takken worden toegevoegd. Pas als de volle 30.000 euro is ingezameld, zal het kunstwerk weer compleet zijn.

Helpt u mee dit unieke kunstwerk voor Nederland te behouden? VoordeKunst.nl

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. theo schreef:

  30000 voor wat kachelhout te belachelijk voor woorden

 2. Sigi schreef:

  Stukken hout verzamelen en zelf neerleggen? Ik vind eigenlijk niet dat je die eigenaar moet belonen.

 3. Sorry, maar ik maar net genoeg geld om rond te komen. Kunst echt bekijken is voor mij er ook niet meer bij. geen geld voor reizen.Met de bezuinigen van dit kabinet moet ik goed nadenken wat wel kan en wat niet.

 4. lies schreef:

  Dit werk vormt de eerste kennismaking met het Van Abbemuseum. Tijdens de heropening van het museum in 2003 was ik echt onder de indruk van dit werk. Ik zou het heel erg vinden als het nooit meer te zien zou zijn.

 5. svara schreef:

  mooi
  zou het wel willen zien

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: