Kunst Nieuws Tentoonstellingen

Komt dat zien! – Tentoonstellingen Herfst 2011

Het nieuwe culturele seizoen staat op het punt te beginnen en de komende weken openen in heel Nederland weer prachtige tentoonstellingen. Vensters neemt een voorschot op wat komen gaat en brengt een overzicht van de exposities die u niet mag missen!

Claude Lorrain

Claude Lorrain
Het oudste museum van Nederland biedt dit najaar een indrukwekkende tentoonstelling van de Franse classicist Claude Lorrain. In samenwerking met het Louvre toont het Teylers museum bijna 80 tekeningen, 13 schilderijen en verschillende etsen van de 17e eeuwse meester die in zijn tijd tot de top van Europa behoorde. Zijn schilderijen grijpen terug op de klassieke oudheid en vormden een inspiratiebron voor kunstenaars als Turner en Corot. Het is de eerste tentoonstelling van Claude Lorrain in Nederland en daarmee de ideale mogelijkheid om kennis te maken met zijn werk.
Teylers Museum, Haarlem – 29 september 2011 t/m 8 januari 2012

Jan Sluijters

Jan Sluijters
Jan Sluijters heeft aan het begin van de 20e eeuw in Nederland faam gemaakt met zijn post-impressionistische en expressionistische werk. Was hij maar voor lange tijd naar het buitenland gegaan, dan was hij nu net zo beroemd als Kees van Dongen. Het Singer Museum in Laren brengt dit najaar een overzichtstentoonstelling van Sluijters’ werk. In 80 werken van zijn vroege academische tijd tot aan zijn latere expressionisme toont het museum de ontwikkeling in Sluijters schilderkunst. Een van de hoogtepunten van dit najaar en een goede reden om maar Laren af te reizen.
Singer Museum, Laren – 16 september 2011 t/m 20 januari 2012
Lees hier Venster’s recensie van deze tentoonstelling.

Sir Stanley Spencer

Sir Stanley Spencer
Zoals Sluijters alleen binnen Nederland alleen echt bekendheid geniet, zo is Sir Stabley Spencer alleen beroemd in Engeland. Maar daar komt nu verandering in met een overzicht van zijn werk in de kunsthal in Rotterdam. Spencer is goed te omschrijven als de kunstenaar die de romantische kunst van de pre-rafaelieten naar de 20e eeuw heeft weten te brengen. Spencers figuratieve werk is realistisch en dynamisch. In 80 werken toont de kunsthal alle facetten van Spencers werk en een 20 tal andere werken van Engelse tijdgenoten plaatsen het in perspectief.
Kunsthal, Rotterdam – 17 september 2011 t/m 15 januari 2012

Zero Beweging
De Nederlandse Nul Beweging is een toonbeeld van de internationale kunstwereld aan het begin van de jaren 60. In heel Europa ontstonden in verschillende landen kunstgroeperingen die de kunstwereld wilden veranderen en met hun werk de grens tussen kunst en werkelijkheid worden opgeheven. In Nederland bestond de Nul beweging uit Jan Schoonhoven, Armando, Jan Henderikse en Henk Peeters. Het Stedelijk Museum in Schiedam brengt een tentoonstelling die hun werk in de context plaatst van de internationale tijdgenoten zoals de Italiaan Lucio Fontana, de Fransman Yves Klein en de Duitser Gunther Uecker. Hierdoor ontstaat een spannende tentoonstelling die de definitie van ‘kunst’ totaal doet veranderen.
Stedelijk Museum, Schiedam – 11 september 2011 t/m 22 januari 2012
Lees hier Vensters’ recensie van deze tentoonstelling.

Peter Paul Rubens

Vlaamse Meesters
De Amsterdamse dependance van het Hermitage museum uit Sint Petersburg huisvest dit najaar een tentoonstelling van Vlaamse meesters uit de Russische collectie. Rondom 17 werken van Peter Paul Rubens wordt een expositie gebouwd die alle facetten van de Vlaamse schilderkunst laat zien. Zo zien we de portretten van Rubens’ leerling Anthony van Dyck, maar ook werken van tijdgenoten als Jacob Jordaens en David Teniers. Voor liefhebbers van Vlaamse schilderkunst dus het ideale moment voor een bezoekje aan Amsterdam!
Hermitage, Amsterdam – 17 september 2011 t/m 16 maart 2012

Mark Wallinger

Mark Wallinger
Museum de Pont brengt dit najaar een tentoonstelling met werk van de Britse kunstenaar Mark Wallinger. Deze hedendaagse artiest is zeer maatschappelijk betrokken en gebruikt veel sociale thema’s in zijn werk. In 2001 was hij de Engelse afgevaardigde op de Biennale van Venetie en in 2007 won hij de prestigieuze Turner prize. Het is de eerste tentoonstelling van Wallingers werk in Nederland en daarmee een unieke kans om werk van een afgevaardigde van de Young British Artist groep te zien.
Museum de Pont, Tilburg – 8 oktober 2011 t/m 19 februari 2012

Ook te zien dit najaar…
Oost-West: Japan en Japonisme – Van Gogh Museum Amsterdam
40 Japanse prenten van o.a. Van Gogh, Bonnard, Toulouse-Lautrec, Hiroshige
Johan Maurits & Frans Post – Rijksmuseum Amsterdam
Schilderijen en tekeningen van 2 Nederlandse kunstenaars in Brazilië
De Gouden Eeuw van China – Drents Museum, Assen
Terracottebeelden, wandschilderingen en voorwerpen van de Tang Dynastie (618-907)
Out of Here – Van Abbemuseum, Eindhoven
Feestelijke tentoonstelling rondom het 75 jaar bestaan van het Museum
De Ploeg en het Naoorlogse Modernisme – Groninger Museum, Groningen
Overzicht van de noord-nederlandse kunstenaarsgroep de Ploeg.
Marijke van Warmerdam – Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
Film, foto en beeldhouwwerken van Van Warmerdam
Eugene Atget 1890-1920 – Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
Foto’s van de eerste stadsfotograaf van Parijs
Lees hier Vensters’ recensie van deze tentoonstelling.

6 reacties op “Komt dat zien! – Tentoonstellingen Herfst 2011

 1. De kranten zijn weer dikker en het begiont weer te “bruisen”.
  Natuurlijk laat je een “greep”zien van war verschijnt.

  Leuk vind ik ook om te kijken wat de kleinere musea laten zien.
  Je richt je erg op de gevestigde.

 2. Ze staan (niet alle) genoteerd, dank.

 3. Claude Lorrain vind ik geweldig 🙂

 4. Flehite hoef je echt niet naar toe,alles over het Roomse verleden,
  de stank inbegrepen.
  Dolhuys vol met grijsjes,
  liefdevol ingericht,
  maar zeker geen must.

 5. Wat een karwei.
  Dank.

 6. Kijk,dit is die Deen:

  Museum Het Dolhuys in Haarlem presenteert de tentoonstelling ‘OVARTACI – OPPERGEK’. De bekendste outsiderkunstenaar van Denmarken werd geboren als Louis Marcussen, maar noemde zich later ‘Ovartaci’ wat ‘Oppergek’ betekent. Hij verbleef maar liefst 56 jaar in de psychiatrische inrichting Aarhus in Denemarken waar hij uitgroeide tot het ‘hoofd der dwazen’.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: