Bellen met Rodin’s Adam in Zwolle!

Altijd al eens willen weten wat beelden denken? In Zwolle is het mogelijk om te bellen met een beeld van Auguste Rodin. Al sinds de jaren 60 staat Rodin’s Adam op het Grote Kerkplein in Zwolle. Dankzij een kunstproject van Arnoud Holleman kreeg hij een stem!

Rodin maakte rond 1880 een beeld van Adam dat oorspronkelijk bedoeld was voor de Hellepoort, zoals ook de Denker en de Kus voor deze poort ontworpen werden. Maar Rodin zou het beeld uiteindelijk ook afzonderlijk gieten, talloze keren zelfs, zodat er uiteindelijk ook een kopie van Adam in Zwolle terecht kwam, al werd de versie in Zwolle pas ver na Rodin’s dood in 1964 gegoten.

De Adam van Rodin was een eerbetoon aan Michelangelo, hij leende de rechterarm van de adam in de sixtijnse kapel en de linkerarm is een kopie van een pieta. De hele gedrongen compositie doet bovendien denken aan de slaven van Michelangelo, een onafgemaakte beeldengroep die tegenwoordig in het Louvre te zien is. Rodin was een groot Michelangelo-liefhebber en raakte door zijn werk geinspireerd.

Call Me

In Zwolle raakte kunstenaar Arnoud Holleman geïnspireerd door de Adam van Rodin. In 2006 ontwikkelde hij zijn eigen kunstwerk dat bestond uit een telefoonnummer, een audio opname, een postercampagne en 4 koperen plaatjes. Op de plaatjes staat te lezen: Call me 0900-4004242. Je kan sindsdien bellen met het beeld!

Als je het nummer belt (en dat is absoluut een aanrader!) dan krijg je een ruim 7 minuten durende monoloog te horen van Adam. Een hele komische tekst over hoe het beeld kijkt naar zijn omgeving, zijn maker en de mensen die hem bekijken en betasten.

Inspiratie of Imitatie?

Maar het kunstwerk is meer dan alleen humor. In de tekst filosofeert ‘Adam’ over een aantal wezenlijke zaken in de kunst. Adam denkt na over kopieergedrag, wanneer is kunst echt kunst? Wanneer is iets inspiratie en wanneer een kopie? Hoeveel kopieën van een werk mag een kunstenaar zelf maken? Moet daar eigenlijk wel een maximum aan zitten? Tegelijkertijd spreekt ‘Adam’ over hoe kort toeschouwers eigenlijk naar een werk kijken. Als je zelf door een museum loopt, hoelang besteed je dan aan een werk?

Het is een leuke ervaring om het nummer te bellen, het is grappig en tegelijkertijd interessant. Het zet je aan het denken, zoals een hedendaags kunstwerk dient te doen. Ondanks de kosten (het is immers een 0900 nummer), is het daarom absoluut de moeite waard het nummer te bellen en de 7 minuten te luisteren. De tekst is beschikbaar in het Nederlands en het Engels.

Meer werk van Arnoud Holleman is te bekijken op zijn site: http://www.arnoudholleman.nl
Het beeld Adam van Rodin staat op het Grote Kerkplein in Zwolle.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Zal het eens doen, ook een manier om geld te verdien:-)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: