Hedendaagse kunst

Bellen met een Beeld!

Arnoud Holleman - Call me

Kunstenaars zijn ook kunstliefhebbers en kijken daarom veelvuldig naar elkaars werk. Hierdoor raken  kunstenaars vaak geïnspireerd door werk van collega’s en maken zij werk dat verwijst naar anderen. Belangrijke kunstwerken kunnen hierdoor eeuwen invloed hebben op de kunstgeschiedenis, er bestaan talloze voorbeelden. Soms gaat een kunstenaar echter wel heel letterlijk met het werk van een voorganger aan de haal, waardoor het werk een nieuwe waarde krijgt. Zo kan je tegenwoordig bellen met een beeld van Rodin!

Rodin maakte rond 1880 een beeld van Adam dat oorspronkelijk bedoeld was voor de Hellepoort, zoals ook de Denker en de Kus voor deze poort ontworpen werden. Maar Rodin zou het beeld uiteindelijk ook afzonderlijk gieten, talloze keren zelfs, zodat er uiteindelijk ook een kopie van Adam in Zwolle terecht kwam, al werd de versie in Zwolle pas ver na Rodin’s dood in 1964 gegoten.

De Adam van Rodin was een eerbetoon aan Michelangelo, hij leende de rechterarm van de adam in de sixtijnse kapel en de linkerarm is een kopie van een pieta. De hele gedrongen compositie doet bovendien denken aan de slaven van Michelangelo, een onafgemaakte beeldengroep die tegenwoordig in het Louvre te zien is. Rodin was een groot Michelangelo-liefhebber en raakte door zijn werk geinspireerd.

Arnoud Holleman - Call me

In Zwolle raakte de kunstenaar Arnoud Holleman op zijn beurt weer geinspireerd door de Adam van Rodin. In 2006 ontwikkelde hij zijn eigen kunstwerk dat bestond uit een telefoonnumer, een audio opname, een postercampagne en 4 koperen plaatjes. De 4 koperen plaatjes werden op het voetstuk van het beeld bevestigd. Er stond op te lezen: Call me 0900-4004242. Je kon voortaan bellen met het beeld!

Als je het nummer belt (en dat is absoluut een aanrader!) dan krijg je een ruim 7 minuten durende monoloog te horen van Adam. Een hele komische tekst over hoe het beeld kijkt naar zijn omgeving, zijn maker en de mensen die hem bekijken en betasten.

Maar het kunstwerk is meer dan alleen humor. In de tekst filosofeert ‘Adam’ over een aantal wezenlijke zaken in de kunst. Adam denkt na over kopieergedrag, wanneer is kunst echt kunst? Wanneer is iets inspiratie en wanneer een kopie? Hoeveel kopieën van een werk mag een kunstenaar zelf maken? Moet daar eigenlijk wel een maximum aan zitten? Tegelijkertijd spreekt ‘Adam’ over hoe kort toeschouwers eigenlijk naar een werk kijken. Als je zelf door een museum loopt, hoelang besteed je dan aan een werk?

Het is een leuke ervaring om het nummer te bellen, het is grappig en tegelijkertijd interessant. Het zet je aan het denken, zoals een hedendaags kunstwerk dient te doen. Ondanks de kosten (het is immers een 0900 nummer), is het daarom absoluut de moeite waard het nummer te bellen en de 7 minuten te luisteren. De tekst is beschikbaar in het Nederlands en het Engels.

Meer werk van Arnoud Holleman is te bekijken op zijn site: http://www.arnoudholleman.nl
Het beeld Adam van Rodin staat op het Groote Kerkplein in Zwolle.

1 reactie op “Bellen met een Beeld!

  1. Zal het eens doen, ook een manier om geld te verdien:-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: