de 40 Kinderen van Lucian Freud (In Memoriam)

Afgelopen woensdag op donderdagnacht overleed de Britse kunstschilder Lucian Freud op 88 jarige leeftijd. Freud was een realistisch kunstschilder die wordt gerekend tot de grootste kunstenaars van zijn tijd. Lucian Freud is de kleinzoon van de beroemde Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud. Het Freud gezin verhuisde naar Engeland als vlucht voor de Nazi’s vlakvoor de 2e Wereldoorlog. In Engeland had Lucian Freud al op 21-jarige leeftijd zijn eerste solo tentoonstelling.

Freud werd beroemd met zijn obscene naaktportretten waarin hij mensen jong en oud vaak van hun lelijkste kant liet zien. Zijn werk is populair, recent werd werk van Freud voor meer dan 30 miljoen geveild. Het was het duurste schilderij van een levende kunstenaar. Maar nu is hij dus dood. Om hem te herinneren geeft Vensters vandaag een overzicht van zijn werk. Lucian Freud was een vrouwenverslinder en had gedurende zijn leven talloze verhoudingen en relaties. Er wordt gefluisterd dat Freud maar liefst 40 kinderen had. Waarschijnlijk is dit aantal flink overdreven.

Vandaag geeft Vensters een overzicht van 40 figuurlijke ‘kinderen’ van Freud; 40 schilderijen die Freud’s kracht en klasse tonen opdat we hem nooit zullen vergeten.

Jeroen de Baaij

Jeroen de Baaij (1987) is kunstliefhebber, recensent en hoofdredacteur van KunstVensters online kunstmagazine (www.kunstvensters.com).

Dit vind je misschien ook leuk...

8 reacties

 1. fredvanderwal schreef:

  De thematische relatie tusssen Freud en Bacon is duidelijk. De post existentialistische mensvisie eveneens.De grove schildertoets voor mij niet erg aantrekkelijk. Hoe vroeger het werk va Freud des te meer het mij aanspreekt. In 1963 zag ik zijn in Nederland toen nog onbekende werk voor het eerst in een Engelse catalogus.

 2. atheist schreef:

  Toen ik de schilderijen zag dacht ik ‘net zo gek als z’n grootvader’.
  Van die grootader moet worden toegegeven dat hij psychische problemen uit het taboe en de ontkenning haalde.
  Niettemin zijn verzekeraars gestopt met psychoanalyse te vergoeden, dat lijkt mij een goede zaak, de aanhangers van grootvader Freud waren volgens mij meer religieuzen dan zorgverleners, een overeenkomst met sommige religieuzen was de geldklopperij.
  De man kon natuurlijk wel schilderen, maar wie deze dingen aan de muur wil is volgens mij rijp voor psychotherapie.

 3. een voorbeeld van kunst die esthetisch gezien niet mooi genoemd kan worden maar als kunst prachtig is. In die zin vergelijk ik Lucian Freud met Egon Schiele. Ook Schiele durfde de mens te zien in de nauwe naaktheid van zijn bestaan, zijn kwetsbaarheid en rauwe seksualiteit. Beide brengen dit tot stand o.a. met gebruikmaking van sterke beeldende aspecten in een realistische uitingsvorm waar de menselijke psyche schemert door verf en canvas heen. In die zin doet Lucian zijn naam, als nazaat van Sigmund Freud, eer aan.

 4. correctie: “durfden de mens te laten zien…”

 5. Jezzebel schreef:

  ik heb groot bezwaar dat nu de ene na de andere ‘recensent’ het heeft over ‘lelijk’.
  Freud hield zich niet bezig met het kleinburgelijk ‘mooi’ of ‘lelijk’.
  Hij liet de mens in al zijn facetten zien, onbewaakte momenten, waarin de mens zich geen pose aanmat, maar zichzelf was in de pose.
  .

 6. Jokezelf schreef:

  Je hebt hier een mooie verzameling van zijn ‘kinderen’ bijeen gebracht. Mijn complimenten.
  Ik vind zijn naaktportretten totaal niet obsceen. Integendeel zelfs. Ze zijn, net als de niet-naakten overigens – hyperrealistisch en prachtig in al hun rauwe werkelijkheid. De portretten vangen zowel het innerlijk als het uiterlijk van mensen die niet ‘op hun mooist’ poseren. Mensen zijn nou eenmaal in het algemeen niet mooi. Zelfs aan de hele mooie zitten schoonheidsfoutjes en die wist Freud feilloos te treffen ;-)).

 7. kuifje simon schreef:

  Mooi overzicht; dank.
  simongroet

 8. Nathalie schreef:

  Niet geremd door beperkende ideeën over ‘schoonheid’ heeft de schilder elk schilderij zo intiem en mooi gemaakt. Zo dichtbij te kunnen komen door enkele lagen verf blijft onwerkelijk. Adembenemend!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: