Kunst Nieuws Musea Tentoonstellingen

5x Verrassend; de Tentoonstellingen Zomer 2011

In de aanloop naar het nieuwe culturele seizoen dat in september van start gaat met een aantal bijzondere tentoonstellingen, bieden veel Nederlandse musea een zomertentoonstelling. Deze lichte exposities bieden vertier op een regenachtige zomermiddag en bieden vaak verrassende onderwerpen of een verfrissende blik op bekende kunst. Vensters zet de hoogtepunten van het zomerseizoen even op een rijtje…

1. George Condo
De meest vernieuwende tentoonstelling van deze zomer is te zien in het Museum Boijmans van Beuningen dat werk toont van de opkomende kunstenaar George Condo. Sinds de jaren 80 schudt Condo de kunstwereld op met zijn grappige kleurrijke werk dat vaak de grens zoekt tussen figuratie en abstractie. Condo is portretschilder, maar ook beeldhouwer, eigentijdse schilder van oude meesterwerken die hij een totaal eigen draai geeft, maar ook een schilder die fantasiefiguren creëert of de maatschappij bekritiseert. De tentoonstelling die deze zomer in Rotterdam te zien is, hing eerder in New York en is het eerste overzicht van Condo’s werk in Europa.
Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam – t/m 25 september 2011

2. Zomerexpo – Anoniem Gekozen
Maar liefst 5000 werken van professionele en amateur kunstenaars werden dit voorjaar anoniem getoond aan een vakjury. Na een intensieve selectieprocedure zijn deze zomer de 250 beste werken te zien in Den Haag in drie verschillende categorieën: portret, landschap en stilleven. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen bekende en onbekende makers, ieder werk werd anoniem ingezonden en beoordeeld. Het levert een diverse tentoonstelling op met verrassend werk van onbekende kunstenaars.
Gemeentemuseum, Den Haag – t/m 21 augustus 2011

3. Anton Corbijn
Fotomuseum FOAM brengt in dit zomerseizoen een bijzondere tentoonstelling met recent werk van fotograaf Anton Corbijn. Corbijn gaat in deze tentoonstelling op zoek naar de werkwijze van hedendaagse kunstenaars als Gerhard Richter, Damien Hirst en Lucian Freud. Onder de titel ‘Inwards and Onwards’ brengt hij het creative proces van deze kunstenaars voor zijn lens. Het levert een serie monumentale zwart-wit portretten op die minstens net zo indrukwekkend zijn als eerder werk van Corbijn.
FOAM, Amsterdam – t/m 1 september 2011

4. het Hollandse Landschap
In Haarlem is sinds enkele weken de expositie ‘Zo Hollands’ te zien, waarin een blik wordt geworpen op de Nederlandse landschapskunst sinds 1850. Aan de hand van 120 schilderijen, tekeningen en foto’s van onder meer Jan Toorop, Jan Wolkers, Piet Mondriaan en Willem Roelofs wordt het Nederlandse landschap onderzocht. Polders, molens en duinen worden bekeken vanuit verschillende kunststromingen en dat biedt een afwisselend schouwspel van onze dagelijkse omgeving.
De Hallen, Haarlem – t/m 11 september 2011

5. Joods Historisch Museum
De meest verrassende tentoonstelling van deze zomer zou wel eens op naam van het Amsterdamse Joods Historisch Museum kunnen komen. Dit museum haalt avant-gardistisch werk van Roemeense schilders uit de DADA en het surrealisme naar Nederland. Het is een bijzondere kennismaking met onbekende meesters die luisteren naar namen als Victor Brauner, MH Marxy en Arthur Segal. Het werk is van hoge kwaliteit en is past binnen de Westerse kunststromingen die in de jaren 20 en 30 van vorige eeuw in opkomst waren. Opvallend genoeg waren veel van deze Roemeense kunstenaars Joods. Dankzij de hulp van privéverzamelaars uit Boekarest zijn de werken deze zomer in Nederland te zien. Een absolute aanrader!
Joods Historisch Museum, Amsterdam – t/m 2 oktober 2011

1 reactie op “5x Verrassend; de Tentoonstellingen Zomer 2011

  1. Bleef hangen in het luministische beeld van akkers, water en wolkenluchten.
    Omdat ik daar nu behoefte aan heb, net terug ben van Ameland.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: